Oormijt bij de hond

Als een hond een oorontsteking heeft, wordt vaak aan oormijt gedacht. Toch zijn deze kleine kriebelbeestjes helemaal niet zo vaak de oorzaak van oorontsteking. Maar áls ze in het oor van uw hond zitten, veroorzaken ze erg veel last: uw hond zal verschrikkelijke jeuk aan zijn oren hebben.

Hoe krijgt een hond oormijt?

Oormijt komt vooral voor bij puppy’s en vaker als er in het nest slechtere hygiënische omstandigheden heersen. Oormijt is heel besmettelijk en een puppy zit natuurlijk in het nest met alle broertjes en zusjes bij elkaar, waardoor de kans op besmetting groot is. Ook in bijvoorbeeld in een asiel of opvanglocatie, waar op een kleine oppervlakte veel honden bij elkaar zitten, is de kans groter dat een hond oormijt oploopt dan als hij slechts af en toe met andere honden in contact komt.

Symptomen van oormijt bij de hond

Oormijt herkennen is niet moeilijk: als uw hond last van oormijt heeft, is het belangrijkste symptoom jeuk aan de oren. Omdat oormijt bij honden zo besmettelijk is, komt het bijna altijd aan beide oren voor. Als u meer dieren in huis heeft, kunnen ook zij klachten vertonen. Uw hond zal aan de oren krabben of de kop tegen de bank of vloer schuren. Ook schudden met de kop en het scheef houden van de kop komen veel voor. Door het krabben kan er zelfs een hotspot ontstaan op de wang: een vurige, vaak nattige plek waar de huid kapot is.

Aan de binnenzijde van het oor kan opvallen dat de huid erg rood is, mogelijk wat gezwollen en waarschijnlijk ziet u ook oorsmeer. Het oor kan vies ruiken.

De verschijnselen van oormijt bij honden lijken erg op de verschijnselen van een oorontsteking door bijvoorbeeld bacteriën of gisten. Ook kan jeuk aan de oren veroorzaakt worden door een allergie, zoals atopie. De uiteindelijke diagnose zal uw dierenarts stellen door het zien lopen van de mijten met de otoscoop (kijker waarmee de dierenarts de gehoorgang van uw hond kan bekijken) of het zien van mijten onder de microscoop.

Oormijt bij de hond behandelen

De behandeling van oormijt omvat drie pijlers:

  • Het gebruik van een middel tegen oormijt dat de mijten doodt.
  • Het reinigen van de gehoorgang.
  • Het aanpakken van de eventuele ook aanwezige oorontsteking en oorpijn.

De oormijt kan worden aangepakt door het toedienen van een antiparasitair middel in de nek van uw hond. De dode oormijten en eventueel oorsmeer kunnen uit de gehoorgang worden verwijderd door het gebruik van een oorreiniger zoals Cleanaural Sensitive of Epi-Otic Oorreiniger.

Als de gehoorgang ontstoken is of er ook een infectie met bacteriën en/of gisten speelt, zal een oorzalf nodig zijn. In heel milde gevallen kunt u de ontsteking door oormijt zelf behandelen met Dermiel oordruppels, oordruppels op basis van honing. In ernstigere gevallen is een oorzalf met antbioticum en/of een middel tegen gisten en een ontstekingsremmer nodig. Als uw hond veel pijn heeft, is een pijnstiller geïndiceerd.

Als uw hond last heeft van zijn oren is een dierenartsbezoek altijd aangeraden. Er moet immers onderzocht worden wat de precieze oorzaak is. Een infectie met oormijt bij honden is vervelend, maar gelukkig heel goed te behandelen en de kans dat het terugkomt is, in tegenstelling tot oorontstekingen op basis van een allergie, heel klein.
Als u een vraag heeft over onze producten of over oormijt bij de hond, neem dan contact met ons op.

2 items

Filters
  • Positie
  • Naam
  • Prijs
Positie
12
  • 12
  • 24
  • 36
per pagina