Filteren

Diarree bij de kat

De kattenbak verschonen is vast niet uw favoriete klusje. Als uw kat diarree heeft, is het helemaal een pittig karwei! De ontlasting is dunner en kan nóg erger stinken dan normaal. Ook kan het zijn dat uw kat een ongelukje buiten de bak heeft gehad. Vervelend voor u, maar nog meer voor uw harige vriend. Gelukkig gaat diarree meestal in een paar dagen vanzelf over en kunt u zelf al behoorlijk wat doen om het herstel van uw kat te helpen bespoedigen en de diarree te laten stoppen. Pharmacy4pets heeft een ruim assortiment aan producten die uw kat met diarree ondersteunen. Lees verder om erachter te komen wat oorzaken voor diarree kunnen zijn, wat u zelf kunt doen en wanneer het raadzaam is om naar de dierenarts te gaan met uw geliefde viervoeter.

Oorzaken van diarree bij katten

Diarree kan heel veel verschillende oorzaken hebben en het is niet altijd eenvoudig om achter de reden te komen waarom de ontlasting van uw kat afwijkt. Een aantal veel voorkomende oorzaken van diarree bij katten zijn:

  • Voedselvergiftiging: katten zijn gelukkig wat verstandiger dan honden en zullen minder snel bedorven voedsel of bijvoorbeeld iets van straat eten. In kant- en klare rauwe kattenvoedingen of rauw vlees, vis of eieren zijn meestal bacteriën aanwezig. Vaak gaat dit goed, maar als de voedingsmiddelen verkeerd bewaard worden, uw kat er gevoelig voor is of als er teveel bacteriën in zitten, kan uw kat door het eten van rauwe voeding diarree krijgen.
  • Verandering van voeding: veel katten hebben een maagdarmstelsel dat gevoelig is voor veranderingen. Simpelweg overstappen naar een nieuwe voeding of de introductie van een nieuwe snack kan al leiden tot een paar dagen dunnere ontlasting.
  • Voedselintolerantie of -overgevoeligheid: als uw kat een voedselallergie of -intolerantie heeft, dan reageert haar immuunsysteem ‘overdreven’ op één of meerdere bestanddelen van de voeding. Heeft uw kat een voedselovergevoeligheid, dan is hypoallergene voeding zoals Sanimed Skin Sensitive Kat de oplossing.
  • Virussen en parasieten: vooral als uw kat in contact komt met andere katten en bij kittens wordt diarree nogal eens veroorzaakt door virussen of parasieten. Een coronavirus veroorzaakt meestal milde, voorbijgaande diarree. Tegen de potentieel dodelijke kattenziekte (parvovirus) kan uw kat gelukkig ingeënt worden.

Parasieten die veel voorkomen bij katten zijn verschillende soorten wormen, Giardia  en Tritrichomonas, een parasiet die meestal milde maar zeer langdurige diarree veroorzaakt, met name bij kittens. Omdat alle parasieten een andere behandeling behoeven, is het belangrijk er middels ontlastingonderzoek achter te komen of en welke parasiet bij uw kat de boosdoener is.

  • Antibiotica of andere medicatie: in de darm van uw kat leven veel bacteriën (ook wel de darmflora of het microbioom genoemd). Antibiotica doden niet alleen de slechte, maar ook de goede bacteriën. Als er een verschuiving optreedt in de samenstelling van het microbioom, kan dit gemakkelijk leiden tot diarree.
  • IBD (inflammatory bowel disease): deze nare ontsteking van de darmwand veroorzaakt chronische diarree.
  • Darmtumoren.
  • Oorzaken buiten het maagdarmkanaal: bijvoorbeeld een te snel werkende schildklier, een ontsteking aan de alvleesklier en minder goed werkende nieren kunnen diarree veroorzaken.

De behandeling van diarree bij de kat

Gezien de vele mogelijke oorzaken van diarree, zijn er ook veel opties voor de behandeling. Zelf kunt u ook maatregelen treffen om uw kat met diarree te ondersteunen. Bij langdurige diarree of als uw kat ziek is, is een behandeling door de dierenarts nodig. Hier volgen enkele belangrijke pijlers in de behandeling van diarree bij de kat:

Het aanpassen van de voeding

Als uw kat niet ziek is en nog goed eet, is bij acute diarree het advies vaker per dag kleine porties te geven. U kunt de eigen voeding van uw kat geven of kiezen voor lichtverteerbare voeding zoals Sanimed Intestinal Kat.
Als uw kat normaal gesproken rauw vlees krijgt, is het beter dit tijdelijk te verhitten om de bacteriën die vaak in dit type voeding aanwezig zijn, te doden.
Eet of drinkt uw kat onvoldoende of is de diarree erg dun, dan kan het zinvol zijn uw kat te ondersteunen met extra energie en zouten, zoals bijvoorbeeld Enterogelan pasta of ORS poeder.

Bij langdurige of meer ernstige diarree kan de dierenarts een specifieke dieetvoeding of voedingssupplementen voorschrijven.

Vasten is bij diarree NOOIT een goed idee! Om te herstellen heeft de zieke darm juist extra voedingsstoffen nodig. Alleen bij aanhoudend braken kan kortdurend vasten worden geadviseerd (maar dan moet u sowieso met uw kat naar de dierenarts!)

Diarreeremmers

Echte diarreeremmers, zoals deze bij mensen nog wel eens voorgeschreven worden, zijn bij katten meestal gecontra-indiceerd. Diarree is immers vaak een nuttig proces om bacteriën, virussen en toxines zo snel mogelijk uit het lichaam te krijgen.  De diarree stoppen is bij heel acute diarree dus eigenlijk ongewenst. Uiteraard is het wel mogelijk te helpen de ontlasting wat dikker te maken en de darmen te ondersteunen. Voedingssupplementen voor acute gastro-intestinale absorptiestoornissen zijn bijvoorbeeld: Iso-Gel, Diarstop pasta en Alfadiar.

Probiotica voor katten

Bij diarree is er vaak sprake van een verstoring van het microbioom. Een probioticum bestaat uit goede bacteriën en specifieke voedingsstoffen voor de bacteriën in de darm, zodat de balans sneller hersteld is. Ook na een antibioticumkuur kan het geven van een probioticum zinvol zijn. Bij Pharmacy4pets vindt u diverse probiotica voor katten zoals Protexin Pro-Kolin Advanced, Purina Pro Plan FortiFlora kat of PUUR Probiotic.

Specifieke behandelingen voor diarree

Als er een duidelijke oorzaak voor de diarree is, dan kan een gerichte behandeling worden gestart. Voorbeelden van specifieke behandelingen bij diarree zijn ontwormingsmiddelen, Panacur (een middel tegen Giardia), ontstekingsremmers of antibiotica.
Als uw kat erg ziek is zijn ondersteunende maatregelen

zoals een infuus, eetlustopwekkende medicatie, vitamine B12 of middelen tegen braken mogelijk geïndiceerd.

Het voorkomen van diarree bij uw kat

U kunt de kans op diarree bij uw kat verkleinen door het nemen van enkele maatregelen:

  • Pas op met rauwe voedingsmiddelen.
  • Voer een goede complete kattenvoeding.
  • Introduceer nieuwe voeding geleidelijk, in de loop van een week.
  • Ontworm uw kat.
  • ter ondersteuning van een gezonde darmflora.

Wanneer gaat u het beste naar de dierenarts bij diarree?

Als er bloed bij de ontlasting zit of als uw kat langer dan een dag of drie tot vijf diarree heeft, is het verstandig met uw kat naar de dierenarts te gaan. Ook als uw kat sloom is, niet of veel minder dan normaal eet of drinkt, erg geïrriteerd is of zich terugtrekt (vaak een teken van (buik)pijn), gewicht verliest of overgeeft, is een dierenartsenbezoek aan te raden. Jonge kittens met diarree en oude katten verzwakken beduidend sneller, wacht dan zeker niet te lang met een dierenartsbezoek.

Pharmacy4pets heeft een ruim assortiment aan producten om het maagdarmstelsel van uw kat met diarree te ondersteunen.
Als u een vraag heeft over onze producten of over diarree bij uw kat, neem dan contact met ons op.

Geen producten gevonden voor deze selectie.