De luchtwegen van het paard

De luchtwegen van het paard zijn van belang voor de zuurstofuitwisseling. Luchtwegproblemen zoals hoesten, verkouden zijn of astma komen regelmatig voor. Pharmacy4pets helpt u luchtwegproblemen bij uw paard tijdig herkennen en biedt u een ruim assortiment aan medicijnen en voedingssupplementen voor gezonde luchtwegen.

De bouw van de luchtwegen van het paard

De luchtwegen van het paard kunnen onderverdeeld worden in:

  • De voorste of bovenste luchtwegen (neusgangen, keel, luchtzakken en luchtpijp).
  • De diepe of onderste luchtwegen (bronchiën, bronchiolen en longblaasjes in de longen).

Via de neus wordt zuurstofhoudende buitenlucht ingeademd. De lucht gaat via de neusholte, keel en luchtpijp naar de longen. De luchtwegen zijn te vergelijken met een omgekeerde boom, waarbij de luchtpijp de stam is. De luchtpijp is een holle buis met kraakbeenringen aan de buitenzijde. De grote takken zijn de bronchiën , die zich verder vertakken naar kleinere holle buisjes van kraakbeen, de kleine bronchiën. Die vertakken zich nog meer, naar nóg kleinere buisjes zonder kraakbeen. Deze bronchiolen worden door spieren opengehouden. De bronchiolen eindigen in de longblaasjes, waar de gaswisseling plaatsvindt: zuurstof gaat het lichaam in en koolstofdioxide er weer uit.

Het longweefsel is elastisch en de luchtwegen bevatten trilhaarcellen en slijmproducerende kliercellen. Het slijm neemt het binnengekomen stof en/of de ziekteverwekkers op en de trilharen werken deze weer naar buiten. Een mooi zelfreinigend systeem! Als het functioneert natuurlijk…

Symptomen van luchtwegaandoeningen

Helaas kunnen ook paarden te maken krijgen met aandoeningen aan de luchtwegen. Wanneer u vermoedt dat uw paard hier last van heeft, dan is dit te herkennen aan deze symptomen:

  • Hoesten.
  • Neusuitvloeiing.
  • Benauwdheid.
  • Snelle ademhaling in rust (de normale ademfrequentie van een paard in rust is 8-14 keer per minuut).
  • Geluiden bij de ademhaling.
  • Koorts.
  • Minder uithoudingsvermogen.

NB: Hoesten en/of een snotneus zijn NOOIT normaal en dit moet niet afgewacht worden. Er bestaat niet zoiets als een ‘onschuldig kuchje’ bij paarden.

Veel voorkomende aandoeningen aan de luchtwegen

Er zijn verschillende aandoeningen aan de luchtwegen die paarden kunnen treffen. Wij hebben de meest voorkomende aandoeningen voor u op een rijtje gezet.

Besmettelijke voorste luchtwegaandoeningen bij het paard

Inluenza (griep), droes en rhinopneumonie zijn 3 besmettelijke ziektes die regelmatig voorkomen bij paarden. Influenza wordt veroorzaakt door het influenzavirus, droes door de droesbacterie (Streptococcus equi equi) en de veroorzaker van rhinopneumonie is het equine herpesvirus (EHV, type 1 of 4). Een veel voorkomend symptoom voor deze drie besmettelijke aandoeningen is een geelgroene snotneus, ofwel het paard is verkouden. Bij droes krijgt het paard ernstige keelpijn, waardoor eten en slikken lastig zal gaan. Ook kan het paard een verdikking onder of achter de kaak krijgen. Paarden met griep zijn vaak erg ziek met hoge koorts. EHV kan naast luchtwegproblemen ook abortus en neurologische verschijnselen veroorzaken. Paarden kunnen gevaccineerd worden tegen deze ziektes. Daarnaast zijn hygiënemaatregelen, bijvoorbeeld als er een nieuw paard op stal komt, uiterst belangrijk om de ziektes te voorkomen.

Acute (diepe) luchtweginfectie

Bij een acute luchtweginfectie, meestal veroorzaakt door een virus, wordt het paard snel ernstig ziek. Het paard is sloom, heeft koorts, zal hoesten en neusuitvloeiing hebben en is benauwd. Als een acute luchtweginfectie niet tijdig behandeld wordt, kan deze chronisch worden. Onmiddellijk de dierenarts bellen bij een verdenking op een acute luchtweginfectie dus!

Astma bij het paard

Bij astma is het paard overgevoelig voor stof. Hierdoor ontstaat een ontsteking in de bronchiën, wordt er meer en taaier slijm geproduceerd en worden de luchtwegen nauwer. Het taaie slijm wordt vaak lastig opgehoest en hoopt daardoor op. Het opgehoopte slijm en de vernauwing van de luchtwegen zorgen voor soms ernstige benauwdheid. De benauwdheid is te zien aan een geforceerde in- en uitademing; de buikbeweging wordt duidelijk zichtbaar, de neusvleugels bewegen, soms beweegt zelfs de anus mee. Daarnaast zal een paard met astma hoesten en zijn er soms bijgeluiden bij de ademhaling. Bij chronische luchtwegaandoeningen treden vaak ernstige blijvende veranderingen op zoals beschadiging van de longblaasjes en de vervanging van het elastische longweefsel door stug littekenweefsel. Het is dus belangrijk bij luchtwegproblemen altijd de dierenarts te contacteren.

De behandeling van luchtwegproblemen bij het paard

Uiteraard hangt de behandeling van de luchtwegproblemen af van de oorzaak. Rust en frisse lucht (zonder tocht!) zijn belangrijk bij paarden met luchtwegproblemen. Bij een (secundaire) bacteriële infectie zal antibioticum gegeven worden. Besmetting van andere paarden moet voorkomen worden.

Bij hoesten door astma zijn vooral aanpassingen in de omgeving belangrijk: die moet zo stofvrij mogelijk. Dit kunt u bereiken door het hooi niet in een hooiruif maar op de grond te geven (voorkom hierbij de inname van zand, anders verhoogt u het risico op zandkoliek) en het nat te maken. Kies een stofvrije bodembedekking en ventileer goed. Geef uw paard zoveel mogelijk weidegang (behalve in het geval van weideastma, waarbij een allergie voor pollen een rol speelt). Vaak zijn ontstekingsremmers onderdeel van het behandelplan. Bij astma moeten deze ontstekingsremmers vaak langdurig gegeven worden, met mogelijke gevolgen voor gezondheid van het paard. Door de medicijnen te vernevelen in plaats van oraal in te geven, treden er veel minder bijwerkingen op.

Soms is luchtwegverwijdende medicatie nodig om het paard meer lucht te geven. Een middel dat het slijm minder taai maakt zoals Sputolysin helpt uw paard het slijm op te hoesten en kwijt te raken. Met natuurlijke voedingssupplementen zoals Equistro Secreta Pro Max, fenegriek of knoflook ondersteunt u de weerstand en luchtwegen van uw paard.

Om te voorkomen dat luchtwegproblemen chronisch worden en onherstelbare schade veroorzaken aan de longen, is het belangrijk u te realiseren dat hoesten en niet-waterige neusuitvloeiing nooit normaal zijn en u dus altijd uw dierenarts moet contacteren als uw paard hoest of een snotneus heeft. Als u een vraag heeft over onze producten of over de luchtwegen van uw paard, neem dan contact met ons op.