Filteren

Diarree bij de hond

Als de ontlasting van uw hond zachter is dan normaal, dan heeft hij diarree. Ook als er bloed of slijm bij de ontlasting zit, uw hond ineens gele of groene ontlasting heeft of als uw hond vaker moet poepen dan normaal, valt dat vaak onder de noemer ‘diarree’.
Diarree is natuurlijk vooral vervelend voor uw hond, maar als baasje kunt u er ook last van hebben. Soms heeft uw   hond zo’n aandrang, dat hij het niet op kan houden en een ongelukje in huis heeft. Of hij piept u ’s nachts uit uw slaap omdat hij echt even naar buiten moet. Om over de vieze windjes maar niet te spreken…

Gelukkig gaat diarree meestal in een paar dagen vanzelf over. Als uw hond verder gezond en fit is, hoeft u ook niet altijd naar de dierenarts. U kunt gelukkig zelf ook al wat doen! Pharmacy4pets heeft een ruim assortiment aan producten voor maag- en darmproblemen bij honden.

Oorzaken van diarree bij honden

Diarree kan heel veel verschillende oorzaken hebben en het is niet altijd makkelijk om erachter te komen wat de reden is dat uw hond afwijkende ontlasting heeft. Enkele veel voorkomende oorzaken van diarree bij de hond:

  • Iets verkeerds eten of drinken: dit is de meest voorkomende oorzaak van een darmontsteking en diarree. Enkele voorbeelden zijn het eten van ontlasting, iets van straat of het drinken van vies water. Heel vet of gekruid (mensen)eten of heel koud eten of drinken kan ook leiden tot diarree. In rauwe hondenvoedingen zijn vaak bacteriën aanwezig. Vaak gaat dit goed, maar als het vlees verkeerd bewaard wordt, uw hond er gevoelig voor is of als er teveel bacteriën in zitten, kan uw hond door het eten van rauwe voeding ook diarree krijgen.

  • Virussen of parasieten: uw hond kan hiermee besmet raken door het eten van of likken aan ontlasting van andere dieren of het drinken van besmet water. Een veelvoorkomend voorbeeld hiervan is besmetting met giardia bij honden.

  • Voedselintolerantie of -overgevoeligheid: als uw hond een voedselallergie of -intolerantie heeft, dan reageert zijn immuunsysteem ‘overdreven’ op één of meerdere bestanddelen van de voeding.
    Heeft uw hond een voedselovergevoeligheid? Dan is hypoallergene voeding de oplossing: Sanimed Hypoallergenic Worst of Sanimed Hypoallergenic droogvoeding.

  • Stress en opwinding: nerveuze of heel drukke honden hebben vaak diarree. Vaak is de eerste ontlasting goed, maar naarmate de wandeling vordert of de spanning toeneemt wordt de ontlasting dunner. Naast rust en training helpt soms het toevoegen van vezels zoals Iso-Gel aan de voeding.

  • Antibiotica of andere medicatie: in de darm van uw hond leven veel bacteriën (ook wel de darmflora of het microbioom genoemd). Antibiotica doden niet alleen de slechte, maar ook de goede bacteriën. Als er een verschuiving optreedt in de samenstelling van het microbioom, kan dit gemakkelijk leiden tot diarree. Probiotica voor honden kunnen helpen de balans te herstellen.

  • Oorzaken buiten het maagdarmkanaal (bv alvleesklier, nieren, lever).

De behandeling van diarree

Omdat er zo veel oorzaken voor diarree zijn, zijn er ook veel mogelijke behandelingen. U kunt gelukkig zelf al veel doen om uw hond met diarree te ondersteunen. Bij langdurige diarree of als uw hond ziek is zal de dierenarts een behandeling instellen.

Het aanpassen van de voeding

Als uw hond diarree heeft en verder fit en gezond is, is het advies vaker per dag kleine porties te gaan voeren en te stoppen met tussendoortjes. U kunt de eigen voeding van uw hond geven of kiezen voor een lichtverteerbare voeding zoals Sanimed Intestinal hond.
Nog altijd wordt aan honden met diarree snel geadviseerd kip met rijst te geven. Dit is weliswaar licht verteerbaar, maar er zitten veel minder voedingsstoffen in dan in hondenvoeding. En de darmcellen hebben juist extra voedingsstoffen nodig voor een vlot herstel!

Als uw hond rauw vlees krijgt, is het beter dit tijdelijk te verhitten om het aantal bacteriën dat uw hond binnenkrijgt te verminderen.
Om te helpen de ontlasting dikker te maken, is het toevoegen van waterbindende vezels, zoals Iso-Gel nuttig.

Bij chronische of meer ernstige diarree kan de dierenarts een speciale dieetvoeding of supplementen voorschrijven. Hypoallergene voeding, zeer goed verteerbare voeding, voeding met een specifieke vezelsamenstelling, een verlaagd vetgehalte, een nierdieet of extra alvleesklierenzymen zijn voorbeelden van dieetmaatregelen die nodig kunnen zijn.

Vasten is geen goed idee! De zieke darm heeft juist voedingsstoffen nodig om sneller te herstellen. Vasten wordt uitsluitend geadviseerd bij aanhoudend braken (maar dan moet u sowieso met uw hond naar de dierenarts!)

Probiotica voor honden

Als uw hond (snel) diarree heeft, is er vrijwel altijd sprake van een verstoring van het microbioom. Een probioticum vult de goede bacteriën aan en voorziet hen van de juiste voedingsstoffen, zodat de balans snel hersteld is. Ook na een antibioticumkuur kan het geven van een probioticum zinvol zijn.

Specifieke behandelingen voor diarree

Is er een duidelijke oorzaak voor de diarree, dan wordt deze direct aangepakt met bijvoorbeeld het ontwormen van uw hond, een middel tegen giardia zoals Panacur, ontstekingsremmers of antibiotica.

Ondersteunende maatregelen zoals een infuus, vitamine B12 of middelen tegen braken zijn soms nodig als uw hond erg ziek is.

Het voorkomen van diarree

Door het nemen van enkele maatregelen kunt u de kans op diarree bij uw hond verkleinen:

  • Laat uw hond niets van straat eten en niet van stilstaand water drinken.

  • Geef uw hond geen menseneten. Voeding voor mensen is voor honden vaak te gekruid, te vet en te zout.

  • Voer een goede complete hondenvoeding.

    Een goede voeding is de basis voor een gezond maagdarmstelsel. Houd er rekening mee dat het overschakelen naar een andere voeding kan leiden tot zachtere ontlasting. Zeker bij honden met een gevoelig maagdarmstelsel is het goed een overgang altijd geleidelijk te doen, in de loop van een week.

  • Ontworm uw hond regelmatig.

  • Denk aan probiotica als ondersteuning van een gezonde darmflora.

Wanneer gaat u het beste naar de dierenarts bij diarree?

Als uw hond erg lusteloos is of buikpijn lijkt te hebben, niet of veel minder wil eten, afvalt of als uw hond moet overgeven, is dat een reden om bij diarree de dierenarts te bezoeken. Ook als er bloed bij de ontlasting zit of als de diarree langer aanhoudt dan een dag of drie tot vijf. Puppy’s met diarree of hele oude honden verzwakken sneller, wacht dan niet te lang met een dierenartsbezoek.

Als uw hond onverhoopt toch diarree krijgt, heeft Pharmacy4pets een ruim assortiment aan producten om het maagdarmstelsel van uw hond te ondersteunen. Als u een vraag heeft over onze producten of over diarree bij uw hond, neem dan contact met ons op.

1 item

Filters
  • Positie
  • Naam
  • Prijs
Positie
12
  • 12
  • 24
  • 36
per pagina