Filteren

Hartproblemen bij de hond

Hartproblemen komen regelmatig voor bij honden. Bij kleinere rassen zien we op latere leeftijd vaak lekkende hartkleppen, terwijl grote honden vaker te maken hebben met hartspierproblemen. Daarnaast komen aangeboren hartafwijkingen, problemen met het hartzakje, de bloeddruk en hartritmestoornissen voor.

Hartmedicatie wordt vaak gestart zodra het hart vergroot is. Bij pups met een hartruis of honden met hartritmestoornissen kan het nodig zijn om al eerder in te grijpen, zelfs voordat klachten zichtbaar worden.

De symptomen van hartaandoeningen bij honden

Er moet een verschil gemaakt worden tussen hartziekte en hartfalen. Hartziekte omvat iedere afwijking aan het hart. Omdat het hart zo’n belangrijk orgaan is, heeft het heel veel compensatiemechanisme om zo lang mogelijk zijn functie zo goed mogelijk te vervullen. Het gaat bijvoorbeeld sneller kloppen of harder samentrekken. In het stadium van hartziekte merkt u dan ook meestal niets aan uw hond. De dierenarts kan in dit stadium vaak wél wat ontdekken; er wordt bijvoorbeeld een hartruis gehoord bij het lichamelijk onderzoek, of het valt op dat de hartslag erg snel of onregelmatig is.

Bij hartfalen is het hart ‘gedecompenseerd’. Het kan het niet meer aan. Vaak ontstaat dan stuwing in de long- of lichaamsvaten. Honden met hartfalen zijn plots benauwd (snellere ademhaling, meer knijpen met de buik), gaan hoesten, krijgen een sterk verminderd uithoudingsvermogen en/of een plots dikke buik.

Ook van een hoge bloeddruk merkt u meestal niets, terwijl een langdurig hoge bloeddruk wel desastreuze gevolgen kan hebben voor de gezondheid van uw hond.

Bij hartritmestoornissen worden nog wel eens flauwtes bij inspanning of opwinding gezien, iets wat ook bij hartfalen voor kan komen.

Onderzoek van hartproblemen door de dierenarts

Het vaststellen van hartproblemen door de dierenarts gebeurt door middel van verschillende onderzoeken.

Vraaggesprek of anamnese

De dierenarts zal aan de hand van uw verhaal al een verdenking kunnen hebben. Mogelijk heeft uw hond een verminderd uithoudingsvermogen, hoest hij ’s nachts of valt hij soms flauw. Echter: bij hartproblemen in een vroeg stadium en een verhoogde bloeddruk, zal het vraaggesprek uw dierenarts niet verder helpen, er is immers niets te merken aan uw hond. Wel helpen het ras en de leeftijd van uw hond uw dierenarts verder richting een diagnose.

Lichamelijk onderzoek

De dierenarts kan zich door het bekijken van de slijmvliezen, het voelen van de pols en het beluisteren van hart en longen een goed beeld vormen van de hartgezondheid van uw hond.

Röntgenfoto van de borstholte

Op een röntgenfoto kan de grootte en vorm van het hart beoordeeld worden. Bij veel hartaandoeningen treedt vergroting van het hart op. Vaak wordt aan de hand van de röntgenfoto bepaald of met medicatie gestart moet worden of niet. Op een röntgenfoto worden ook de longen beoordeeld. Bij hartfalen wordt vaak vocht in of rond de longen gezien.

Echo van het hart

Met behulp van een echo kan echt ín het hart worden gekeken. Er kan gekeken worden of de hartspier verdikt of juist dunner geworden is, hoe de bloedstroom in het hart is, of de kleppen goed sluiten en of de hartspier efficiënt samentrekt. Een hartecho is vaak essentieel om vast te stellen wat er precies met het hart aan de hand is.

ECG

Een elektrocardiogram of hartfilmpje wordt gemaakt bij hartritmestoornissen. Het hartritme is hier mooi mee in beeld te brengen.

Bloeddrukmeting

Bij veel hartaandoeningen is de bloeddruk verhoogd en andersom kan een verhoogde bloeddruk ook een negatief effect hebben op het hart.

Veelvoorkomende hartaandoeningen bij honden

De twee meest voorkomende hartaandoeningen bij honden zullen kort besproken worden.

Lekkende hartklep bij kleine honden

Ongeveer 75% van de honden met hartproblemen heeft een lekkende mitralisklep, de klep tussen de linkerkamer en linkerboezem. Doordat de klep niet goed sluit, stroomt er bloed terug (insufficiëntie). Deze aandoening wordt ook wel ‘mitralisinsufficiëntie’ genoemd. Deze aandoening komt vooral voor bij kleinere honden van middelbare leeftijd. Bij bepaalde rassen, zoals de Cavalier King Charles Spaniel, komt het vaker voor.

In eerste instantie veroorzaakt dit een milde hartruis zonder klinische klachten, maar na verloop van tijd kan de lekkage ernstiger worden en leiden tot hartfalen. De diagnose wordt meestal gesteld op basis van het ‘signalement’ (kleine hond van middelbare leeftijd) en het vaststellen van een hartruis bij het lichamelijk onderzoek. Röntgen en/of echo kunnen de diagnose bevestigen. Of hartmedicatie nodig is, hangt ervan af of het hart vergroot is en of er sprake is van hartfalen.

Hartspierproblemen bij grote honden

Grote honden hebben vaker last van een aandoening aan de hartspier, zoals dilaterende cardiomyopathie (DCM). Hierbij is het hart vergroot, verliest de hartspier kracht en wordt dunner, waardoor het bloed minder efficiënt kan worden rondgepompt. Het hart wordt als het ware ‘uitgerekt’.

Deze aandoening wordt vastgesteld met een echo. Hartmedicatie is vrijwel altijd nodig. Hartritmestoornissen en hartfalen zijn veelvoorkomende complicaties bij DCM.

Hartmedicatie

Hartmedicatie bij de hond kan in verschillende groepen worden onderverdeeld. Zeker bij hartfalen zal uw hond vaak een combinatie van verschillende middelen krijgen.

Medicatie die de hartspier beter laat samentrekken

De werkzame stof pimobendan geeft de hartspier meer kracht en laat de bloedvaten ontspannen, waardoor de ‘output’ van het hart verbetert. Het wordt zowel voorgeschreven bij mitralisinsufficiëntie als dilaterende cardiomyopathie (DCM). Pimobendan zit in Cardisure, Pimotab en Vetmedin.

Vochtafdrijvers

Bij hartfalen kan ascites (vocht in de buikholte) of oedeem (vocht in bijvoorbeeld de longen of onder de huid) ontstaan, wat onder meer tot ernstige benauwdheid en hoesten kan leiden. Furosemide (Libeo en Furosoral), torasemide (Isemid en Upcard) en spironolactone (Cardalis, combinatie met een ACE-remmer) zorgen ervoor dat overtollig vocht uit de buik, borstholte, longen of andere plekken via de urine wordt afgevoerd. In de volksmond worden deze tabletten daarom ook wel ‘plaspillen’ genoemd. Door het verlies van extra vocht met de urine wordt het bloedvatensysteem minder ‘gevuld’. De bloeddruk gaat daardoor omlaag en het hart wordt ontlast doordat het niet zoveel bloed hoeft rond te pompen.

ACE-remmers

ACE-remmers als Benakor voorkomen dat de nieren onnodig vocht vasthouden en ontspannen de bloedvaten. ACE-remmers zorgen voor een geringe verlaging van de bloeddruk. Overige ACE-remmers zijn: Cardalis (combinatie met een vochtafdrijver) en Fortekor.

Bloeddrukverlagende medicatie

Als uw hond een te hoge bloeddruk heeft, is bloeddrukverlagende medicatie (bijvoorbeeld ACE-remmers) noodzakelijk om de bloeddruk te normaliseren.

Medicatie tegen hartritmestoornissen

Bij een onregelmatige hartslag wordt medicatie voorgeschreven die de hartslag van uw hond helpt normaliseren. Soms is medicatie onvoldoende en is een pacemaker nodig.

Als u vragen heeft over hartproblemen bij de hond of over onze producten, neem dan contact met ons op.

3 items

Filters
  • Positie
  • Naam
  • Prijs
Positie
12
  • 12
  • 24
  • 36
per pagina