Het zenuwstelsel van de kat

Het zenuwstelsel van de kat stuurt vrijwel alle functies van het lichaam aan. Het zorgt ervoor dat uw kat van en op de schutting kan springen, dat haar hart klopt, ze kan ademhalen en ze urine niet zomaar laat lopen. Het zenuwstelsel bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen. Aandoeningen aan het zenuwstelsel kunnen heel verschillende symptomen geven; de kat kan afwijkend gedrag laten zien, maar ook lopen alsof ze dronken is. Bij ‘kortsluiting’ in de hersenen kan een kat een epileptische aanval krijgen en als bepaalde zenuwbanen ernstig verstoord zijn kan verlamming het gevolg zijn. Controle door de dierenarts is daarom altijd belangrijk als een kat afwijkend gedrag of afwijkende bewegingen vertoont.

Symptomen van aandoeningen aan het zenuwstelsel bij de kat

Omdat het zenuwstelsel vrijwel alle lichaamsfuncties aanstuurt, kunnen de symptomen van neurologische aandoeningen, zoals aandoeningen van het zenuwstelsel ook wel genoemd worden, heel verschillend zijn. Duidelijke symptomen zijn:

  • Een epileptische aanval.
  • Verlamming of spierzwakte.
  • Dronkemansgang of ataxie.
  • Trillende bewegingen van kop of poten.

Andere symptomen zijn subtieler, komen minder vaak voor of het is niet meteen duidelijk dat het om een symptoom van een neurologische aandoening gaat. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Nachtelijk miauwen of ronddwalen.
  • Pupillen die ongelijk zijn van grootte en/of een hangend ooglid aan één kant.
  • Overgeven.
  • Apathie.
  • Plotse blindheid.
  • Het ‘op de hielen lopen’: doorzakken door de achterpoten.
  • Angst.
  • Nek- rug- of hoofdpijn.
  • Afwijkend gedrag zoals plotse agressie of hyperactiviteit, cirkelen (rondjes lopen), staren.
  • Problemen met slikken / overmatig speeksel produceren.
  • Incontinentie of niet kunnen plassen (dit laatste is een spoedgeval!).

Aandoeningen van het zenuwstelsel bij de kat

Neurologische aandoeningen bij de kat kunnen zowel aangeboren als verkregen zijn. Wij lichten voor u graag een aantal veelvoorkomende aandoeningen toe.

Angst en stress

Angst en stress kunnen vele verschillende oorzaken hebben, maar vaak is er sprake van een verstoring in de balans van de signaalstoffen in de hersenen (neurotransmitters) zoals serotonine, waardoor het in feite ook om een aandoening van het zenuwstelsel gaat. Medicatie en voedingssupplementen voor angstige katten, zoals Zylkène en Telizen, beïnvloeden die neurotransmitters.

Permethrin vergiftiging bij de kat

Permethrin is een middel dat veel gebruikt wordt als spot-on product (pipet) voor vlooien- en tekenbestrijdingsmiddelen bij de hond. Permethrin behoort tot de pyrethrines. Dit zijn insecticiden die bij insecten een effect hebben op de zenuwen waardoor ze verkrampen en doodgaan. Ook veel insectwerende middelen tegen onder meer vliegen en wespen bevatten pyrethrines. Katten zijn enorm gevoelig voor het effect van permethrin en kunnen vergiftigingsverschijnselen krijgen als ze een pipet bedoeld voor een hond met permethrin toegediend hebben gekregen, ze een net behandelde hond wassen of als ze in een ruimte verblijven als die wordt gesprayd met een insectwerend middel met permethrin. Gebruik daarom altijd vlooien en tekenmiddel voor katten!

Een kat met een permethrin vergiftiging krijgt de volgende symptomen:

  • Overmatig speeksel produceren, niet willen eten en braken.
  • Krampen en trillingen in de spieren van poten, oren en kop.
  • Epileptische aanvallen.
  • Hyperthermie (te hoge lichaamstemperatuur) en mogelijk overlijden.

Als u per ongeluk een pipet met permethrin voor de hond aan uw kat hebt gegeven, is het belangrijk onmiddellijk de plek waar de pipet is toegediend te scheren en uw kat met Dreft te wassen. Controleer de lichaamstemperatuur en koel uw kat als de temperatuur hoger wordt dan 39 graden. Als uw kat symptomen vertoont, bel dan de dierenarts.

Middenoorontsteking

Oorontstekingen bij katten spelen zich vaak af in het middenoor. Een middenoorontsteking (otitis media) kan ontstaan als het trommelvlies scheurt en de ontsteking van de gehoorgang op die manier ook het middenoor bereikt. Wat bij katten echter juist vaak voorkomt, is dat de ontsteking van de neus- en of keel, meestal in het kader van niesziekte, via de buis van Eustachius (de verbinding tussen de neus-/keelholte en het middenoor) opkruipt naar het middenoor. Omdat het evenwichtsorgaan in het middenoor gelegen is, heeft een kat met een middenoorontsteking vaak neurologische klachten zoals een dronkemansgang.

Aandoeningen aan het zenuwstelsel bij de oudere kat

Bij oudere katten komen een aantal neurologische aandoeningen wat vaker voor dan bij jonge katten. Oudere katten met chronische nierziekte krijgen soms een heel specifieke aandoening door een tekort aan kalium: het naar beneden houden van de kop en nek. Bij suikerziekte in een vergevorderd stadium treden ook vaak neurologische aandoeningen op aan de achterpoten.

Net als bij mensen komt ook bij katten dementie door hersenveroudering voor. Bij katten met dementie verandert de persoonlijkheid: ze maken minder contact met andere dieren of mensen, hun dag-nachtritme raakt verstoord, ze plassen en poepen soms in huis en kunnen erg verward raken. Dementie is een voortschrijdend proces dat niet te genezen is. Voedingssupplementen met omega-3 vetzuren, zoals CatOils Vital kunnen de hersenen ondersteunen, net zoals Anibidiol en Puur Choline Extra.

Epilepsie

Bij epilepsie treedt een soort kortsluiting op in de hersenen. Hierdoor kan een epileptische aanval optreden waarbij de kat het bewustzijn verliest, de spieren verkrampen, ze urine en ontlasting laat lopen en gaat schuimbekken. Het is verschrikkelijk om dit als baasje mee te maken. Overigens kan epilepsie zich ook op een veel subtielere manier uiten, bijvoorbeeld door ‘vliegen vangen’ (het najagen van vliegen die er niet zijn) of spiertrillingen.
Bij hele jonge of oude katten is er vaak een onderliggende oorzaak voor de epilepsie, zoals een hersentumor, een waterhoofd of een levershunt. Als u vermoed dat uw kat een epileptische aanval heeft gehad, neemt u het best contact op met uw dierenarts.

Aandoeningen aan het zenuwstelsel zijn vaak vrij ingrijpend voor zowel kat als baasje. Als u veranderd gedrag of veranderde beweeglijkheid bij uw kat opmerkt of als uw kat een epileptische aanval krijgt of plots heel duizelig lijkt, is het raadzaam contact op te nemen met uw dierenarts. Bij angst en stress kan een goede gedragstherapeut in combinatie met ondersteunende middelen zoals voedingssupplementen als Zylkène of een Feliway verdamper die kalmerende feromonen verspreidt, vaak veel voor u en uw kat betekenen.

Als u een vraag heeft over onze producten of over aandoeningen aan het zenuwstelsel bij uw kat, neem dan contact met ons op!