Ontstekingsremmers voor de kat

Ontstekingen kunnen zich heel verschillend uiten en in het hele lichaam voorkomen. De behandeling van een ontsteking is uiteraard afhankelijk van de precieze oorzaak, maar heel vaak worden ontstekingsremmers ingezet. Als de oorzaak van de ontsteking is vastgesteld, helpt Pharmacy4pets graag de problemen van uw kat verlichten.

Wat is een ontsteking?

Een ontsteking is de reactie van het lichaam op ‘dingen die er volgens het lichaam niet horen te zijn’, zoals bacteriën, trauma, irriterende planten, een splinter of bepaalde voedingsmiddelen. Een ontstekingsreactie gericht tegen het eigen lichaam heet een auto-immuunreactie.

Ontsteking of infectie?

De woorden ontsteking en infectie worden vaak door elkaar gebruikt. Een ontsteking kán gepaard gaan met een infectie met virussen, bacteriën, schimmels of parasieten (zoals vaak bij oorontstekingen en diarree), maar dat hoeft niet. Zo worden er in de urine van jonge katten met een blaasontsteking meestal geen bacteriën gevonden; de ontsteking is ‘steriel’. Andersom is bij een infectie eigenlijk altijd sprake van ontsteking: het lichaam wil immers de indringers weren en er komt een ontstekingsreactie op gang.

Symptomen van een ontsteking bij de kat

De vijf kenmerken van ontsteking zijn roodheid, zwelling, pijn, warmte en functieverlies. De daadwerkelijke symptomen zijn uiteraard afhankelijk van de locatie, oorzaak en ernst van de ontsteking. Soms is het enige symptoom een klein rood bultje, zoals na bijvoorbeeld een tekenbeet, terwijl de kat doodziek kan zijn in het geval van een ontsteking van de galwegen, lever of alvleesklier. Bij een voedselovergevoeligheid of een vlooienallergie zal de kat vooral jeuk hebben.

De behandeling van een ontsteking

De behandeling van ontstekingen is sterk afhankelijk van de ernst van de klachten, de locatie en het type ontsteking. Vaak worden ontstekingen behandeld met pijnstillers en/of ontstekingsremmers.

Ontstekingsremmers

Er zijn verschillende typen ontstekingsremmers, die elk op een andere manier de ontsteking onderdrukken. Ontstekingsremmers kunnen uitsluitend door een dierenarts worden voorgeschreven na klinisch onderzoek en zijn dus niet zonder recept te koop. Er zijn verschillende soorten ontstekingsremmers die geschikt zijn voor katten.

NSAIDs: dubbele werking

Verreweg de meest gebruikte ontstekingsremmer is de NSAID, de niet-steroïde ontstekingsremmer. NSAIDs worden ook veel gebruikt als pijnstiller. Naast pijn remt een NSAID ook heel effectief de ontsteking. Omdat pijn één van de vijf kenmerken van ontsteking is, slaan we bij inzet van de NSAID twee vliegen in één klap. NSAIDs worden door de dierenarts vaak per injectie gegeven worden, maar zijn ook verkrijgbaar als smakelijke vloeistof en in tabletvorm. NSAIDs hebben minder bijwerkingen dan andere ontstekingsremmers.

Corticosteroïden: paardenmiddel?

Corticosteroïden zijn heel sterke ontstekingsremmers. Bij veel aandoeningen zijn corticosteroïden onmisbaar, levensreddend zelfs, maar ze worden tegenwoordig wel veel minder ingezet dan vroeger, doordat er alternatieven beschikbaar zijn die veiliger zijn. Corticosteroïden hebben namelijk veel bijwerkingen. Ze onderdrukken niet alleen de ontsteking, maar ook de afweer. Dat is juist de bedoeling bij auto-immuunziekten en allergieën, maar het verhoogt bijvoorbeeld ook de kans op infecties. Langdurig gebruik van corticosteroïden vergroot de kans op suikerziekte fors. Corticosteroïden kunnen ook lokaal worden toegediend, bijvoorbeeld als zalf bij ontstekingen van de huid, ogen en oren of via inhalatie bij astmatische bronchitis. Lokaal toegediend hebben ze veel minder bijwerkingen.

Andere ontstekingsremmers

Naast corticosteroïden zijn er ook andere opties in vloeibare vorm voor een veiligere langetermijnbehandeling van ontstekingen.

Ondersteunende middelen bij ontsteking

Naast het gebruik van ontstekingsremmers kunnen ook andere maatregelen nuttig zijn. Afhankelijk van de locatie en symptomen van de ontsteking is een specifieke behandeling geadviseerd. In sommige gevallen is een operatie (bijvoorbeeld bij baarmoederontsteking) of bloedtransfusie nodig. Bij gelijktijdig optredende infecties worden vaak antibiotica ingezet. Maandelijkse vlooienbestrijding is bij een vlooienallergie dan weer het allerbelangrijkste om een kat jeukvrij te houden.

Een desinfecterende spray zoals Antisept desinfectiespray helpt lokale ontsteking en infectie van de huid bestrijden. Ook honing wordt hiervoor veel gebruikt. Vetramil honingzalf kan de herstellende huid verzachten en ondersteunen.

EPA en DHA zijn omega 3-vetzuren uit visolie. Van deze vetzuren is hun nut als ondersteuning bij diverse ontstekingsprocessen uitgebreid bewezen. Catoils Vital, Megaderm en Seraquin Omega bevatten een hoog gehalte aan EPA en DHA.

Bij ontstekingen is de afweer betrokken. Er is aangetoond dat de bacteriën in de darm een heel belangrijke rol bij de afweer spelen. Met probiotica zoals Purina Pro Plan Fortiflora kan de weerstand van de kat worden ondersteund.

Pharmacy4pets helpt uw kat met een ontsteking graag met op recept verkrijgbare medicatie, verzorgende zalf en ondersteunende voedingssupplementen. Als u een vraag heeft over onze producten of over ontsteking bij uw kat, neem dan contact met ons op.