Filteren

De luchtwegen van de kat

Niezen, een snotneus, hoesten, benauwd zijn; de symptomen van luchtwegaandoeningen bij de kat kunnen vergelijkbaar zijn met die bij ons. Een verkoudheid bij de kat komt vaak voor en wordt meestal veroorzaakt door niesziekte. Sommige katten krijgen het één keer, andere katten zijn hun hele leven lang vaak verkouden. Hoesten kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door astmatische bronchitis, longworm of hartfalen, maar ook door een grasspriet die in de keel is blijven steken! Pharmacy4pets helpt u de luchtwegen van uw kat in topconditie te houden.

Symptomen van luchtwegaandoeningen

Een aandoening aan de luchtwegen bij katten kunt u vaak herkennen aan een of meerdere van onderstaande symptomen:

  • Niezen.
  • Neusuitvloeiing
  • Verstopte neus.
  • Ontstoken ogen (tranen, roodheid, knijpen met de ogen).
  • Koorts.
  • Hoesten.
  • Een bijgeluid bij de ademhaling (bijvoorbeeld snuiven, snurken, piepen, reutelen).
  • Benauwdheid.
  • Veranderde ademhaling: sneller, oppervlakkiger, dieper, met meer buikpers.
  • Rode, bleke of blauwige verkleuring van de tong.
  • Reverse sneezing: omgekeerd niezen, hierbij schiet het strottenklepje even verkeerd, waardoor het de luchtpijp blokkeert bij het ademen.
  • Kokhalzen/keel schrapen.
  • Te veel speeksel produceren.
  • Minder eetlust.
  • Ontstoken tandvlees of mondslijmvlies.
  • Sloomheid.
  • Minder lang of niet meer kunnen rennen of spelen.
  • Hijgen: met open bek ademen.

Als uw kat symptomen vertoont van een luchtwegaandoening is het altijd raadzaam haar na te laten kijken door uw dierenarts. Als uw kat benauwd is, moet u onmiddellijk uw dierenarts contacteren.

Verkoudheid bij de kat: niesziekte

Een veel voorkomende oorzaak voor een verkoudheid bij de kat is niesziekte. Hoewel verkouden katten inderdaad vaak niezen, kan een verkoudheid bij de kat zich ook uiten door ontstoken ogen, ontstekingen van het tandvlees en mondslijmvlies, hoesten, een snotneus of een keelontsteking. Niesziekte wordt  veroorzaakt door één of meerdere virussen. De klachten kunnen verergerd worden door bacteriën. Katten van alle leeftijden kunnen niesziekte krijgen. Net als bij andere infectieuze aandoeningen is de kans op het krijgen van deze ziekte groter bij kittens en bij katten die in grote groepen leven. Ook bij zwerfkatten wordt niesziekte veel gezien.

De ernst van de klachten kan sterk variëren. Katten kunnen het virus bij zich dragen zonder ziek te zijn of alleen wat niezen en waterige neusuitvloeiing hebben. Maar ook kunnen ze ernstig benauwd zijn zelfs aan de ziekte overlijden. Katten kunnen worden ingeënt tegen niesziekte. Dit maakt de kans dat ze verkouden worden kleiner, en als ze toch niesziekte krijgen, zijn de symptomen bij gevaccineerde katten meestal milder. Sommige katten met niesziekte blijven hun hele leven (terugkerend) klachten houden. Voor niesziekte zelf is eigenlijk geen behandeling, het wordt immers veroorzaakt door een virus. Bij katten die erg ziek zijn of veel last hebben van een verstopte neus kan ondersteunend behandelen (bijvoorbeeld antibiotica, oogzalf, ontstekingsremmers, dwangvoeren of voeding toedienen via een sonde, vochtinfuus, neusdruppels,..) nodig zijn.

Stomen kan helpen vastzittend slijm in neus of keel op te lossen. Neem hiervoor uw kat mee naar de badkamer als u  gaat douchen. Doe de deur dicht, zodat er veel stoom in de badkamer staat. Uiteraard de kat niet mee onder de douche nemen. L-lysine wordt soms aanbevolen bij niesziekte. De werking is nog niet onomstotelijk bewezen, maar gezien de veiligheid van het middel is het zeker bij katten met chronische problemen de moeite van het proberen waard.

Hoesten bij de kat

Hoesten kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld een verkoudheid, een keelontsteking, bronchitis of veroorzaakt worden door vocht in de longen of borstholte door hartfalen. Hoesten is NOOIT normaal en als uw kat regelmatig hoest is dit altijd een reden voor een bezoek aan de dierenarts. Zeker als uw kat ook slomer is dan normaal, de ademhaling afwijkend is, uw kat ziek of benauwd is, is afwachten niet verstandig. Wij vertellen u graag wat veelvoorkomende oorzaken van hoesten zijn.

Een grasspriet in de keel

Katten eten vaak gras. Omdat gras scherp is, prikkelt het de maag, wat overgeven kan veroorzaken. Soms schiet er bij het braken een grasspriet ‘verkeerd’ en blijft de grasspriet kleven tegen het gehemelte. Dit heeft acuut en voortdurend hoesten en kokhalzen tot gevolg. Katten met een grasspriet in hun keel slikken overmatig, strekken hun keel uit en gaan soms met hun pootje langs hun bek in de poging de grasspriet kwijt te raken. Heel naar, maar gelukkig goed op te lossen door de grasspriet door uw dierenarts onder sedatie te laten verwijderen.

Astma of bronchitis bij de kat

Veel katten die regelmatig hoesten hebben chronische bronchitis of astma. Bij beide aandoeningen is sprake van een ontsteking van de diepere luchtwegen. De bronchiën zijn vernauwd en de slijmproductie is verhoogd. De diagnose wordt gesteld op basis van de klinische klachten, bevindingen bij het lichamelijk onderzoek (luisteren naar de longen), een röntgenfoto en eventueel aanvullend onderzoek. Bij zowel astma als bronchitis kunnen de klachten veroorzaakt of verergerd worden door een reactie op prikkelende stoffen. Bekende voorbeelden zijn sigarettenrook, openhaardrook, geurkaarsen, geurtjes voor in het stopcontact, sterk ruikende bloemen, deo/parfum en geparfumeerd of stoffig kattengrit. Soms is het niet meer blootstellen aan bovengenoemde zaken de oplossing voor het hoesten. Ook overgewicht is een belangrijke factor bij bronchitis en astma. Is uw kat te zwaar, kan het laten afvallen, bijvoorbeeld met Sanimed Weight Reduction, haar letterlijk meer lucht geven.

Bij chronische bronchitis zijn echter de luchtwegen blijvend veranderd en zal ook na het optimaliseren van de omstandigheden, een behandeling nodig blijven. Ontstekingsremmers zijn vaak levenslang nodig om de ontsteking in de diepere luchtwegen te onderdrukken. Bijna alle mensen met chronische bronchitis krijgen deze medicatie per inhalatie, omdat dit veel minder bijwerkingen geeft. Dit kan bij de kat ook met een AeroKat inhalatiesysteem. Dit vereist wel training en inzet van de eigenaar.

Klachten aan de luchtwegen door de longworm

Een kat kan longworm oplopen door het binnenkrijgen van de larven van de worm via slakken, knaagdieren, muizen of vogels. Een besmetting met longworm geeft vaak weinig klachten, maar het is wel belangrijk om deze wormen te bestrijden om ernstige klachten voor te zijn. Bij een ernstige infectie horen symptomen zoals hoesten, benauwdheid en vermagering. De diagnose kan gesteld worden door het aantonen van larven in de ontlasting met de Baermann methode. Katten met longworm kunnen onder meer behandeld worden met de spot-ons Advocate of Profender.

Aandoeningen aan de luchtwegen zijn vervelend voor uw kat. De klachten kunnen variëren van niezen tot ernstige benauwdheid. Het is belangrijk uw dierenarts te contacteren bij  verdenking op een luchtwegaandoening, zodat snel de juiste diagnose gesteld wordt en uw kat weer ‘opgelucht kan ademhalen’. Als u een vraag heeft over onze producten of over de luchtwegen van uw kat, neem dan contact met ons op.

3 items

Filters
  • Positie
  • Naam
  • Prijs
Positie
12
  • 12
  • 24
  • 36
per pagina