Filteren

Oorontsteking bij de kat

Het komt niet zo vaak voor dat een kat een oorontsteking heeft. Maar áls een kat een oorontsteking heeft, is het vaak lastig te achterhalen wat de precieze oorzaak is en kan ook de behandeling ervan uitdagend zijn. Pharmacy4pets helpt u oorproblemen signaleren en heeft een uitgebreid assortiment aan verzorgende producten.

Oorzaken van oorontsteking bij de kat

Net als bij honden hebben katten met een allergie ook regelmatig jeuk aan de oren en/of een oorontsteking.

Bij honden is vrijwel altijd voornamelijk de gehoorgang, dus het buitenoor, ontstoken. Dit heet otitis externa. Bij katten zit de infectie vaak dieper, in het middenoor. Een middenoorontsteking (otitis media) kan ontstaan als het trommelvlies scheurt en de ontsteking van de gehoorgang op die manier ook het middenoor bereikt. Wat bij katten echter juist vaak voorkomt, is dat de ontsteking van de neus- en of keel, meestal in het kader van niesziekte, via de buis van Eustachius (de verbinding tussen de neus-/keelholte en het middenoor) opkruipt naar het middenoor. Dan zie je dus aan de oorschelp en de gehoorgang niets, maar heeft de kat tóch een oorontsteking, veel lastiger te ontdekken dus!

Een oorontsteking kan ook ontstaan door een obstructie van de gehoorgang: er zit iets in de gehoorgang wat er niet hoort. Dat kan een vreemd voorwerp, bijvoorbeeld een grasaar zijn, maar ook middenoorpoliepen of tumoren. Middenooroliepen zijn goedaardige paddenstoelvormige zwellingen van ontstekingsweefsel die ontstaan in het middenoor en soms door het trommelvlies heen de gehoorgang en groeien. Er wordt gedacht dat deze poliepen ontstaan door chronische irritatie van het slijmvlies door een voorste luchtweginfectie (niesziekte). Ook parasieten, oormijten, kunnen een oorontsteking veroorzaken. Oormijt wordt vooral gezien bij kittens, boerderij- en zwerfkatten. Oormijt is enorm besmettelijk en jeukt verschrikkelijk.

Symptomen van oorontsteking bij de kat

Symptomen van een otitis externa worden vaak door een eigenaar wel herkend als een teken dat er iets mis is met het oor. De symptomen van een middenoorontsteking zijn minder duidelijk en soms zelfs ronduit vaag. Hierdoor kan het soms lang onopgemerkt blijven. Symptomen van oorontsteking bij de kat:

  • Jeuk aan de oren.
  • Schudden met de kop.
  • De kop scheef of een oor plat houden.
  • Korstjes, schilfers, wondjes of kale plekjes op of rond het oor.
  • Vieze oren.
  • Een zichtbare roze zwelling in de gehoorgang.
  • Evenwichtsstoornissen (bijvoorbeeld scheve kopstand, niet meer kunnen springen, wankelen, omvallen, rondjes lopen).
  • Ongelijke pupillen of andere asymmetrie van de kop (bijvoorbeeld afhangende oogleden, zichtbaar derde ooglid, dieper liggend oog): syndroom van Horner.
  • Vage symptomen als hangerig zijn, slechter eten, zich terugtrekken.
  • Niet reageren op geluiden.

De behandeling van oorontsteking bij de kat

Zoals eerder besproken kan het lastig zijn de oorzaak van oorontsteking van de kat te achterhalen (soms is hiervoor zelfs een CT-scan nodig!) en kan de behandeling van een oorontsteking daardoor frustrerend zijn. De juiste behandeling hangt uiteraard af van de oorzaak.

De behandeling van otitis externa bij de kat

Als de gehoorgang van uw kat ontstoken is, zal deze meestal behandeld worden met een oorzalf met antibiotica, een anti-gistmiddel en/of een ontstekingsremmer. Hele milde gevallen van oorontsteking kunt u zelf behandelen met oordruppels op basis van honing: Dermiel oordruppels.
Als een allergie de oorzaak is van de oorontsteking kan hypoallergene voeding, bijvoorbeeld Sanimed Skin/Sensitive, worden geadviseerd, net als medicatie tegen allergie. Soms zijn pijnstillers en/of antibiotica nodig.  

De behandeling van een middenoorontsteking bij de kat

Bij een middenoorontsteking is het niet mogelijk (en zelfs gevaarlijk!) om deze te behandelen met een oorzalf. Het probleem moet van binnenuit aangepakt worden. Vaak betekent dit langdurig behandelen met antibiotica, pijnstillers/ontstekingsremmers en soms medicatie tegen de misselijkheid (door de duizeligheid). Soms is een operatie nodig.

De behandeling van een obstructie van de gehoorgang

Vreemde voorwerpen kunnen meestal onder sedatie verwijderd worden. Middenoorpoliepen en tumoren moeten operatief verwijderd worden.

De behandeling van oormijt bij de kat

Oormijt kan behandeld worden met oorzalf Otimectin (alleen geven als het trommelvlies niet kapot is, een dierenartsbezoek om dit te controleren is dus belangrijk!) en/of een spot-on voor tussen de schouderbladen.

Het schoonmaken van de oren van de kat

De oren van katten horen een beetje vettig te zijn, dit helpt ziekteverwekkers op te vangen. De gehoorgangen reinigen zichzelf. Het schoonmaken van de oren van de kat is dus in de meeste gevallen niet nodig. Te vaak de oren reinigen of het gebruik van de verkeerde producten kan zelfs meer kwaad dan goed doen. Als uw kat echt vieze oren heeft, gebruik dan een product dat bedoeld is voor de gehoorgang om irritatie te voorkomen. Veilige oorreinigers zijn bijvoorbeeld Epi-Otic oorreiniger en Monoclean. Ook oorreinigers mogen alleen gebruikt worden bij een intact trommelvlies.

Gelukkig komt oorontsteking bij katten niet zo vaak voor. Als uw kat oorontsteking heeft, kan dit echter vrij hardnekkig zijn en wordt het probleem, zeker als het zich in het middenoor afspeelt, vaak pas laat ontdekt. Bij verdenking op oorontsteking is het belangrijk uw dierenarts te contacteren.
Pharmacy4pets helpt u de oren van uw kat schoon en gezond te houden. Als u een vraag heeft over onze producten of over de oren van uw kat, neem dan contact met ons op.