Dementie bij de kat
Wordt u ’s nachts uit uw slaap gemiauwd door uw kat terwijl ze vroeger altijd de hele nacht rustig in haar mandje lag? Het kan zijn dat ze dementie heeft. Net als oudere mensen kunnen ook oudere katten dement worden. Er zijn bij oudere katten echter ook aandoeningen die vergelijkbare symptomen geven, dus het is altijd goed het met uw dierenarts te bespreken. Hoewel dementie niet te genezen is, kunt u uw kat met dementie wel ondersteunen met voedingssupplementen. Pharmacy4pets helpt u graag zo lang mogelijk van uw kat genieten.
Wat is dementie en hoe vaak komt het voor?
Dementie is een verouderingsproces van de hersenen, waardoor de persoonlijkheid en het dag- en nachtritme van uw kat veranderen. Ook aangeleerd gedrag, zoals plassen op de kattenbak, kan ‘vergeten’ worden. Dertig procent van de katten tussen de elf en veertien jaar oud jaar laat een verandering in gedrag zien. Bij katten van 15 jaar of ouder is dit zelfs meer dan de helft.
Symptomen van dementie bij de kat
De gedragsveranderingen bij dementie ontstaan geleidelijk. In het begin vallen vooral onrust ‘s nachts en gedragsveranderingen op. Later worden katten met dementie vaak onzindelijk. Veel voorkomende symptomen zijn:
- Veranderingen in dag- en nachtritme: overdag slapen en ’s nachts door het huis lopen en/of onophoudelijk miauwen.
- Verandering in contact met de eigenaar of andere dieren.
- Sloomheid, depressie.
- Onzindelijkheid op de urine of ontlasting.
- Op ongewone plekken liggen.
- Staren in het niks.
Een aantal van deze symptomen kan ook passen bij andere aandoeningen die veel voorkomen bij oudere katten, zoals een te snel werkende schildklier, een blaasontsteking of een hoge bloeddruk. Ook pijn of stress geven bij katten vaak voornamelijk een verandering in gedrag. Het is daarom belangrijk uw kat na te laten kijken als haar gedrag verandert.
De behandeling van dementie bij de kat
Helaas bestaat er geen medicijn voor dementie. Wel kunnen door het doen van aanpassingen in de omgang met de kat en door het geven van voedingssupplementen de symptomen verlicht worden.
Van de omega-3 vetzuren EPA en DHA uit visolie is bekend dat ze verouderende hersenen kunnen ondersteunen. Visolie kunt u aan uw kat geven in de vorm van capsules: Seraquin omega of als vloeibare variant, bijvoorbeeld Catoils Vital. De supplementen Puur Choline Extra en Anibidiol (CBD) kunnen de hersenen van uw oudere kat eveneens ondersteunen. Als uw demente kat angstig is, kunnen supplementen zoals Zylkene of Telizen helpen.
Aanpassingen in de omgang met uw dementerende kat
Voor een dementerende kat zijn rust en regelmaat heel belangrijk. Als u het huis vol visite heeft, is het beter voor uw kat om in een rustigere ruimte in huis te zijn. Benader uw kat rustig en voorkom veranderingen aan de directe omgeving van uw kat zoveel mogelijk omdat deze de verwarring groter kunnen maken. Als u op vakantie gaat, is het voor uw kat veel prettiger om thuis te blijven, dan naar een pension te moeten.
Het is belangrijk uw kat lichamelijk en geestelijk actief te houden. Bij desoriëntatie is het vaak wel beter haar binnen te houden, omdat de kans bestaat dat ze de weg naar huis niet meer vindt.
Dementie komt net als bij mensen veel voor bij oudere katten. Helaas is het niet te genezen. Vooral belangrijk zijn veranderingen in de omgang met uw demente kat. Daarnaast kunnen voedingssupplementen de hersenfunctie ondersteunen. Als u een vraag heeft over onze producten of over dementie bij de kat, neem dan contact met ons op.