Nierfalen bij katten
Doordat katten steeds ouder worden, komen ook bepaalde ouderdomskwaaltjes veel vaker voor dan enkele tientallen jaren geleden. Zo krijgt meer dan een derde van de oudere katten chronische nierziekte (CNZ), meestal door normale slijtage. Maar nierfalen kunnen ook acuut ontstaan, bijvoorbeeld door een intoxicatie of door een verwaarloosde blaasontsteking.
Reden genoeg om al het mogelijke te doen om de nieren van uw geliefde huisdier zo goed mogelijk te ondersteunen. Pharmacy4pets helpt u graag de nieren van uw kat in een zo goed mogelijke conditie te houden.
De nieren van de kat
De nieren horen tot de belangrijkste organen van het lichaam. Ze zijn belangrijk voor handhaven van een goede vochtbalans en filteren van het bloed.
Nierproblemen bij de kat
Chronische nierziekte komt vooral voor bij oudere katten: bij maar liefst ruim dertig procent van de katten boven de 15 jaar. Maar het kan op iedere leeftijd voorkomen. Er zijn ook aangeboren of erfelijke nierziektes bekend bij de kat. Een vrij bekende erfelijke aandoening is polycystic kidney disease. Bij een aantal rassen, waaronder de Perzische kat, komt deze nare ziekte vaker voor. Nierziekte kan zowel acuut als chronisch zijn.
Acuut nierfalen bij de kat
Soms gaat er acuut iets mis bij de doorbloeding van de nieren. Dit kan bijvoorbeeld optreden door inname van bepaalde toxische stoffen. Lelies, druiven, antivries en een overdosis pijnstilling zijn bekende veroorzakers van acuut nierschade. Al door een kopje te geven tegen een vaas met lelies waardoor wat stuifmeel op de kat valt wat vervolgens opgelikt wordt, kunnen problemen ontstaan.
Ook een nierbekkenontsteking kan nierfalen veroorzaken. Een nierbekkenontsteking ontstaat meestal door het opkruipen van een bacterie uit de blaas, als er sprake is van een bacteriële blaasontsteking die niet op tijd herkend en behandeld wordt. In zeldzame gevallen komen nier- of ureterstenen voor.
Als op tijd wordt ingegrepen, kan acuut nierfalen omkeerbaar zijn. Als er al teveel schade is of te lang gewacht wordt met behandelen, kan de kat overlijden of wordt de nierziekte chronisch.
Chronische nierziekte bij de kat
Bij chronische nierziekte verschrompelen de nieren en gaan de ‘filterfabriekjes’ in de nier kapot, waardoor de nier de urine niet meer kan concentreren en de kat dus heel veel gaat drinken en plassen. Ook gaat de filterfunctie verloren. Hierdoor verliest de kat veel nuttige voedingsstoffen zoals eiwitten en bepaalde zouten (bijvoorbeeld kalium). Veel katten met CNZ worden erg mager. Omdat ook de afvalstoffen (bijvoorbeeld ureum en fosfaat) niet meer afgevoerd worden, zijn katten met een nierziekte vaak erg misselijk.
Symptomen van nierproblemen bij de kat
Het is heel belangrijk alert te zijn op de symptomen van nierziekte bij katten, omdat er vaak al een groot deel van de nierfunctie verloren is als de ziekte ontdekt wordt. De belangrijkste symptomen zijn:
- Gewichtsverlies, ook vaak een minder goede bespiering.
- Minder goede eetlust.
- Grotere plassen dan normaal (de kattenbak is sneller vies en u ziet grotere klonten nat kattengrit).
- Veel drinken en plassen of juist geen urine produceren (dit laatste is een spoedgeval!).
- Overgeven.
- Slechte vachtverzorging.
- Sloomheid of zwakte.
- Algeheel ziek zijn.
- Smakken, veel speeksel produceren.
- Het naar beneden houden van de kop en nek.
- Bij een nierbekkenontsteking: vaker naar de kattenbak gaan, moeite met plassen, in huis plassen, bloed of pus in de urine, stinkende urine.
De diagnose van nierfalen bij de kat
Bij een verdenking op nierziekte zal bloed- en urineonderzoek worden gedaan. In het bloed wordt gekeken naar ureum en kreatinine. Deze nierwaarden gaan vaak pas stijgen als al 75% van de nierfunctie verloren is. De SDMA waarde gaat vaak al eerder stijgen en wordt daarom ook vaak gecontroleerd. Verder zijn bij de inschatting van de ernst van de nierziekte ook het eiwitgehalte, het gehalte aan rode bloedcellen (de hematocriet) en bepaalde zouten (zoals kalium en fosfaat) belangrijk om te meten. Het bloedonderzoek wordt vaak herhaald om het verloop van de ziekte of het effect van de behandeling te monitoren. De urine van uw kat wordt gecontroleerd op de concentratie, de aanwezigheid van eiwit en op aanwijzingen voor een bacteriële ontsteking. Om goed voorbereid te zijn, kunt u thuis al urine opvangen. Met speciale kattenbakkorrels die geen vocht opnemen is dat een fluitje van een cent!
Bij katten met CNZ komt een hoge bloeddruk vaak voor. Het kan dus raadzaam zijn de bloeddruk van uw kat te meten. Daarnaast wordt soms een echo van de buik gemaakt om de nieren in beeld te brengen.
De behandeling van nierfalen bij de kat
Acuut nierfalen behandelen
Bij acuut nierfalen of katten met chronische nierziekte die acuut verslechterd zijn, wordt vaak een intensieve infuusbehandeling voorgesteld. De kat wordt dan opgenomen en krijgt enkele dagen per infuus vocht toegediend. In minder ernstige gevallen kan het vocht soms onder de huid (subcutaan) gegeven worden.
Bij acuut nierfalen is ook de aanpak van de oorzaak van belang: antibiotica bij een nierbekkenontsteking en stoppen met medicatie die de nieren verder kan beschadigen.
Verder is de behandeling symptomatisch: medicatie tegen misselijkheid, eetlustopwekkende medicatie, sondevoeding en extra kalium (Tumil-K) zijn voorbeelden van ondersteunende therapie.
Behandeling bij Chronische nierziekte
Chronische nierziekte is helaas niet te genezen. Wel kan de kwaliteit van leven en de levensduur zeer positief beïnvloed worden door het geven van een speciale dieetvoeding zoals Sanimed Renal. Deze dieetvoeding zorgt ervoor dat de nieren zo min mogelijk belast worden door een aangepast gehalte aan zeer goed verteerbare eiwitten (het afvalproduct van eiwitten, ureum, wordt niet goed afgevoerd door zieke nieren en hoopt dan op in het bloed), een sterk verlaagd gehalte aan fosfaat en zout, een aangepast kaliumgehalte en hoge gehaltes aan ontstekingsremmende vetzuren en antioxidanten. Ook is de voeding heel smakelijk en bevat de voeding een heel hoog energiegehalte.
Omdat katten met CNZ hun urine niet goed kunnen concentreren, moeten ze heel veel drinken. Zorg dus te allen tijden voor voldoende drinkwater en grijp in als uw kat slecht eet of drinkt: katten met CNZ verslechteren ontzettend snel als ze onvoldoende eten en/of drinken!
Dieetvoeding bij nierfalen
Soms is een dieetvoeding alleen niet voldoende om het fosfaatgehalte in het bloed voldoende te doen dalen. Dan kan een fosfaatbindend voedingssupplement zoals Ipakitine of Pronefra aan het voer worden toegevoegd. Als een kat eiwit verliest via de urine kan dit met medicatie worden verminderd. Ook kan bloeddrukverlagende medicatie worden ingezet. Daarnaast wordt vaak gebruik gemaakt van ondersteunende medicatie zoals medicatie tegen misselijkheid, eetlustopwekkende medicatie en extra kalium. Als u de nieren van uw kat op een natuurlijke manier wilt ondersteunen, kunt u Puur Kidney gebruiken.
Het is belangrijk de symptomen van nierziekte in een vroeg stadium te herkennen. Acuut nierfalen is gelukkig vaak te genezen. Chronische nierziekte is helaas niet te genezen, maar door een tijdige ondersteuning met dieetvoeding (belangrijkste pijler in de aanpak van chronische nierziekte!), voedingssupplementen en soms medicatie, kunnen katten gelukkig vaak nog best een tijd een gelukkig leven leiden. Als u een vraag heeft over onze producten of over nierfalen bij de kat, neem dan contact met ons op.