De alvleesklier van de hond

De alvleesklier is een klein, maar vitaal onderdeel van het spijsverteringsstelsel van de hond. Dit orgaan speelt een cruciale rol bij de vertering van voedsel en het reguleren van het suikergehalte in het bloed. Problemen zoals alvleesklierontsteking en suikerziekte komen regelmatig voor en hebben hun oorsprong in dit orgaan. Hieronder leest u meer over de bouw, functie en aandoeningen van de alvleesklier van uw hond.

Bouw en functie van de alvleesklier

De alvleesklier, ook wel pancreas genoemd, bevindt zich langs de dunne darm, vlak achter de maag. Dit platte, dunne orgaan heeft een afvoergang die samenkomt met die van de galblaas en uitmondt in de dunne darm. In de galblaas wordt gal opgeslagen, een stof die door de lever wordt geproduceerd.

De alvleesklier bestaat uit twee delen:

  • De endocriene pancreas: hier worden hormonen (insuline en glucagon) geproduceerd die het suikergehalte van het bloed regelen.
  • De exocriene pancreas: deze produceert verteringsenzymen, die in de dunne darm worden afgegeven om het voedsel te verteren.

Aandoeningen van de alvleesklier

De meest voorkomende problemen met de alvleesklier bij honden zijn alvleesklierontsteking (pancreatitis) en suikerziekte (diabetes mellitus). Een minder bekende aandoening is exocriene pancreasinsufficiëntie (EPI). Deze aandoeningen verschillen in oorzaak en behandeling en worden hieronder toegelicht.

Alvleesklierontsteking

Een alvleesklierontsteking ontstaat wanneer verteringsenzymen al in de alvleesklier actief worden, in plaats van in de dunne darm. Hierdoor beschadigt de alvleesklier zichzelf. De ontsteking kan acuut en ernstig zijn, maar ook chronische alvleesklierontsteking komt regelmatig voor. Meestal zijn de symptomen dan milder.

Symptomen van pancreatitis zijn onder andere:

  • Misselijkheid en overgeven
  • Buikpijn
  • Sloomheid
  • Slechte eetlust
  • Koorts
  • Uitdroging

De ernst van de symptomen varieert van milde buikpijn tot doodziek zijn. In sommige gevallen kan een alvleesklierontsteking leiden tot complicaties zoals suikerziekte of exocriene pancreasinsufficiëntie.

Oorzaken van een alvleesklierontsteking zijn vaak onbekend, maar mogelijke triggers zijn heel vetrijke voeding (bijvoorbeeld als een hond frituurvet gegeten heeft), trauma (zoals een aanrijding of buikoperatie), tumoren, ontstekingen in de nabijgelegen organen, of bepaalde medicijnen.

De diagnose wordt meestal gesteld door een combinatie van lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en een echo van de buik.

Behandeling richt zich op het verlichten van symptomen. In ernstige gevallen wordt de hond opgenomen voor vochtinfusen en pijnbestrijding. Medicatie tegen misselijkheid en braken kan ook nodig zijn. Een vetarm dieet speelt een sleutelrol bij het herstel en helpt terugval voorkomen.

Suikerziekte bij de hond

Wanneer de alvleesklier onvoldoende insuline produceert, ontstaat suikerziekte (diabetes mellitus). Insuline is nodig om suiker (glucose) vanuit het bloed in de cellen op te nemen, waar het dient als brandstof. Zonder insuline blijft er te veel glucose in het bloed, terwijl de cellen geen energie krijgen.

Symptomen van suikerziekte zijn:

  • Overmatige dorst en veel plassen
  • Verhoogde eetlust
  • Afvallen, ondanks meer eten
  • Lusteloosheid
  • Slechte vacht
  • Staar

De behandeling van suikerziekte bestaat meestal uit insuline-injecties en een aangepaste voeding met een aangepast koolhydraat- en vezelgehalte om schommelingen in de bloedsuikerspiegel zoveel mogelijk te voorkomen.

Exocriene pancreasinsufficiëntie (EPI)

Exocriene pancreasinsufficiëntie, oftewel EPI, ontstaat wanneer de alvleesklier onvoldoende verteringsenzymen aanmaakt, wat leidt tot een slechte vertering van voedsel. Dit wordt veroorzaakt door een ontstekingsreactie van het lichaam zelf tegen de alvleesklier.

Symptomen zijn onder andere:

  • Gewichtsverlies ondanks toegenomen goede eetlust.
  • Veel honger, eten van ‘gekke dingen’ (pica).
  • Diarree met vaak grote hoeveelheden ontlasting.
  • Grijze ontlasting, de kleur van stopverf.

De behandeling van EPI omvat het toevoegen van verteringsenzymen aan elke maaltijd, zodat het voedsel beter verteerd kan worden.

Ondersteuning bij alvleesklierproblemen

Problemen met de alvleesklier zijn vervelend, maar vaak goed te behandelen. Het is belangrijk om tijdig medische hulp te zoeken en de juiste voeding en ondersteuning te bieden. Pharmacy4pets biedt een breed scala aan producten die kunnen helpen bij de zorg voor honden met alvleesklierproblemen.

Als u vragen heeft over alvleesklierproblemen bij de hond of over onze producten, neem dan contact met ons op.