EHBO benodigdheden voor katten
Net als voor uzelf, zit ook voor uw kat een ongeluk in een klein hoekje. Veel dingen kunt u zelf thuis oplossen of in ieder geval alvast starten met een ondersteunende behandeling voor u terecht kunt bij de dierenarts. Het is dan ook verstandig om een EHBO-kit voor uw kat samen te stellen, zodat u de verschillende benodigdheden in huis hebt als er wat gebeurt.
Wonden bij katten
Vooral katten die buitenkomen, komen nog wel eens gehavend thuis. Vechten met de buurkat, een onhandige sprong, scherpe takken, de oorzaak kan vanalles zijn. Wonden bij katten die niet buitenkomen worden niet zelden door de kat zélf veroorzaakt. Een kat die jeuk heeft, kan zichzelf snel flink beschadigen. Veruit de meest voorkomende oorzaak van jeuk is het hebben van vlooien. Stap één bij jeuk is dan ook vaak een behandeling met een goed werkend middel tegen vlooien, zoals Vectra Felis.
Belangrijk bij wondjes is voorkomen dat uw kat zichzelf verder beschadigt. Door gebruik van een Medical Petshirt of halskraag kan uw kat niet meer likken of krabben aan de wond. Ook een verbandje om bijvoorbeeld een wondje op de poot voorkomt likken. Zorg er wel voor dat u het verband niet te strak doet. In de Trixie First Aid Kit zitten allerlei benodigdheden, waaronder gaaskompressen en verband.
Een wond die stinkt bij een kat die buitenkomt kan wijzen op een opengebarsten vechtabces. Katten hebben vieze bacteriën in hun bek, waardoor een kattenbeet vrijwel altijd gaat infecteren. Dit gebeurt meestal pas een paar dagen ná de vechtpartij. Abcessen kunnen heel pijnlijk zijn en uw kat kan er ook echt ziek van zijn, met koorts en een verlies aan eetlust. Als het abces ‘rijp’ is, kan het barsten. Soms is dat het eerste wat u als eigenaar merkt en dat kan schrikken zijn, want vaak zijn het behoorlijke gaten! Een kat met een abces wordt bij voorkeur door de dierenarts behandeld, die het abces eventueel opent en spoelt en uw kat antibiotica en pijnstillers geeft. Verdenkt u uw kat van een opengebarsten abces, dan kunt u de wond zelf schoonmaken met Maxani Cleanser Spray of spoelen met Vetramil Spoelvloeistof op basis van honing alvorens u naar de dierenarts gaat.
Kleine en grotere wondjes en een geïrriteerde huid kunnen veel baat hebben bij honingzalf. Dit werkt verzachtend, mild antibacterieel en ondersteunt de wondgenezing. Ook calendulazalf werkt verzachtend.
Help! Mijn kat heeft een teek
Eigenaren vinden teken bij hun kat vaak erg spannend. En de kat vindt het verwijderen ervan vervolgens weer minder leuk… Een tekentang of tekenhaak is onmisbaar in uw EHBO-kit. Om te voorkomen dat u na ieder bezoekje aan de tuin aan het friemelen bent, is een spot-on product tegen teken zoals Frontline of een Seresto halsband tijdens de warmere maanden heel handig.
Ontstoken oren bij katten
Als uw kat schudt met haar kop of veel krabt aan een oor, kan dat wijzen op een oorontsteking. Dat is eigenlijk altijd een reden voor een dierenartsbezoek. De dierenarts kan namelijk met een otoscoop de gehoorgang van binnen bekijken, de oorzaak van de oorontsteking vaststellen (bijvoorbeeld bacteriën, gisten, oormijt of een poliep) en vooral zien of het trommelvlies intact is. Bij een kapot trommelvlies kan het geven van oordruppels namelijk gevaarlijk zijn! Het schoonmaken van een kattenoor is meestal niet nodig. De oren horen een beetje vettig te zijn, dit helpt ziekteverwekkers op te vangen. Als uw kat echt vieze oren heeft, gebruik dan een veilige oorreiniger zoals Epi-Otic oorreiniger of Monoclean. Bij milde roodheid van de oorschelp of gehoorgang kunnen Dermiel oordruppels op basis van honing verzachtend werken.
Een oogontsteking bij de kat
Als uw kat iedere ochtend wakker wordt met ‘siep’ in de ooghoeken of last heeft van tranende ogen, dan kunt u de ogen schoonmaken met een speciale milde oogcleaner zoals Bogacare Perfect Eye Cleaner of Clean Ocular. Is de binnenkant van de oogleden van uw kat iets roder dan normaal of heeft zij snel gevoelige ogen, dan helpt een vitamine A oogzalf zoals Ophtosan de ogen van uw kat beschermen. Knijpt uw kat echter met één of beide ogen, is de uitvloeiing groengeel van kleur, ziet u een verandering aan het oog zelf (bijvoorbeeld een andere kleur, andere reflectie, waasje, doffe of bruine plek of ongelijke pupillen) of is uw kat ook niet lekker, ga dan naar de dierenarts bij ontstoken ogen.
Een losse, gescheurde of ingegroeide kattennagel
Problemen aan de nagels komen regelmatig voor en kunnen best pijnlijk zijn. Loszittende stukjes nagel kunnen het beste verwijderd worden en bij een ingegroeide nagel is het knippen ervan de oplossing. Een fijn nagelkniptangetje hoort dan ook zeker thuis in uw EHBO-kit.
Diarree bij katten
Diarree kan heel veel oorzaken hebben en gaat gelukkig meestal vanzelf over. Als uw kat goed eet en drinkt, fit is, niet braakt en er geen bloed in de ontlasting zit, dan kunt u diarree best een paar dagen aankijken. Psylliumvezels in Iso-Gel helpen de ontlasting dikker te maken en probiotica zoals Purina Pro Plan FortiFlora of Protexin Pro-Kolin Advanced ondersteunen de darmflora.
Wanneer met spoed naar de dierenarts?
Veel dingen kunt u thuis oplossen of even aankijken. Maar het is goed te weten wat nu écht spoedgevallen zijn waarvoor u onmiddellijk de dierenarts moet bellen voor overleg:
- Een kater die niet kan plassen.
- Aanhoudend overgeven.
- Ernstige sloomheid of zwakte.
- Wankel lopen.
- Benauwdheid: bij katten uit zich dit in sneller ademhalen dan normaal, vaak met flinke bewegingen van de buik, met open bek ademhalen.
- Trauma: bijvoorbeeld een aanrijding, een val van grote hoogte, beklemming (berucht zijn draai-kiepramen), aanval door een hond. Inwendige schade is niet altijd van buiten zichtbaar.
- Een niet vorderende bevalling.
- Flink bloedverlies.
- Langer dan een dag niet eten en/of drinken.
- Een epileptische aanval die langer duurt dan 10 minuten of meerdere aanvallen per dag.
- Het niet meer kunnen gebruiken van één of meerdere poten.
- Obstipatie.
- Verdenking op vergiftiging of na het inslikken vreemd voorwerp.
Katten hebben volgens het gezegde weliswaar negen levens, maar het is tóch goed voorbereid te zijn op eventuele ongelukjes! Als u een vraag heeft over onze producten of over EHBO bij uw kat, neem dan contact met ons op.