Hotspot bij de hond

Een hotspot is een rode, vochtige plek op de huid van uw hond, die vaak snel uitbreidt en uw hond veel ongemak bezorgt. Meestal jeukt het erg en soms is het erg pijnlijk voor uw hond.
Lees hier hoe uw hond aan een hotspot kan komen, en belangrijker, wat u er aan kunt doen om uitbreiding zoveel mogelijk te voorkomen. Op Pharmacy4pets.nl vindt u verzachtende zalf en andere producten om de gevoelige huid van uw hond zo goed mogelijk te verzorgen.

Wat is een hotspot precies?

Een hotspot begint met een kleine huidbeschadiging, vaak veroorzaakt doordat uw hond krabt. De bacteriën die normaal op de huid van uw hond aanwezig zijn, vermeerderen zich snel in het vochtigere milieu van de beschadigde huid. Als de beginnende hotspot niet adequaat wordt behandeld, kan spoedig een diepe bacteriële ontsteking ontstaan, die zich snel uitbreidt. Hotspots zitten vaak op het achterste deel van de rug en bij de oren, maar ze kunnen overal op het lichaam voorkomen. Honden met een allergie en honden met een heel dichte vacht lopen een groter risico op het ontwikkelen van een hotspot, maar iedere hond kan het krijgen.

Waardoor krijgt een hond een hotspot?

Meestal ontstaat een hotspot doordat de hond op een bepaalde plek heftige jeuk heeft en veel krabt. In principe kunnen alle oorzaken voor jeuk ook hotspots geven. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Parasieten zoals vlooien
  • Oorontsteking
  • Overvulde anaalklieren of anaalklierontsteking
  • Allergieën

De behandeling van een hotspot bij honden

Heel belangrijk bij de behandeling van een hotspot is voorkomen dat die zich verder uitbreidt. Daarnaast moet u ervoor zorgen dat de plek met de hotspot kan drogen. Gelukkig kunt u zelf heel veel doen wanneer uw hond een hotspot heeft:

  • Scheer de plek of knip de haren heel kort: door de plek voorzichtig kaal te maken, kunt u deze veel beter droog en schoon houden.
  • Reinig de plek: verwijder voorzichtig de afgeknipte/afgeschoren haren op de plek, net als pus en korsten. U kunt hiervoor een verdunde betadine oplossing gebruiken of een hondenshampoo geschikt voor de gevoelige en geïrriteerde huid zoals Vetramil Derma shampoo met honing en Aloë Vera.
  • Gebruik een verzachtende zalf of spray: Honingzalf werkt verzachtend en ondersteunt het herstellende vermogen van de huid.. Een verkoelende spray zoals Dermacool hot-spot spray kan uw hond helpen minder te krabben.
  • Zorg dat uw hond van de plek afblijft: door krabben en bijten ontstaat er meer beschadiging aan de huid en worden de bacteriën verspreid. Het is dus belangrijk dat u dat zoveel mogelijk voorkomt. Afhankelijk van de plek waar de hotspot zit, is een kraag of rompertje de juiste keus. Medical Pet Shirts bedekken de hele romp of een andere lichaamsdeel (kop, poten) van uw hond.
  • Behandeling van de onderliggende oorzaak: een hotspot heeft meestal een onderliggende oorzaak en als die niet wordt aangepakt, blijft de prikkel om te krabben en/of te bijten natuurlijk bestaan. Het is dus ook zeer belangrijk om de onderliggende oorzaak zoals een oorontsteking, overvulde anaalklieren of parasieten aan te pakken.
  • Medicatie: als de jeuk heel erg is of uw huisdier veel pijn heeft dan is medicatie tegen de jeuk of pijn nodig. Ook kan een zalf of spray met antibiotica en/of jeuk-remmende corticosteroïden geïndiceerd zijn. Als medicatie nodig is, kunt u het beste naar uw dierenarts gaan.

Wanneer is het nodig naar de dierenarts te gaan bij een hotspot?

Hotspots kunnen zich razendsnel uitbreiden en dan kunnen de zojuist genoemde maatregelen onvoldoende zijn om het te doen stoppen. Als het scheren of kort knippen van de haren te pijnlijk is, is het beter de dierenarts dit te laten doen. Soms is hiervoor zelfs een roesje vereist.
Als uw hond heel heftige jeuk heeft, kan medicatie tegen de jeuk helpen om de cyclus ‘jeuk – huidbeschadiging – bacteriegroei - meer jeuk - meer krabben - meer huidbeschadiging’ te doorbreken. Als de hotspot heel pijnlijk is, is pijnstilling nodig.
Daarnaast moet uiteraard de onderliggende oorzaak worden ontdekt en behandelt.
Als de hotspot heftig is of uw hond regelmatig hotspots krijgt, dan is het heel verstandig naar de dierenarts te gaan.

Is een hotspot besmettelijk voor andere dieren of mensen?

De bacteriën die de hoofdrol spelen bij een hotspot, zijn in feite bacteriën die normaal gesproken ook aanwezig zijn op de huid van uw hond. Een hotspot is dan ook niet besmettelijk voor andere dieren of mensen. Als de hotspot veroorzaakt wordt door een besmettelijke aandoening zoals oormijt, dan moet u uiteraard wél oppassen bij het contact met andere honden.

Kan een hotspot ook voorkomen worden?

Heel vaak is het pech, en had u niets kunnen doen om een hotspot te voorkomen, maar er zijn zeker een aantal dingen die u kunt doen om de kans op hotspots te verkleinen of beginnende hotspots in de kiem te smoren. U kunt denken aan:

  • Een goede bestrijding van ectoparasieten: door te voorkomen dat uw hond vlooien of teken oploopt, voorkomt u ook dat hij jeuk krijgt.
  • Een goede vachtverzorging: voorkom klitten en een te dichte ondervacht door uw hond de vachtverzorging te bieden die het beste past bij zijn vacht.
  • Ben alert op symptomen van jeuk: schudt uw hond met zijn kop, schuift hij met zijn achterwerk over de grond (sleetje rijden) of bijt of krabt hij veel? Kijk het niet te lang aan, maar laat uw dierenarts uw hond onderzoeken. Controleer daarnaast zelf regelmatig de vacht en de oren van uw hond. Als uw hond snel oorsmeer krijgt, kan een oorcleaner helpen deze schoon te houden.
  • Onmiddellijk ingrijpen bij een beginnende hotspot.

Als u een vraag heeft over onze producten of over een hotspot bij uw hond, neem dan contact met ons op.