Filteren

Vlooienallergie bij de hond

Vlooien zijn altijd vervelend; ze veroorzaken jeuk en ongemak en worden door mensen ook als ‘vies’ ervaren. Maar wist u dat als uw hond een vlooienallergie heeft, hij al hevige jeuk kan krijgen door een enkele vlooienbeet? Om dit voor te zijn, is het belangrijk alle dieren in huis preventief het hele jaar door tegen vlooien te behandelen, óók al ziet u ze niet! Pharmacy4pets helpt u jeuk door een vlooienallergie vóór te zijn!

Hoe krijgt een hond een vlooienallergie?

Bij een vlooienbeet injecteert de vlo speeksel in de huid van het dier. Dit speeksel bevat irriterende stoffen, waardoor een kleine ontsteking en lichte jeuk ontstaan. Bij dieren met vlooienallergie, reageert het afweersysteem van de hond ‘overdreven’ op de eiwitten (allergenen) in het speeksel van vlooien. Zelfs een enkele beet kan een uitgebreide ontstekingsreactie opwekken.

Symptomen van vlooienallergie bij de hond

De overdreven afweerreactie op het speeksel van de vlo veroorzaakt hevige jeuk en huidontstekingen, zoals hotspots. Honden met een vlooienallergie kunnen over hun hele lichaam jeuk krijgen. Eén van de voorkeusplekken voor jeuk is de achterzijde van het lichaam. Vaak is een vlooienallergie seizoensgebonden. Vlooien zijn het meest actief in de warmere maanden en daarom hebben veel honden vooral klachten in de late zomer en herfst. Maar vlooien kunnen het hele jaar door actief zijn en klachten kunnen dan ook jaarrond voorkomen.

Het stellen van de diagnose ‘vlooienallergie’

De symptomen en het verloop van de klachten geven vaak een belangrijke aanwijzing. Als de klachten vooral in de zomer en herfst optreden en zeker als andere dieren in huis ook jeukklachten hebben, is vlooienallergie waarschijnlijk. De vlooien zelf worden niet altijd gevonden, omdat dieren met vlooienallergie vaak vlooien doorbijten of likken verwijderen. Ook hoeven honden zoals eerder vermeld helemaal niet veel vlooien te hebben om toch fikse jeuk te krijgen. De klachten kunnen lijken op andere huidproblemen zoals voedselovergevoeligheid of atopie. Een huidtest met vlooienallergeen kan helpen bij de diagnose. Hoewel 90% van de honden met vlooienallergie positief test, sluit een negatieve test de allergie niet volledig uit. Als de klachten na een effectieve vlooienbestrijding verdwijnen, is de diagnose bevestigd.

Vlooienallergie bij de hond behandelen

De enige echt effectieve manier om een hond met een vlooienallergie te behandelen, is het contact met vlooien te vermijden. Hiervoor moeten alle dieren in huis (en liefst ook eventuele speelkameraadjes of logées) het hele jaar door voldoende frequent met een goed werkend vlooienmiddel behandeld worden. Bij een bestaande besmetting is bovendien het behandelen van het huis essentieel. Dat betekent: zeer goed stofzuigen, met nadruk op ligplaatsen en kieren en spleten, kleedjes en kussens heet wassen en eventueel het huis (en vergeet de stofzuigerzak niet!) insprayen met een omgevingsspray.

Een goede vlooienbestrijding bij uw hond kunt u middels tabletten zoals Frontpro of Adtab, spot-ons zoals Advantix of Vectra 3D of een halsband zoals Seresto doen. Het is belangrijk om op de verpakking of bijsluiter te kijken hoe lang de producten werkzaam zijn om zodoende te zorgen voor een sluitende bestrijding. Als u ook een kat heeft, moet die uiteraard ook behandeld worden. Honden en katten hebben immers dezelfde vlooien. Sommige vlooienmiddelen voor honden zijn gevaarlijk voor katten. Let hier dus goed op bij het kiezen van een vlooienbestrijdingsmiddel wanneer u zowel een hond als een kat heeft.

Als de jeuk hevig is of er door het krabben secundaire infecties zijn ontstaan, kan aanvullende behandeling met medicatie tegen de jeuk, zalven en shampoos nodig zijn. Let bij het gebruik van shampoos wel op dat het niet interfereert met de vlooienbestrijding als deze in de vorm van een spot-on gegeven wordt.

Is een vlooienallergie te voorkomen?

Hoewel elke hond vlooienallergie kan ontwikkelen bij herhaald contact met vlooien, zijn sommige honden gevoeliger dan anderen. Zodra een dier allergisch is, zal elke vlooienbeet heftige symptomen veroorzaken. Het is daarom belangrijk om huisdieren vanaf jonge leeftijd vrij van vlooien te houden, de kans is dan kleiner dat ze een allergie opbouwen. Lees hier welke middelen veilig bij jonge pups kunnen worden gebruikt.

Een sluitende vlooienbestrijding van alle dieren in huis, het hele jaar rond, is essentieel voor honden die allergisch zijn voor vlooien. Pharmacy4pets helpt u graag met de keuze van het optimale vlooienmiddel voor uw hond.

Als u een vraag heeft over vlooienallergie bij de hond of over onze producten, neem dan contact met ons op.