Suikerziekte
Suikerziekte of diabetes mellitus is een aandoening bij honden die wordt gekenmerkt door verhoogde bloedsuikerspiegels. Honden met suikerziekte drinken en plassen meestal erg veel. Ook hebben ze voortdurend honger, terwijl ze toch afvallen. Suikerziekte is gelukkig vaak goed te behandelen. Pharmacy4pets helpt uw hond met suikerziekte een zo prettig mogelijk leven leiden.
Wat is suikerziekte precies?
In de alvleesklier van de hond wordt het hormoon insuline geproduceerd. Een hond met suikerziekte of diabetes mellitus maakt te weinig van dit hormoon aan. Insuline zorgt voor de opname van suiker (glucose) in de lichaamscellen. Glucose is de belangrijkste brandstof voor de lichaamscellen. En bij suikerziekte komt de suiker dus niet in de cellen. De cellen krijgen geen brandstof en in het bloed zit juist te veel suiker. De overmaat aan glucose in het bloed zuigt vocht uit te cellen. Suiker en vocht worden vervolgens uitgeplast.
Symptomen van suikerziekte bij honden
Typische symptomen van diabetes zijn:
- Veel drinken en plassen
- Veel honger
- Gewichtsverlies
- Lusteloosheid
- Uitdroging
- Staar
Als suikerziekte niet tijdig herkend en behandeld wordt, kunnen de langetermijneffecten ernstig zijn en zelfs tot overlijden van de hond leiden. Honden met onbehandelde suikerziekte worden heel zwak en stoppen met eten. Ze ruiken vreemd, een beetje naar snoepjes en soms geven ze over. Deze aandoening heet diabetische ketoacidose. Ook kan zenuwschade ontstaan als suikerziekte langer onbehandeld blijft. Het is dus belangrijk om naar de dierenarts te gaan als uw hond bovenstaande verschijnselen vertoont.
De oorzaak van diabetes bij de hond
De meeste honden ontwikkelen Type I diabetes. Dit komt vaak door een auto-immuunreactie die de insuline-producerende cellen in de alvleesklier vernietigt. Andere risicofactoren zijn:
- Genetische aanleg
- Verhoogde hormoonspiegels (bijvoorbeeld progesteron of cortisol)
- Ziekte van Cushing
- Chronische alvleesklierontsteking
- Overgewicht
Niet gesteriliseerde teefjes (langdurige blootstelling aan progesteron), honden van middelbare leeftijd of ouder en bepaalde rassen lopen een hoger risico. Gevoelige rassen zijn onder andere: Labrador Retriever, Miniatuur Schnauzer, Yorkshire Terrier, Poedel, Cairn Terrier en Samojeed.
Diagnose van suikerziekte bij honden
Dierenartsen kunnen diabetes vermoeden op basis van symptomen en lichamelijk onderzoek. Voor een diagnose is echter bevestiging nodig via aanhoudend hoge glucosewaarden in bloed en urine.
Behandeling van diabetes bij de hond
Diabetes wordt voornamelijk behandeld met insuline en aanpassingen van de voeding.
Insulinetherapie
Uw hond zal één- of tweemaal per dag een injectie met insuline krijgen. Uw dierenarts zal u leren hoe u dit zelf kunt doen. Een handig hulpmiddel hierbij is de VetPen. In het begin is regelmatige controle van de bloedsuikerspiegel nodig om zo snel mogelijk tot de juiste dosering insuline te komen. U kunt ook zelf leren de bloedsuikerspiegel te controleren met behulp van een druppel bloed uit het oor. De Freestyle Libre is een handig hulpmiddel om gedurende 14 dagen de suikerspiegel van uw hond voortdurend te kunnen monitoren. Uw dierenarts zal met u bespreken of dit voor uw hond verstandig is. Ook kunt u de urine van uw hond regelmatig controleren op de aanwezigheid van glucose met de Trixie Urinetest.
Dieet
Het is belangrijk de bloedsuikerspiegel van uw hond zo constant en voorspelbaar mogelijk te laten zijn. Na het eten stijgt de suikerspiegel. Honden met diabetes krijgen meestal twee keer per dag op vaste tijden voeding. Als u twee keer per dag insuline spuit, geeft u uw hond eten voordat u de insuline geeft. Spuit u maar één keer per dag, dan krijgt uw hond de tweede maaltijd zeven uur na de injectie met insuline. Als uw hond suikerziekte heeft, is het beter hem geen snacks te geven (ook geen kauwbotten of -sticks) omdat die zullen zorgen voor schommelingen van de suikerspiegel.
Ook de samenstelling van de voeding is belangrijk. Deze dient dagelijks hetzelfde te zijn om onvoorspelbare schommelingen in de suikerspiegel te voorkomen. Een speciale dieetvoeding laag in snelle suikers en met een hoog vezelgehalte zoals Sanimed Weight Control helpt pieken van de bloedsuikerspiegel voorkomen.
Overige behandelingen
Als uw hond erg ziek is, kan soms opname met intensieve behandeling nodig zijn. Dit is vooral het geval bij diabetische ketoacidose.
Bij niet-gesteriliseerde teven is vaak het advies de hond te steriliseren omdat de hoge progesteronspiegels tijdens en na de loopsheid suikerziekte kunnen veroorzaken of verergeren.
Een te lage bloedsuikerspiegel
Als eigenaar van een hond met diabetes is het essentieel om de symptomen van een te lage bloedsuikerspiegel te herkennen. Een te lage bloedsuikerspiegel, ook wel hypoglycemie of een ‘hypo’ genoemd, ontstaat wanneer er te veel insuline is toegediend. Dit kan het gevolg zijn van een doseerfout, maar vaker is de hoeveelheid insuline relatief te hoog. Dit gebeurt bijvoorbeeld als een hond slecht eet, niet eet, of braakt, waardoor de gebruikelijke insulinedosering te veel is. Ook kan een hypo optreden als de diabetes in remissie gaat (verdwijnt) en de eerder juiste insulinehoeveelheid ineens te hoog blijkt.
De meest voorkomende symptomen van hypoglycemie bij honden zijn:
- Honger op ongebruikelijke tijden.
- Onrust of overmatig blaffen.
- Zwakte of dronken lijken.
Zodra u vermoedt dat uw hond een hypo heeft, is snel handelen cruciaal. Als uw hond onverwacht om eten vraagt terwijl dat normaal niet gebeurt, geef hem dan direct wat te eten. Zorg er ook voor dat u altijd druivensuiker in huis heeft. Los dit op in een beetje water en dien het voorzichtig in de bek toe. Daarnaast kan het helpen om een kleine hoeveelheid honing aan de binnenkant van de lippen te smeren om de bloedsuikerspiegel snel te verhogen.
Als uw hond niet opknapt, al erg zwak is, trilt of zelfs in coma lijkt te raken, neem dan onmiddellijk contact op met de dierenarts. Snel ingrijpen kan levensreddend zijn.
Preventie van diabetes bij honden
Hoewel diabetes niet altijd te voorkomen is, kunt u het risico verlagen door:
- Het op een gezond gewicht houden van uw hond.
- Sterilisatie van de teef.
- Langdurig gebruik van corticosteroïden te vermijden.
- Regelmatige controles bij uw dierenarts.
Als u vragen heeft over suikerziekte bij de hond of over onze producten, neem dan contact met ons op.