Vliegen, teken en andere insecten bij het paard

Hoe fijn het voorjaar en de zomer ook zijn, voor paardenliefhebbers is er één groot nadeel: knutten, dazen, horzels, vliegen en teken. Uw paard wordt er helemaal kriebelig van en u vast ook! Gelukkig is de overlast te beperken door het nemen van verschillende maatregelen. Pharmacy4pets helpt u en uw paard de kriebelende, jeukende, bijtende en stekende beestjes de baas te blijven!

Overlast door insecten

De overlast die insecten geven kan variëren van heel veel onrust (met ongelukken en oververhitting tot gevolg als paarden maar blijven rennen om ze te ontlopen) door irritant zoemende paardenvliegen die bij voorkeur rond of in de ogen van uw paard vliegen tot ernstige staart- en maneneczeem veroorzaakt door een allergie voor culicoïdes mugjes, ofwel knutten.
De beet van dazen kan pijnlijk zijn en forse zwellingen geven en teken kunnen verschillende ziektes overbrengen. Horzels zijn niet alleen vervelend vanwege hun gezoem, maar leggen hun eitjes in de vacht van paarden, die ze oplikken, waarna de larven zich ontwikkelen in de lippen, neus of maagwand.

Dazen zijn vooral actief bij warm zwoel en windstil weer en kunnen een ware plaag vormen. De meeste overlast geven knutten in de zomermaanden, maar bij goede weersomstandigheden kunnen ze van maart tot eind oktober voor problemen zorgen. Knutten leven vooral in de buurt van water, bomen en struiken en houden niet van zonlicht en wind. Ze zijn vooral actief tijdens de zonsopgang en zonsondergang.

Zomereczeem

Zomereczeem, ook wel staart- en maneneczeem (SME) of sweet itch genoemd, wordt veroorzaakt door een allergie voor het speeksel van de culicoïdesmug.
Door de hevige jeuk schuren veel paarden met SME onophoudelijk en vaak tot bloedens toe met als gevolg geïrriteerde en verdikte plekken op de huid, met name tussen de manen en bij de staart.
SME kan bij ieder paard voorkomen, maar Friezen, Fjorden, Haflingers, IJslanders en Shetlanders lijken gevoeliger.

Horzeleitjes

Vooral in augustus leggen horzels eitjes in de vacht van uw paard: de kleine gele puntjes die u bijvoorbeeld op de onderbenen of in de manen van uw paard ziet en die niet zomaar weg te borstelen zijn. De eitjes worden opgelikt door het paard en komen uiteindelijk als larven weer met de mest naar buiten, waar ze zich verder ontwikkelen tot volwassen horzels.

De larven blijven de eerste weken in het slijmvlies van de mond, waarna ze naar de maag gaan en zich vasthechten aan de maagwand. Hier blijven ze een aantal maanden, om in de lente uitgepoept te worden. Als gevolg van een besmetting met horzellarven kunnen paarden ontstekingen van de mond, tong en maag krijgen en zelfs maagzweren ontwikkelen. Doordat ze minder eetlust hebben kunnen paarden vermageren. Ook bloedarmoede, diarree en koliek kunnen een gevolg zijn van een besmetting door overmatig veel horzellarven.

Maatregelen tegen insecten

Omdat het ene paard veel meer last heeft van insecten dan het andere en ook de huisvesting van het paard (stal en/of weide, ligging van het weiland) veel verschil maakt, verschillen de preventieve maatregelen voor ieder paard. Overigens is helaas geen enkele methode 100% werkzaam, ondanks dat er al jarenlang veel onderzoek wordt uitgevoerd. Vaak is een combinatie van maatregelen het beste. De belangrijkste maatregelen op een rij:

Afwerende sprays

Een goede vliegenspray zoals Sectolin Tedax insectenspray weert vliegen, horzels en muggen af. Dazen selecteren hun prooi niet op geur, maar op zicht, dus voor deze vervelende insecten heeft een spray minder zin, al lijkt het soms toch iets te werken. Spray uw paard in voor een buitenrit of voordat uw paard de wei op gaat. Een natuurlijk vliegenwerend middel is knoflook, bijvoorbeeld Sectolin Knoflookpoeder. Door het eten hiervan krijgt uw paard een lichaamsgeur die door vliegende en kruipende beestjes als onprettig wordt ervaren.

Vliegendekens en -maskers

Door het lichaam van uw paard te bedekken, beschermt u uw paard effectief tegen stekende insecten. Een deken met volledige bescherming voor hoofd en hals of de combinatie met een vliegenmasker, werkt het beste. Als de overlast vooral door dazen wordt veroorzaakt is een vliegendeken in een lichte kleur raadzaam; dazen worden aangetrokken door donkere kleuren. Er bestaan ook dekens die gedragen kunnen worden tijdens het rijden. Een vliegenfrontriem beschermt de ogen van uw paard tijdens een buitenrit.

Overige maatregelen

Een dazenval (een zwarte bal die in de wei hangt met een val erboven) zorgt voor een vermindering van het aantal dazen van maar liefst 90%.

Heeft uw paard zomereczeem dan is de belangrijkste maatregel een goede eczeemdeken. Deze deken bedekt romp, hals, buik en staartwortel. De deken moet opgedaan worden vóór de eerste knutten kunnen bijten (meestal in maart) en voortdurend gedragen worden tot het einde van het seizoen, meestal eind oktober. Het opstallen van uw paard tijdens de schemering kan helpen. De gebruikelijke vliegensprays hebben tegen knutten meestal onvoldoende effect. Via uw dierenarts kunt u een spray geregistreerd voor het gebruik bij koeien verkrijgen, die nog wel enig effect heeft. Als er ondanks preventieve maatregelen toch huidbeschadigingen optreden, kan Sectolin Sweetitch verzachten.

Om de huid van uw paard met SME in optimale conditie te houden kunt u uw paard extra omega-3 vetzuren uit lijnzaad geven, zoals Sectolin Lijnzaadolie. Ook biotine, bijvoorbeeld in Equistro Kerabol Biotin ondersteunt de huidbarrière. De algehele weerstand van uw paard kunt u ondersteunen met probiotica.

Het is belangrijk in de zomermaanden uw paard dagelijks te controleren op de aanwezigheid van teken en horzeleitjes. Teken kunnen verwijderd worden met een tekentang. Horzeleitjes kunnen worden verwijderd met een poetsblok of horzelmesje. Ook kunnen ze worden weggewassen met lauwwarm water met azijn. De horzel is het beste te bestrijden door een goed ontwormingsschema.

Hoewel er helaas nog geen sluitende oplossing is tegen de overlast van vliegende, stekende en bijtende insecten, kunt u met een combinatie aan maatregelen de rust bij uw paard grotendeels laten wederkeren. Als u een vraag heeft over onze producten of over insecten of teken bij het paard, neem dan contact met ons op.