Blaasontsteking bij de hond
Een blaasontsteking, ook wel urineweginfectie genoemd, komt regelmatig voor bij de hond. Vooral teven hebben er last van. Als u merkt dat uw hond vaker kleine plasjes doet of bloed bij de urine heeft, kan het goed zijn dat hij blaasproblemen heeft. Het is belangrijk een blaasontsteking op tijd te herkennen. Het zorgt voor veel ongemak bij uw hond en kan indien verwaarloosd voor ernstige klachten zorgen. Pharmacy4pets heeft o.a. handige teststrips waarmee u zelf de urine van uw hond in de gaten kunt houden, zodat u er op tijd bij bent als uw viervoeter een blaasontsteking heeft.
Oorzaken van blaasontsteking bij de hond
Verreweg de meest voorkomende oorzaak van blaasontsteking bij de hond is een bacteriële infectie. De bacteriën kruipen via de geslachtsopening de plasbuis in en komen zo in de blaas terecht. Door de kortere en wijdere plasbuis van de teef, komt een bacteriële blaasontsteking vaker voor bij vrouwelijke honden.
Verder veroorzaken blaasgruis en blaasstenen ook regelmatig blaasproblemen, vaak in combinatie met een bacteriële urineweginfectie. In wat zeldzamere gevallen zorgen aangeboren problemen, tumoren of poliepen of eerdere operaties voor (terugkerende) blaasontsteking. Door de nog niet compleet ontwikkelde afweer komt blaasontsteking bij de pup wat vaker voor.
Symptomen van een blaasontsteking bij de hond
Als uw hond een blaasontsteking heeft is het meest opvallende symptoom meestal dat hij vaak kleine plasjes doet. Ook kunt u merken dat het plassen langer duurt of uw hond pijnuitingen heeft tijdens het plassen. Het valt op dat de urine niet in een mooie straal, maar eerder druppelsgewijs komt. Soms heeft de urine een andere kleur of geur dan normaal of zit er bloed in. Een ander symptoom kan zijn dat uw hond meer drinkt dan normaal en ook zien we soms dat honden moeite hebben de urine op te houden en dus ongelukjes in huis hebben. Honden met een blaasontsteking kunnen vaker dan normaal aan de vulva of penis likken. In enkele gevallen worden honden algemeen ziek van een blaasontsteking.
Zeer belangrijk is om op te letten of uw hond daadwerkelijk plast. Zeker bij reuen kan in de nauwe plasbuis soms een klein steentje of een prop met bloed en ontstekingscellen vastlopen, waardoor plassen niet meer mogelijk is. Dit is naast heel pijnlijk ook levensbedreigend en dus absoluut een spoedgeval!
Wat te doen als u vermoedt dat uw hond een blaasontsteking heeft
Als uw hond symptomen van blaasproblemen vertoont, is het belangrijk naar de dierenarts te gaan. De dierenarts zal in ieder geval de urine willen nakijken, dus het is goed die alvast op te vangen voor uw afspraak. Opvangen doet u het best in een schone container. Het onderzoek is het meest betrouwbaar als de urine zo vers mogelijk is. U kunt ook thuis de urine van uw hond al testen met handige teststrips. Uw dierenarts zal echter de urine ook onder de microscoop bekijken, omdat met een strip niet alles (betrouwbaar) onderzocht kan worden. Deze strips vervangen een onderzoek door de dierenarts dan ook niet.
Verder zal de dierenarts uw hond goed nakijken en de blaas voelen. Bij reuen wordt ook de prostaat onderzocht, omdat prostaatproblemen vergelijkbare klachten kunnen geven.
Uw dierenarts kan nader onderzoek zoals een röntgenfoto of blaasecho voorstellen of steriel urine afnemen voor bacteriologisch onderzoek.
Ben extra alert als u vermoedt dat uw pup blaasproblemen heeft, pups worden sneller ernstiger ziek.
De behandeling van een blaasontsteking
Als een blaasontsteking bij uw hond is vastgesteld, zal deze meestal met medicatie worden behandeld. Afhankelijk van de oorzaak worden ook andere maatregelen geadviseerd. De meest gebruikte behandelingen van urineweginfecties bij de hond zijn:
Antibiotica
De meest voorkomende oorzaak van een blaasontsteking, een bacteriële urineweginfectie, wordt behandeld met een antibioticumkuur. Het is belangrijk de kuur altijd af te maken en de urine te laten controleren als de dierenarts dit adviseert, ook als de klachten al snel verdwenen lijken. Te vroeg stoppen met de medicatie kan leiden tot resistentie (ongevoeligheid van bacteriën voor het gebruikte antibioticum). Ook kan een sluimerende bacteriële infectie opkruipen naar de nieren en een nierbekkenontsteking veroorzaken. Dit kan in het vervelendste geval tot blijvende schade aan de nieren leiden.
Pijnstillers/ontstekingsremmers
Een blaasontsteking kan behoorlijk vervelend zijn voor uw hond en dan helpen pijnstillers hem zich snel weer comfortabel te voelen.
Middelen die de samenstelling van de urine beïnvloeden
Als blaasgruis of blaasstenen de oorzaak van de blaasproblemen van uw hond zijn, zal uw dierenarts een speciale dieetvoeding adviseren. Deze dieetvoeding, bijvoorbeeld Sanimed Anti Struvite Hond, zorgt er door de samenstelling voor dat in de urine minder van de bouwstenen van het type kristal waar uw hond last van heeft worden uitgescheiden. Ook beïnvloedt voeding de zuurgraad (pH) van de urine. Soms is het ook mogelijk dit met voedingssupplementen zoals Vetoquinol Care Blaasgruis te bewerkstelligen. Het is wel van het grootste belang de keus van de dieetvoeding of het voedingssupplement met uw dierenarts te bespreken omdat ieder type blaasgruis /-steen een andere aanpak verlangt. Door verkeerde voeding of het onterecht verzuren van de urine kan het ontstaan van blaasstenen zelfs in de hand worden gewerkt!
Vitamine C
Mensen met blaasontsteking krijgen vaak het advies extra vitamine C te nemen omdat dit de urine zou verzuren en daardoor de kans op blaasontsteking zou verminderen. Bij honden werkt dit NIET zo. Vitamine C heeft geen effect op de zuurgraad van de urine en is zelfs een bouwsteen van calciumoxalaatkristallen, één van de meest voorkomende types blaasgruis. Niet doen dus!
Operatie
Als uw hond een type blaassteen heeft dat niet met voeding is op te lossen en in het geval van sommige aangeboren problemen, is een operatie nodig om het probleem op te lossen. Gelukkig komt dit niet zo vaak voor.
Meer water drinken
Door het drinken van extra water, wordt de urine van uw hond verdund. Bacteriën en kristallen worden zo makkelijker uitgespoeld.
Goed uitlaten
Als uw hond een urineweginfectie heeft, kan hij een verhoogde aandrang hebben. Laat hem dus een keer extra uit. Neem tijdens het uitlaten de tijd hem goed uit te laten plassen; hoe beter en vaker de blaas geleegd wordt, hoe beter bacteriën en kristallen het lichaam verlaten (het ‘spoel-effect’).
Een blaasontsteking is vervelend voor uw hond en moet op tijd herkend en behandeld worden. Soms is er een onderliggende oorzaak die ervoor zorgt dat een urineweginfectie hardnekkig is of steeds terugkomt. Als die oorzaak bekend is, is het gelukkig vaak goed mogelijk uw hond blijvend van zijn klachten af te helpen.
Als u een vraag heeft over onze producten of over blaasontsteking bij uw hond, neem dan contact met ons op.