Palladia
Palladia wordt ingezet bij een specifiek type huidtumor bij de hond, waarbij een operatie niet mogelijk is (Patnaik graad II (intermediaire graad) of III (hoge graad), recidiverende mastceltumoren).
De werking van Palladia
Palladia bevat de werkzame stof toceranib. Palladia reguleert de groei of celdeling van bepaalde cellen. Als een specifiek type mastceltumor niet of niet volledig verwijderd kan worden, kan Palladia worden ingezet.
Dosering van Palladia
Palladia is verkrijgbaar in 10 mg, 15 mg en 50 mg filmomhulde tabletten.
De tabletten kunnen met of zonder voedsel toegediend worden. De aanbevolen aanvangsdosis is 3,25 mg toceranib/kg lichaamsgewicht, eens per twee dagen.
De dosering dient in nauw en regelmatig overleg met de dierenarts te worden aangepast.
Waarschuwingen bij het gebruik
Honden die Palladia krijgen dienen zorgvuldig en regelmatig (de eerste weken wekelijks) gecontroleerd te worden door de dierenarts. De dosering kan worden aangepast of de toediening onderbroken in het geval van bijwerkingen.
Ook voor diereigenaren zijn speciale voorzorgsmaatregelen belangrijk:
- Vermijd huidcontact met tabletten, feces, urine en braaksel van behandelde honden.
- De tabletten mogen niet worden gebroken of fijngemaakt.
- Als de hond een tablet uitspuugt na kauwen, dient de tablet weggegooid te worden.
- Was de handen grondig met water en zeep na het ingeven van de tablet en na het opruimen van braaksel, urine of ontlasting van behandelde honden.
- Zwangere vrouwen dienen Palladia niet routinematig toe te dienen en contact met braaksel, urine of ontlasting van behandelde honden en met gebroken of vochtig geworden Palladia tabletten te vermijden.
- Kinderen mogen niet in contact komen met het diergeneesmiddel. Houd kinderen weg van ontlasting, urine of braaksel van behandelde honden
- Raadpleeg een arts na accidentele inname van een tablet en laat de bijsluiter of het etiket zien.
Mastceltumoren
Mastceltumoren, ook wel mastocytomen genoemd, zijn de meest voorkomende huidtumoren bij de hond. Een mastocytoom kan relatief onschuldig of juist zeer kwaadaardig zijn. Een hond kan zowel één als meerdere mastceltumoren hebben.
Een mastocytoom is vaak een kale, wat rode plek in de huid of een zachte zwelling in of op de huid waarbij de huid er normaal uitziet. Een mastocytoom kan er echter zeer verschillend uitzien en bijvoorbeeld lijken op een vetbult. De tumor kan snel groter, maar ook weer kleiner worden. Soms geeft een mastocytoom jeuk, waarbij ook zweertjes in de huid kunnen ontstaan. Door een stofje dat een mastceltumor afscheidt (histamine, het stofje dat ook allergische reacties veroorzaakt) kan een hond ook gaan overgeven of diarree krijgen of kan er een plotse daling van de bloeddruk optreden. De diagnose wordt gesteld door microscopisch onderzoek van een dunne naald biopt. De voorkeursbehandeling van een mastocytoom is een operatie, waarbij de tumor met een ruime marge wordt verwijderd. Soms is dit niet (volledig) mogelijk of is er sprake van uitzaaiingen, waarna andere behandelingen, waaronder Palladia, kunnen worden geadviseerd.
Als u een vraag heeft over Palladia of over mastceltumoren bij de hond, neem dan contact met ons op.