Ontwormen Puppy

Een pup brengt een hoop leven in huis! U bent druk met de opvoeding van uw puppy, maakt een keuze voor het juiste puppy voer en heeft allerlei puppy benodigdheden zoals speelgoed, voer- en drinkbakjes en een comfortabele mand nodig. Daarnaast is het ook heel belangrijk om uw puppy te ontwormen. Pharmacy4pets heeft een ruim assortiment aan wormpasta, wormtabletten en pipetjes voor in de nek, zodat u het geschikte middel kunt vinden voor de ontworming van uw pup. Ook leggen wij u uit hoe vaak u uw puppy zou moeten ontwormen.

Hoe vaak moet ik een pup ontwormen?

Pups kunnen al in de baarmoeder en via de moedermelk besmet worden met wormen en moeten daarom vaker ontwormd worden dan volwassen honden.

Het geadviseerde schema voor het ontwormen van pups is:

  • Op twee, vier, zes en acht weken leeftijd en daarna één keer per maand tot de pup een half jaar oud is.

Wanneer de puppy zes maanden oud is, kan het ontwormschema voor volwassen honden worden aangehouden. Hoe vaak een volwassen hond ontwormd zou moeten worden en welk middel daarvoor geschikt is, hangt onder meer af van de plek waar u woont of op vakantie gaat, of uw hond jaagt en wat voor voeding hij krijgt. Bij Pharmacy4pets kunnen wij u natuurlijk ook adviseren over het ontwormen van honden van alle leeftijden.

Als u niet zeker bent of uw pup bij de fokker volgens het geadviseerde schema ontwormd is, is het zeker raadzaam uw puppy na aankomst in uw huis en twee weken later te ontwormen, waarna het gebruikelijke schema opgepakt kan worden.

Ontworming voor pups

Belangrijk bij de keuze van een wormmiddel voor pups is het gewicht van uw pup. Voor hele jonge pups of pups van kleine rassen, is een wormpasta vaak het meest geschikt. Voor oudere pups of pups van grote rassen is een tablet meer praktisch. Bij oudere pups die buiten komen, hangt de keuze van het middel ook af van welke wormen in de omgeving voorkomen. In gebieden waar hartworm of bepaalde lintwormen voorkomen, is het belangrijk dat een middel gekozen wordt dat tegen deze wormen werkt.

Ontwormpasta en -suspensie voor pups

Zeker voor heel jonge pups is ontwormpasta het meest geschikt. De pasta kan in de bek gegeven worden of door het eten worden gemengd. Zoals bij alle wormkuren, is het belangrijk de juiste dosering aan uw pup te geven. Wormpasta’s hebben hiervoor een handige verstelring of doseringsschema in centimers op de verpakking. Voorbeelden van geschikte wormpasta’s voor pups zijn Banminth en Flubenol. Drontal Suspensie is door de vloeibare vorm eveneens zeer gemakkelijk toe te dienen. Panacar PetPaste doodt naast wormen ook de giardia parasiet.

Ontwormtabletten voor pups

Wormtabletten zoals Milbenin en Milbemax zijn zeer geschikt voor gebruik bij wat grotere pups (vanaf dat ze vast voedsel eten en zwaarder zijn dan 1 kg) en werken ook tegen hart- en lintworm. Doordat ze smakelijk zijn, eten de meeste pups ze als een snoepje!

Pipet tegen wormen bij pups

Vanaf zes weken leeftijd kunt u ook kiezen voor een pipet (druppel in de nek) zoals Stronghold om uw pup te ontwormen. Naast wormen pakken deze spot-on producten ook vlooien,luizen en (oor)mijten aan. Stronghold is uitsluitend met een recept van uw dierenarts verkrijgbaar.

Symptomen van een wormbesmetting bij pups

Vaak wordt gedacht dat bij een wormbesmetting wormen in de ontlasting of het braaksel gezien moeten worden. En dat kan inderdaad, maar regelmatig poept een pup alleen wormeitjes uit en die zijn met het blote oog niet zichtbaar. Heel vaak merkt u dus helemaal niets aan uw pup als hij wormen heeft! Een meer ernstige wormbesmetting leidt wel tot symptomen bij uw pup. Mogelijke verschijnselen van wormen bij pups zijn:

  • Dikke buik (het bekende ‘wormbuikje’).
  • Diarree, mogelijk met bloed in de ontlasting.
  • Achterblijven in de groei of vermageren.
  • Doffe, uitstaande vacht.
  • ‘Spaghettislierten’ (spoelwormen) of ‘rijstkorrels’ (lintworm) in de ontlasting of het braaksel.
  • Overgeven.
  • Hoesten, benauwdheid, hartritmestoornissen (hart- en longworm).
  • Jeuk aan de anus (lintworm).
  • Bloedarmoede (bleek, sloom, snelle hartslag en ademhaling).

Ondanks dat u misschien niets aan uw pup merkt, is het toch belangrijk hem volgens schema te ontwormen. Hij kan alsnog wormen hebben zonder dat u het merkt. Sommige wormen zijn bovendien besmettelijk voor mensen, vooral voor kleine kinderen of zwangere vrouwen. Het regelmatig ontwormen van uw pup is daarom erg belangrijk, want voorkomen is beter dan genezen! Als u een vraag heeft over wormen bij uw pup of over andere producten van Pharmacy4Pets, neem dan contact met ons op.