Medicijnen en supplementen voor het konijn

Konijnen zijn prooidieren en tonen pas laat dat ze zich niet lekker voelen of pijn hebben. Een kleine verandering in gedrag, lichaamshouding of eetlust kan daarom al alarmerend zijn. Veel problemen bij konijnen zijn gerelateerd aan voeding en kunnen (deels) voorkomen worden. Pharmacy4pets helpt u uw konijn gezond te houden met een ruim assortiment aan gezond konijnenvoer en medicijnen en supplementen.

Het geheim van een gezond konijn: goede voeding

Konijnen zijn planteneters en hebben van nature een vezelrijk dieet dat niet veel vet en suiker bevat. Veel gezondheidsproblemen bij konijnen worden veroorzaakt door verkeerde voeding. Door te vezelarme en suikerrijke voeding worden ze gemakkelijk te dik, kunnen ze blaasstenen en darmproblemen krijgen en treden eerder gebitsproblemen op.

Hooi is het belangrijkste deel van de voeding van konijnen en moet altijd volop beschikbaar zijn. Daarnaast mogen ze wat groene bladgroenten krijgen. Snacks en fruit zouden zeer met mate gegeven moeten worden. Brokjes leveren de vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen die niet of onvoldoende in hooi en groente zitten. Door te kiezen voor een zogeheten ‘pelletvoeding’, een voeding waarvan alle brokjes gelijk zijn, weet u zeker dat uw konijn alles in de juiste verhouding binnenkrijgt en niet selectief eet. Science Selective Konijn is een natuurlijke, hoogwaardige konijnenvoeding die speciaal is samengesteld om te voldoen aan de voedingsbehoeften van konijnen.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen bij konijnen

Het is nuttig u te verdiepen in de meest voorkomende gezondheidsproblemen en wat u zelf thuis kunt doen om uw konijn te helpen. Een aantal medicijnen zou u standaard in uw EHBO-kit moeten hebben om snel in te kunnen grijpen.

Gebitsproblemen

Gebitsproblemen komen veel voor bij konijnen. Hun tanden en kiezen groeien hun hele leven door en slijten normaal gesproken af door de kauwbewegingen. Als een konijn een afwijkende kaakvorm heeft (bijvoorbeeld bij dwergkonijntjes met hun ‘bolle koppie’) of de voeding te weinig vezels of niet de juiste hoeveelheid calcium bevat, kunnen er problemen ontstaan. Symptomen kunnen zijn:

  • Niet of minder eten.
  • Langzamer eten.
  • Knoeien met eten.
  • Anders eten: bijvoorbeeld geen hooi of bepaalde groente meer eten, schudden met de kop tijdens het eten, anders kauwen.
  • Te veel speeksel produceren: natte kin of, vaker voorkomend: de binnenkant van de voorpootjes is nat door het wegpoetsen van het speeksel.
  • Minder of kleinere keutels.

Als u deze symptomen opmerkt, moet u onmiddellijk een afspraak bij de dierenarts maken. Die zal het gebit controleren en indien nodig bijwerken. Omdat de tanden en kiezen door blijven groeien, keren gebitsproblemen vaak na enkele weken of maanden weer terug.

Niet of veel minder eten

Een konijn dat niet of minder eet is een spoedgeval. Als planteneters moeten konijnen de hele dag door kleine beetjes eten. Als ze dat niet doen, kunnen de darmen gaan stilliggen, waardoor het probleem veel groter wordt. Niet of minder eten kan veel oorzaken hebben zoals pijn, stress, gebitsproblemen, zich niet lekker voelen.

Merkt u dat uw konijn niet of minder eet of bijvoorbeeld een bepaald onderdeel van zijn dieet zoals hooi of brokjes niet meer wilt of hij minder of kleinere keutels produceert, dan is dat ALTIJD een reden voor overleg met uw dierenarts.

Omdat het zo belangrijk is dat uw konijn blijft eten, is het goed om een niet-etend konijn (dat GEEN obstructie heeft van maag of darmen) te gaan voeren. Science Selective Recovery of Critical Care is vloeibaar voedsel voor zieke of herstellende konijnen. De voeding kan met een handige voedingsspuit worden toegediend. Afhankelijk van de oorzaak en ernst zal uw konijn ook pijnstillers en darmstimulerende middelen of andere medicatie krijgen.

Stille darm

De darm van konijnen heeft het maar druk met al die vezelrijke beetjes voeding die een konijn de hele dag door eet. Soms gaat het echter mis en stoppen de darmbewegingen. We spreken dan van ‘stille darm’ Dit kan veroorzaakt worden door een obstructie door een haarbal, door minder eten, te weinig vezels in de voeding, maar ook door pijn. Konijnen met stille darm zullen sloom worden en niet of veel minder keutelen en niet of veel minder eetlust hebben. Stille darm is een spoedgeval! Als de oorzaak geen obstructie is, is het goed het konijn te gaan dwangvoeren om te proberen de darm te stimuleren weer te gaan bewegen. Cisaral drops is een middel dat de maaglediging en darmbewegingen stimuleert. Belangrijk is wel altijd eerst contact op te nemen met uw dierenarts voor u Cisaral drops geeft, omdat het gevaarlijk kan zijn bij een darmobstructie.

Diarree

Als uw konijn afwijkende ontlasting heeft kán het diarree zijn. Er kan ook sprake zijn van een ander fenomeen: acaecotrofie (ook wel ‘plakpoep’ genoemd). Een konijn heeft 2 soorten ontlasting. De normale keutels en de wat plakkerige blindedarmontlasting. Blindedarmkeutels zijn zachter en kleiner dan normale keutels en plakken aan elkaar in een soort trosje; ze zien er dus veel groter uit dan de gewone ronde keuteltjes. Vaak zijn de blindedarmkeutels zwart en zit er een dun laagje slijm omheen, waardoor ze een beetje glimmen. Normaal gesproken eten konijnen de blindedarmkeutels rechtstreeks uit de anus weer op om bepaalde voedingsstoffen die vrijgemaakt zijn door de bacteriën in de blinde darm op te kunnen nemen. U zult ze dus niet of zelden zien.
Als de blindedarmkeutels in het hok blijven liggen is er dan ook iets mis. Een konijn zal de keutels niet eten als de samenstelling ervan niet goed is (verkeerde samenstelling van de voeding: te weinig vezels en/of teveel suikerrijke snacks) of omdat het hem niet lukt om de ontlasting uit de anus te eten, vaak door overgewicht of gebits- of rugproblemen.

De aanpak van acaecotrofie is vaak gericht op het optimaliseren van de voeding: tijdelijk alleen maar hooi, helemaal stoppen met suikerrijke snacks, brood en fruit. Fibreplex, een vezelrijke pasta met pre- en probiotica helpt de darmflora van uw konijn weer in evenwicht te brengen. Als gemengd voer gegeven wordt is de overgang naar een brok zonder toegevoegd suiker zoals Science Selective verstandig. Overgewicht wordt op die manier meteen ook aangepakt (uiteraard niet teveel brokjes geven!). Als er sprake is van rugpijn zijn vaak pijnstillers nodig. Ook kunt u de gewrichten van uw konijn ondersteunen met Synopet Rabbit Joint Support. Gebitsproblemen moeten uiteraard behandeld worden. Bij acaecotrofie zijn er naast de afwijkende plakkerige ontlasting ook normale keutels aanwezig. Als alle keutels afwijkend van consistentie zijn is er sprake van diarree. Dat kan voedingsgerelateerd zijn, maar ook veroorzaakt worden door parasieten. Een bezoek aan de dierenarts is aan te raden.

Myiasis

In de zomermaanden komt deze nare aandoening helaas regelmatig voor. Ook hiervan is de oorspronkelijke oorzaak vaak verkeerde voeding. Door te weinig vezels en teveel suiker wordt de ontlasting van het konijn anders en blijft het aan de achterhand plakken. Dat trekt vliegen aan die eitjes leggen. Uit die eitjes komen maden. De voeding van de maden bestaat in eerste instantie uit de aangekoekte ontlasting, maar daarna volgt al snel de huid van uw konijn. Vaak merkt u als eerste op dat er opmerkelijk veel vliegen rond het hok van uw konijn zoemen. Ook kan opvallen dat het konijn onrustig is en veel stampt met de achterpoten. Ga bij verdenking op myiasis meteen naar de dierenarts, vaak is de schade groter dan het op het eerste gezicht lijkt. Om problemen met maden te voorkomen is dagelijkse controle van uw konijn uitermate belangrijk. Controleer de achterhand van uw konijn op aangeplakte ontlasting en urine en houd uw konijn droog en schoon. Houd het hok van uw konijn goed schoon. Voorkom vliegen in het hok door er bijvoorbeeld een klamboe overheen te hangen of het af te schermen met horgaas. In de zomermaanden kunt u de achterhand van uw konijn iedere vier weken insprayen met Myiasis Spray.

Huidproblemen bij het konijn

Haaruitval bij konijnen kan onder meer te maken hebben met de rui, hormonaal van aard zijn of veroorzaakt worden door schimmel of vachtmijt. Stronghold beschermt uw konijn tegen vachtmijt. Kleine wondjes of huidirritaties kunt u verzorgen met Dermiel honingzalf. Om te voorkomen dat uw konijn zichzelf verder beschadigt of bijvoorbeeld na een operatie is er een speciaal Medical Pet Shirt voor konijnen!

Pharmacy4pets helpt u zo goed mogelijk voor uw konijn te zorgen. Als u een vraag heeft over de medicatie en supplementen voor konijnen, neem dan contact met ons op.