Optimmune Canis
Optimmune Canis oogzalf wordt gebruikt ter behandeling van chronische droge ogen (keratoconjunctivitis sicca (KCS)) en ter behandeling van chronische ontsteking van het hoornvlies bij honden. Optimmune Canis is alleen verkrijgbaar met een recept van uw dierenarts.
Werkzame stof
De werkzame stof in deze zalf is ciclosporine 2 mg/g.
Toediening
Optimmune Canis oogzalf is verkrijgbaar in een tube van 3,5 gram. Het oog eerst reinigen met daarvoor geschikte niet-irriterende oplossingen, zoals Ophta Clean. Om de 12 uur 1 cm Optimmune Canis zalf in het aangetaste oog aanbrengen. De duur van de behandeling hangt af van de ernst van de aandoening en de reactie op de behandeling, maar is regelmatig levenslang. Bij het aanbrengen is het belangrijk om huidcontact te vermijden. Lees voor het gebruik de bijsluiter.
Overige behandelingen bij droge ogen
Als uw hond lijdt aan KCS, betekent het dat zijn traanklieren onvoldoende traanvocht produceren. Traanvocht beschermt het oog. Het zorgt ervoor dat het hoornvlies, het oppervlak van het oog, vochtig en schoon blijft. Ook zorgt het traanvocht ervoor dat de ogen belangrijke voedingsstoffen krijgen en helpt het bij het voorkomen van ontstekingen. Als er onvoldoende tranen worden geproduceerd, zal het hoornvlies uitdrogen en gevoeliger worden voor infecties.
Het doel van Optimmune Canis is het bestrijden van de ontsteking in de traanklier en het aanzetten van de traanklier tot hernieuwde productie van traanvocht. Vaak is dit een langdurig proces of zelfs een levenslange behandeling en blijft uw hond langdurig te droge ogen houden. Meestal krijgt u van uw dierenarts dan ook het advies om een aantal keer per dag kunsttranen, zoals Lacriforte te geven. Oogzalf met vitamine A, zoals Ophtosan helpt het hoornvlies beschermen.
Traanvocht helpt ook bij de bestrijding van infecties, dus honden met droge ogen zijn gevoeliger voor oogontsteking. Pussige uitvloeiing kunt u verwijderen met een milde oogcleaner zoals Clean Ocular. Ga altijd naar de dierenarts als uw hond symptomen van een oogontsteking vertoont (rode ogen, gezwollen oogslijmvlies, pussige uitvloeiing, meer knijpen, veranderd aspect van het hoornvlies), vaak is aanvullende behandeling met bijvoorbeeld een antibioticumhoudende oogzalf en/of pijnstillers of ontstekingsremmers nodig.
Als u een vraag heeft over Optimmune Canis of over oogontsteking bij uw hond, neem dan contact met ons op.