Filteren

Het zenuwstelsel van de hond

Het zenuwstelsel van honden bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen. Het zenuwstelsel stuurt vrijwel alle functies in het lichaam aan. Het zorgt ervoor dat uw hond kan lopen, dat zijn hart klopt, hij kan slikken en hij zijn urine op kan houden. Aandoeningen aan het zenuwstelsel kunnen heel verschillend zijn van uitingsvorm. De hond kan afwijkend gedrag laten zien, maar ook slepen met een voetje. Bij ‘kortsluiting’ in de hersenen uit dit zich als epilepsie en als bepaalde zenuwbanen ernstig verstoord zijn kan een hond verlamd raken. Controle door de dierenarts is daarom altijd belangrijk als een hond afwijkend gedrag of afwijkende bewegingen vertoont.

Symptomen van aandoeningen aan het zenuwstelsel bij de hond

Omdat het zenuwstelsel zo’n veelomvattend orgaan is en vrijwel alle lichaamsfuncties aanstuurt, kunnen de symptomen van neurologische aandoeningen, zoals aandoeningen van het zenuwstelsel ook wel genoemd worden, heel divers zijn. Heel duidelijke en bekende symptomen zijn:

  • Epileptiforme aanvallen of toevallen.
  • Verlammingen.
  • Dronkemansgang of ataxie.
  • Ongecontroleerde beweging van kop of poten.

Andere symptomen zijn wat minder duidelijk, minder vaak voorkomend of het is niet meteen duidelijk dat het om een symptoom met de oorsprong in een afwijking aan het zenuwstelsel gaat. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Afwijkend dag-nachtritme.
  • Zwakte van één of meerdere poten.
  • Ongelijke pupilgrootte en/of een hangend ooglid aan één kant.
  • Overgeven.
  • Angst.
  • Nek- rug- of hoofdpijn.
  • Afwijkend gedrag zoals plotse agressie, cirkelen (rondjes lopen), staren.
  • Voortdurend krabben richting de kop zonder dat er sprake is van jeuk.

Aandoeningen van het zenuwstelsel bij de hond

Aandoeningen aan het zenuwstelsel van de hond kunnen zowel aangeboren als verkregen zijn. Wij lichten voor u graag een aantal veelvoorkomende aandoeningen toe.

Angst en stress

Angst en stress kunnen vele verschillende oorzaken hebben, maar vaak is er sprake van een verstoring in de balans van neurotransmitters zoals serotonine, waardoor het in feite ook om aandoeningen aan het zenuwstelsel gaat. Medicatie en voedingssupplementen voor angstige dieren, zoals Zylkène en Telizen, beïnvloeden die neurotransmitters. 

Aandoeningen va het zenuwstelsel bij de oudere hond

Bij oudere honden treden een aantal neurologische aandoeningen wat vaker op dan bij jonge honden. Met name Duitse herders krijgen nog wel eens last van het cauda equina syndroom: hierbij is de ruimte van het wervelkanaal tussen de lendenwervels en de bekkenwervels te nauw, waardoor er druk komt op de wervels. Symptomen zijn pijn aan de lage rug en/of achterpoten, slepen met de achterpoten en soms incontinentie.

Net als bij mensen komt ook bij honden dementie door hersenveroudering voor. Bij honden met dementie verandert de persoonlijkheid: ze maken minder contact met andere dieren of mensen, hun dag-nachtritme raakt verstoord, ze plassen en poepen soms in huis en kunnen erg verward raken. Dementie is een voortschrijdend proces dat niet te genezen is. Voedingssupplementen zoals Anibidiol en Cholodin kunnen wel helpen de levenskwaliteit zo lang mogelijk zo goed mogelijk te houden.

Vestibulair syndroom is een vervelende, maar gelukkig meestal voorbijgaande evenwichtsstoornis. De (meestal oudere) hond is ineens heel duizelig, kan niet goed opstaan en lopen, lijkt heel erg dronken en heeft vaak een scheve kopstand. Ook bewegen de pupillen soms snel op en neer. Door de duizeligheid kunnen ook misselijkheid en braken optreden. Het is enorm schrikken als uw hond een dergelijke ‘aanval’ krijgt, en vaak wordt gedacht dat er sprake is van een hersentumor of TIA. Gelukkig herstellen de meeste honden met vestibulair syndroom spontaan na enkele uren tot dagen.

Epilepsie

Bij epilepsie treedt een soort kortsluiting op in de hersenen. Hierdoor kan een hond een epileptiforme aanval krijgen waarbij hij het bewustzijn verliest, zijn spieren verkrampen, hij urine en ontlasting laat lopen en gaat schuimbekken. Het is verschrikkelijk om dit als baasje mee te maken. Overigens kan epilepsie zich ook op een veel subtielere manier uiten, bv door ‘vliegen vangen’ (het najagen van vliegen die er niet zijn) of spiertrillingen.
Bij hele jonge of oude honden is er vaak een onderliggende oorzaak voor de epilepsie, zoals een hersentumor, een waterhoofd of een levershunt. Als de epilepsie voor het eerst optreedt tussen de zes maanden en zes jaar oud, is er meestal sprake van ’idiopathische epilepsie’, epilepsie zonder duidelijke onderliggende oorzaak. Als u vermoed dat uw hond een epileptiforme aanval heeft gehad, neemt u het best contact op met uw dierenarts.

Aangeboren afwijkingen

Een voorbeeld van een aangeboren aandoening is het waterhoofd (hydrocephalus) bij puppy’s. Dit komt relatief frequent voor bij de chihuahua. Ook kan er in de lever een bloedvat verkeerd zijn aangelegd, waardoor het bloed niet door de lever gaat maar eromheen (levershunt). Gevolg is dat bepaalde giftige stoffen niet in de lever worden omgezet, maar in het bloed aanwezig blijven en ernstige neurologische verschijnselen kunnen veroorzaken.

Hernia

Een vervelende en pijnlijke neurologische aandoening die bij alle hondenrassen kan voorkomen, maar vooral veel gezien wordt bij teckels en Franse bulldoggen, is de hernia. Bij een hernia puilt de kern van de tussenwervelschijf in nek of rug uit richting het ruggenmerg, waardoor zenuwen bekneld kunnen raken. Dit is zeer pijnlijk en kan voor uitvalsverschijnselen zoals verlamming van één of meerdere poten zorgen.  

Aandoeningen aan het zenuwstelsel zijn vaak vrij ingrijpend voor zowel hond als baas. Als u veranderd gedrag of veranderde beweeglijkheid bij uw hond opmerkt of als uw hond een toeval krijgt of plots heel duizelig lijkt, is het raadzaam contact op te nemen met uw dierenarts. Bij angst en stress kan een goede gedragstherapeut in combinatie met ondersteunende middelen zoals voedingssupplementen als Zylkène, een Adaptil Calm halsband die kalmerende feromonen verspreidt of een thundershirt veel voor u en uw hond betekenen.

Als u een vraag heeft over onze producten of over aandoeningen aan het zenuwstelsel bij uw hond, neem dan contact met ons op!

Geen producten gevonden voor deze selectie.