Filteren

Obstipatie bij de kat

Als uw kat niet kan poepen, ofwel obstipatie heeft, is dat erg vervelend en pijnlijk. Deze aandoening is gelukkig grotendeels te voorkomen en in een vroeg stadium ook vaak te verhelpen met onder andere dieetmaatregelen. Pharmacy4pets heeft een ruim assortiment ter ondersteuning van de darmen en stoelgang van uw kat.

Wat is obstipatie?

Bij obstipatie, verstopping of constipatie gaat het poepen lastig: uw kat poept moeilijk, niet of minder vaak dan normaal. Vaak doet het ontlasten pijn. Als ontlasting te lang in de darmen zit, droogt deze uit en wordt harder, wat het poepen nóg lastiger en pijnlijker maakt.

Oorzaken van obstipatie bij de kat

Er zijn verschillende redenen die het poepen kunnen bemoeilijken en verstopping kunnen veroorzaken. Wij hebben de belangrijkste oorzaken voor u op een rijtje gezet.

Weerzin om te poepen

Als een kat niet graag op de kattenbak gaat, bijvoorbeeld omdat die te vies is, te klein of op een drukke plek staat, zal ze langer ophouden en kan op den duur obstipatie ontstaan. Katten plassen en poepen niet graag op dezelfde bak en de grondregel is dat er altijd net zoveel bakken in huis moeten staan als het aantal katten plus één. Ook eerdere nare ervaringen op de bak (pijn, weggejaagd door kinderen of andere huisdieren) kunnen ervoor zorgen dat uw kat de bak mijdt. Als uw kat normaal buiten poept en ze nu niet naar buiten kan vanwege vies weer of bijvoorbeeld omdat u lang van huis bent, dan kan dat ook een reden zijn om lang op te houden.

Pijn bij het poepen

Oudere katten met artrose hebben vaak moeite met poepen omdat het simpelweg pijn doet om de juiste houding aan te nemen of te persen. Ook ontstekingen, tumoren of poliepen van de dikke darm of anus kunnen pijn bij het poepen veroorzaken.

Een vernauwing van de dikke darm, endeldarm of anus

Bij katten met een slecht geheelde bekkenbreuk of littekenweefsel in de darm, maar ook bij tumoren of andere ruimte-innemende processen zoals haarballen of opgegeten vreemde voorwerpen, kan een verstopping optreden.

Uitdroging

Als een kat te weinig drinkt, zal er vocht uit de ontlasting in de darm worden onttrokken en droogt de ontlasting in. Bij aandoeningen waarbij de urine niet goed geconcentreerd wordt en katten dus heel veel plassen, zoals bijvoorbeeld bij chronische nierziekte, gebeurt dit ook: een kat met slecht werkende nieren drinkt weliswaar meestal veel, maar heel vaak toch niet genoeg om te compenseren voor de grote hoeveelheid urine. Obstipatie zien we dan ook vaak bij oudere katten met nierziekte.

Megacolon

Bij een megacolon zijn de spieren van de dikke darm verslapt en uitgerekt. Hierdoor kan de dikke darm niet meer goed samentrekken, waardoor ontlasting heel lang in de darm blijft staan en door de uitrekking van de darm ook heel groot kan worden (mega=groot, colon=dikke darm). Deze aandoening kan het gevolg zijn van langdurige obstipatie, maar ook spontaan ontstaan en daarmee juist oorzaak zijn van een verstopping.

Andere aandoeningen

Bij een katten met een te snel werkende schildklier, neurologische schade na bijvoorbeeld een aanrijding, met afwijkingen in het zoutgehalte van het bloed of bij een hernia perinealis (verslapping en breuk van de bekkenbodemspieren) kan eveneens obstipatie optreden. Heel jonge kittens kunnen obstipatie krijgen als het ontlasten niet door het likken of wrijven van de buik en anus wordt gestimuleerd.

Symptomen van obstipatie

Het belangrijkste symptoom van obstipatie is natuurlijk minder, niet of moeilijker poepen. Wat u kunt zien aan uw kat:

  • Veel persen.
  • Vaker naar de bak gaan.
  • Pijnuitingen (grommen, miauwen, blazen) op de bak.
  • Veel likken aan de achterhand.
  • Heel kleine harde ontlasting of juist abnormaal grote ontlasting, soms zelfs diarree.
  • Naast de bak poepen.
  • Overgeven.
  • Minder of niet eten.

NB: bovengenoemde symptomen kunnen ook optreden bij blaasontsteking of zelfs een verstopping van de plasbuis bij de kater door bijvoorbeeld blaasgruis. Een verstopping van de plasbuis is levensbedreigend en wordt vaak verward met obstipatie. Controleer dus altijd of uw kater plast als hij bovenstaande symptomen vertoont.

De behandeling van obstipatie bij uw kat

Bij de behandeling van een verstopping is het belangrijk om de oorzaak weg te nemen en de oncomfortabele toestand van uw kat op te lossen. Wat u zelf kunt doen om (beginnende) obstipatie bij uw kat te verhelpen of voorkomen:

  • Zorg voor voldoende vers drinkwater of schaf een drinkfontein
  • Zorg voor vezelrijke voeding (vers vlees bevat vaak weinig vezels) of voeg extra vezels, zoals psylliumvezels in Iso-Gel
  • Voorkom haarballen met een anti-haarbalpasta zoals Kat-a-Lax.
  • Bij milde symptomen van beginnende obstipatie kan laxeren helpen, bijvoorbeeld met Laxulon.
  • Zorg voor voldoende kattenbakken, hou ze dagelijks schoon en zet ze op een rustige plaats.
  • Onderzoek aan wat voor kattenbakvulling uw kat de voorkeur geeft.
  • Help de kwaliteit van de ontlasting goed houden met probiotica.
  • Contacteer bij duidelijke symptomen van obstipatie uw dierenarts.

Bij ernstige of langer bestaande obstipatie is het vaak nodig om de verstopping door de dierenarts op te laten lossen. Die zal dan onder sedatie vloeistof met een glijmiddel in de dikke darm brengen en de ontlasting via de buik met de hand verkleinen om vervolgens de kleingemaakte en geweekte ontlasting via de anus te verwijderen. Vaak krijgt een kat met obstipatie een vochtinfuus om uitdroging tegen te gaan, pijnstillers en een laxeermiddel. Ook wordt meestal een dieetadvies gegeven. Afhankelijk van de oorzaak kan een aanvullende behandeling worden geadviseerd. Bij een megacolon en een hernia perinealis is meestal een operatie aangeraden.

De prognose van een verstopping bij de kat is gelukkig meestal goed. Wel zijn dieetmaatregelen zoals extra vezels en een aanpassing van de omgeving van de kat vaak nodig om terugkeer van het probleem te helpen voorkomen. Pharmacy4pets helpt u graag de ontlasting van uw kat zo goed mogelijk te houden. Als u een vraag heeft over onze producten of over obstipatie bij de kat, neem dan contact met ons op.

Geen producten gevonden voor deze selectie.