Filteren

De huid en vacht van het paard

Een gezonde glanzende vacht met appeltjes is een teken van gezondheid van uw paard. Pharmacy4pets helpt u de huid, vacht en hoeven van uw paard gezond te houden en geeft advies over huidproblemen bij paarden.

De gezonde huid en hoeven van uw paard ondersteunen

Sectolin Lijnzaadolie helpt de huid en vacht van uw paard gezond en glanzend houden. Zeker tijdens de rui kan uw paard deze extra omega 3-6-9 vetzuren goed gebruiken, maar lijnzaadolie kan prima blijvend onderdeel zijn van het rantsoen van uw paard. Een blijvend doffe vacht kan wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen en kan zeker een reden zijn voor een dierenartsbezoek. Biotine, bijvoorbeeld Equistro Kerabol Biotine, helpt de hoeven, huid en vacht van uw paard in een goede conditie houden, een onmisbaar supplement! Equimyl SIS shampoo is een verzorgende en voedende shampoo met havermout, speciaal ontwikkeld voor de paardenhuid.

Huidproblemen bij het paard

Er zijn verschillende huidproblemen die bij paarden kunnen voorkomen. Wij vertellen u graag meer over de meest voorkomende problemen.

Wondjes en huidirritaties

Oppervlakkige schaafwondjes en huidirritaties kunnen vaak prima verzorgd worden met honingzalf, zoals L-Mesitran honingzalf. Om snel te kunnen schakelen bij schaafwondjes of huidirritaties is het van belang om een complete paarden EHBO-kist op stal te hebben.

Schimmel bij het paard

Een schimmelinfectie bij het paard wordt ook wel ringworm, ringschurft of dermatofytose genoemd. Een schimmelinfectie begint meestal met kleine schilferige ronde bultjes in de huid met opstaande haren en korstjes. Na enige tijd ontstaat een ronde verdikking in de huid waarbij de haren vaak uitvallen. De plekken hebben een grijswitte kleur en jeuken meestal niet. Ze zitten vooral op de plek waar het zadel, hoofdstel, het tuig of de deken over de huid schuren. Paarden met een verminderde afweer, zoals jonge paarden, zijn het meest vatbaar voor schimmelinfecties. Huidschimmels zijn besmettelijk en overdraagbaar op mens en dier, zowel door direct contact als via borstels, voerbakken, dekens, tuigen, zadels en in stallen of gebouwen. Daarnaast zijn sommige paarden wel ‘drager’ van de schimmelsporen, maar hebben ze zelf geen zichtbare plekjes. Schimmelinfecties moeten worden behandeld door het meermaals wassen met een schimmeldodend middel, zoals Imaverol. Het paard moet helemaal gewassen worden, aangezien de schimmelsporen ook op de nog niet aangetaste plekken voor kunnen komen. Materialen zoals het zadel, dekens en borstels moeten ook zorgvuldig worden gereinigd met dezelfde oplossing. Bovendien moet de stal zeer goed gereinigd en ontsmet worden. Om verdere verspreiding te voorkomen is een goede weerstand van belang. Zet het besmette paard apart en voorkom overdracht naar andere paarden via uw handen of materialen. Zorg voor een goede ventilatie in de stal. Vaccineren tegen schimmel is mogelijk en kan zinvol zijn als het paard in een stal staat waar schimmels regelmatig voorkomen.

Zomereczeem

Zomereczeem, ook wel staart- en maneneczeem (SME) of sweet itch genoemd, wordt veroorzaakt door een allergie voor het speeksel van de culicoïdesmug. Door de hevige jeuk schuren veel paarden met SME onophoudelijk en vaak tot bloedens toe met als gevolg geïrriteerde en verdikte plekken op de huid, met name tussen de manen en bij de staart.
SME kan bij ieder paard voorkomen, maar Friezen, Fjorden, Haflingers, IJslanders en Shetlanders lijken gevoeliger. De belangrijkste maatregel bij zomereczeem is een goede eczeemdeken. Deze deken bedekt de romp, hals, buik en staartwortel. De deken moet opgedaan worden vóór de eerste knutten kunnen bijten (meestal in maart) en voortdurend gedragen worden tot het einde van het seizoen, meestal eind oktober. Het opstallen van uw paard tijdens de schemering kan helpen. De gebruikelijke vliegensprays hebben tegen knutten meestal onvoldoende effect. Via uw dierenarts kunt u een spray geregistreerd voor het gebruik bij koeien verkrijgen, die nog wel enig effect heeft. Als er ondanks preventieve maatregelen toch huidbeschadigingen optreden, kan Sectolin Sweetitch verzachten.

Mok

Mok is een huidontsteking van de kootholte met korstjes, schilfers, zwelling en soms vervelende wondjes. Na verloop van tijd kan ernstige verdikking en plooivorming van de huid ontstaan. Mok treedt vooral op tijdens nattere periodes en kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is er sprake van een bacteriële huidinfectie die mede ontstaat door langdurige inwerking van vocht en vuil en een daardoor verminderde huidbarrière (modderige weide of vieze stal).
Ook kunnen infecties met schurftmijten, zonnebrand of een overgevoeligheid door bijvoorbeeld overmatig wassen met irriterende middelen (onder andere menthol- en alcoholhoudende producten), insecten of planten een rol spelen bij het ontstaan van mok.

De volgende symptomen kunnen duiden op mok:

  • Korstjes of kloven, roodheid, schilfers in de kootholte/aan het onderbeen.
  • Nattige uitvloeiing.
  • Verdikking van de huid.
  • Jeuk (schuren van benen of aanhoudend stampen).
  • Pijn bij aanraking.
  • Dik onderbeen, kreupel en/of koorts in combinatie met één of meer van bovenstaande symptomen.

Omdat er verschillende oorzaken zijn die mok kunnen veroorzaken, is het belangrijk om de behandeling af te stemmen op de oorzaak. Laat bij een verdenking op mok dan ook de dierenarts uw paard bekijken. Wacht bij een dik en/of pijnlijk been en/of een ziek paard zeker niet af! In alle gevallen van mok is het belangrijk om het paard in een schone en droge omgeving te houden. Voorkom zoveel mogelijk dat de benen nat worden en maak ze goed en voorzichtig droog als ze vochtig zijn geworden na bijvoorbeeld weidegang of een wasbeurt. In een vroeg stadium is een behandeling met een ontsmettende shampoo of chloorhexidine doekjes (met bijvoorbeeld betadine of chloorhexidine) en zalf zoals Sectolin Moccare vaak voldoende. Het wassen gebeurt het beste met warm water en moet zeer voorzichtig gebeuren om verdere beschadiging door te hard wrijven te voorkomen. Soms is een zalf met ontstekingsremmers en/of antibiotica nodig.

Als u een vraag heeft over onze producten of de huid, vacht of hoeven van uw paard, neem dan contact met ons op.