Filteren

Het hart van de kat

Het hart is bij alle diersoorten het allerbelangrijkste orgaan, het houdt het dier letterlijk in leven. Bij de kat komen er een aantal ‘hart- en vaatziekten’ voor, waarvan hypertrofische cardiomyopathie, verdikking van de hartspier, en hypertensie, een te hoge bloeddruk, de belangrijkste zijn. Pharmacy4pets helpt u zo goed mogelijk te zorgen voor uw kat met hartfalen of een te hoge bloeddruk.

Hypertrofische cardiomyopathie bij de kat

De belangrijkste hartaandoening bij de kat is hypertrofische cardiomyopathie, afgekort HCM. Hypertrofisch betekent vergroting of verdikking, cardio hart en myopathie is de benaming voor een spierziekte. Kortgezegd is HCM dus een ziekte van de hartspier waarbij deze verdikt. HCM kan leiden tot hartfalen (vocht in de longen), trombose (vastlopen van een bloedprop in de achterpoten) en het plotseling overlijden van de kat.

De symptomen van HCM bij de kat

Aan de meeste katten met een vroeg stadium van HCM merk je helemaal niets. Het hart is zo’n belangrijk orgaan dat het zo lang mogelijk probeert te compenseren voor optredende problemen. Als er minder bloed in de kamer van het hart past door verdikking van de spier, gaat het bijvoorbeeld sneller kloppen. En dan merkt u als baasje dus helemaal niets aan uw kat. Vooral niet omdat de meeste katten een vrij lui leven leiden en vermindering van uithoudingsvermogen dus simpelweg niet opvalt. Het kan zijn dat bij de controle door de dierenarts voor bijvoorbeeld de vaccinatie een hartruis of een onregelmatige hartslag wordt gehoord. Op een gegeven moment kan het hart het niet meer aan en ontstaat er hartfalen. Op dat moment treden er wél symptomen op.

Symptomen van hartfalen bij de kat:

  • Acute benauwdheid door vocht in de longen (longoedeem) of borstholte (liquothorax): u kunt merken dat uw kat sneller ademhaalt of dat er meer of afwijkende bewegingen van de buik en borstkas te zien zijn bij het ademhalen. Ook kan uw kat gaan hijgen. Meestal ontstaan er geen afwijkende geluiden bij het ademhalen.
  • Trombose: hierbij loopt er een bloedpropje vast, vaak in de slagader die de achterpoten van bloed voorziet. Resultaat is een meestal erg pijnlijke verlamming van de poten.
  • Slechte conditie.
  • Flauwvallen.
  • Plotseling overlijden zonder voorafgaande symptomen.

Welke katten krijgen HCM?

Alle katten van alle leeftijden kunnen HCM krijgen. Bij bepaalde rassen waaronder de Maine Coon, Ragdoll, Noorse boskat, Brits Korthaar en de Sphynx komt het vaker voor.

De diagnose van HCM bij de kat

Bij het lichamelijk onderzoek wordt vaak een hartruis en soms een onregelmatige hartslag gehoord. Met een echo kan de dikte van de hartspier worden bepaald. Op een röntgenfoto is soms een vergroting van het hart zichtbaar en kan vocht in de longen of borstkas worden gediagnosticeerd. Hartritmestoornissen kunnen door het maken van een hartfilmpje, ECG, worden onderzocht.
Bij sommige rassen is de genetische aanleg met behulp van bloedonderzoek vast te stellen.

Een verdikte hartspier kan ook worden veroorzaak door een hoge bloeddruk, nierfalen, schildklierproblemen en andere hormonale ziekten. Een bloeddrukmeting en bloedonderzoek kunnen daarom nodig zijn om andere ziekten uit te sluiten.

De behandeling van HCM bij de kat

HCM kan niet worden genezen. Als er hartfalen is opgetreden kunnen vochtafdrijvers worden gebruikt om het vocht uit de longen of borstholte te krijgen. Hartritmestoornissen kunnen met medicatie worden behandeld. Verder kunnen bloedverdunners de kans op het ontstaan van bloedstolsels verminderen.

Hypertensie bij de kat

Hypertensie, ofwel een te hoge bloeddruk, komt vaak voor bij de kat en kan ernstige gevolgen hebben voor diens gezondheid. Een hoge bloeddruk is over het algemeen goed te behandelen, maar dan moet het wél op tijd ontdekt worden. Hypertensie is vaak een gevolg van een ouderdomsziekte en komt dus vooral voor bij oude katten. Pharmacy4pets vertelt u waar u op kunt letten om een hoge bloeddruk bij uw kat in een vroeg stadium te herkennen en helpt bij de behandeling van uw kat met hypertensie.

Oorzaken van een te hoge bloeddruk

Circa twintig procent van de katten met chronische nierziekte heeft ook een te hoge bloeddruk. Ditzelfde geldt voor katten met een te snel werkende schildklier. Ook een bijniertumor veroorzaakt hypertensie. Soms wordt geen oorzaak voor de hoge bloeddruk gevonden.

De symptomen van hypertensie bij de kat

Een kat met een hoge bloeddruk kan hoofdpijn hebben, zich uitend in sloomheid, zich verstoppen, minder interactie vertonen of niet aangehaald willen worden. Ook kan een kat met hypertensie blind worden, een hersenbloeding, hartfalen of nierfalen krijgen. Totdat deze problemen optreden, merkt u meestal niets aan uw kat.

Omdat een hoge bloeddruk vaak voorkomt in samenhang met andere ziektes, kunnen de symptomen van die ziektes opvallen. Denk aan overgeven, minder eetlust, veel drinken en plassen en afvallen bij chronische nierziekte. Katten met een te snel werkende schildklier zijn vaak heel onrustig, eten veel meer dan normaal maar vallen toch af. Soms vallen braken, diarree en/of meer drinken en plassen op. Bij een bijniertumor valt soms spierzwakte op door een tekort aan kalium, met name van de nekspieren: de kat laat haar kopje hangen.

Omdat de gevolgen van een hoge bloeddruk zo ernstig kunnen zijn en de symptomen vaak pas duidelijk worden als er al veel schade aan het netvlies, de hersenen, het hart of de nieren is opgetreden, is het verstandig jaarlijks de bloeddruk van uw oudere kat te laten meten, óók als u niets merkt. Uiteraard is dit helemaal belangrijk als er bij uw kat nierfalen, hartproblemen een te snel werkende schildklier, blindheid of een hersenbloeding zijn geconstateerd.

De behandeling van hypertensie bij de kat

Gelukkig is er goede medicatie tegen een hoge bloeddruk bij de kat. Een regelmatige bloeddrukmeting is belangrijk, zodat de dosering indien nodig kan worden aangepast. Soms is het nodig andere medicatie toe te voegen. Uiteraard moeten eventuele onderliggende aandoeningen ook behandeld worden, bijvoorbeeld door een nierdieet te geven of medicatie tegen een te snel werkende schildklier.

Bij de meeste katten kan een verhoogde bloeddruk goed onder controle gebracht worden. Uiteraard is de prognose mede afhankelijk van de eventueel aanwezige onderliggende ziekte. Eventuele schade veroorzaakt door de hoge bloeddruk kan soms deels of volledig herstellen. In sommige gevallen echter blijft de kat slechtziend, blind of houdt hij hersenschade.

Omdat hartproblemen en een hoge bloeddruk bij de kat vaak pas laat verschijnselen geven, is het erg belangrijk uw kat jaarlijks door de dierenarts te laten controleren, zodat de aandoeningen in een zo vroeg mogelijk stadium ontdekt en behandeld kunnen worden. Pharmacy4pets ondersteunt uw kat met hartproblemen met medicatie die op recept verkrijgbaar is. Als u een vraag heeft over onze producten of over hartproblemen of een hoge bloeddruk bij uw kat, neem dan contact met ons op.

Geen producten gevonden voor deze selectie.