De ogen van de kat

U bent vast wel eens geschrokken van de reflecterende ogen van een kat in het donker. Deze reflectie geeft een kat iets mysterieus. Om prooien te kunnen vangen en van grote hoogtes te kunnen springen is een goed zicht essentieel. Het is dan ook belangrijk goed voor de ogen van uw kat te zorgen. Pharmacy4pets heeft diverse verzorgende producten in het assortiment die de ogen van uw kat laten stralen!

Oogproblemen bij de kat

Iedere kat wordt wel eens wakker met wat ‘siep’ in de ogen: wat dikkere slijmige uitvloeiing. Dat is gelukkig vaak onschuldig. Ook bij een oogontsteking zien we vaak een toename van traanvocht: tranende ogen. Naast ontstoken ogen zijn er nog een groot aantal andere oogaandoeningen. Ook kunnen oogproblemen een symptoom zijn van een onderliggende aandoening, zoals een te hoge bloeddruk. Belangrijke symptomen van oogproblemen zijn:

  • Tranende ogen.
  • Knijpen met één of beide ogen.
  • Roodheid van de oogleden.
  • Duidelijk zichtbare bloedvaatjes in het oogwit.
  • Ongelijke pupillen.
  • Verandering van kleur van de iris.
  • Het zichtbaar worden van het derde ooglid.
  • Een uitpuilend oog.
  • Plotse blindheid.
  • Een blauwe/grijze/groene/rode/witte waas over het oog.
  • Bruine vlekjes in of op het oog.
  • Doffe plekjes op het oog.

Als u veranderingen aan het oog van uw kat ziet die meer omvatten dan heldere ooguitvloeiing en milde roodheid, is het altijd aangeraden dit aan uw dierenarts te laten zien. Het is belangrijk vroeg in te grijpen bij oogproblemen.

Oogontsteking bij de kat

Aangezien er veel oogaandoeningen bij katten bestaan, is het lastig om deze allemaal te bespreken. Een van deze meest voorkomende aandoeningen zijn ontstoken ogen bij kittens. Gelukkig kunt u zelf ook wat doen om de ogen van uw kat schoon te maken en te verzorgen.

De oorzaken van een oogontsteking bij de kat

Eén van de meest voorkomende oorzaken van ontstoken ogen is niesziekte. Bij katten is dit de benaming voor een verkoudheid. Tranende oogjes bij kittens worden hier vrijwel altijd door veroorzaakt. Er zijn ook andere virale aandoeningen die oogproblemen kunnen veroorzaken.
Ook kan het zijn dat er iets in het oog gezeten heeft of nog zit, wat irriteert. Een stofje, plantendeeltje of een zandkorrel bijvoorbeeld. Een andere mogelijke oorzaak voor een oogontsteking is dat het hoornvlies beschadigd is door bv een scherpe tak of nagel van een andere kat. Tranende ogen zonder duidelijke ontsteking kunnen worden veroorzaakt door een verstopte traanafvoerbuis.

Wat kunt u zelf doen bij milde oogontsteking?

Als uw kat iedere ochtend wakker wordt met ‘siep’ in de ooghoeken of last heeft van tranende ogen, dan kunt u de ogen schoonmaken met een speciale oogcleaner zoals Bogacare Perfect Eye Cleaner of Clean Ocular. Deze oogcleaners zijn mild in gebruik en reinigen effectief de zogeheten ‘traanstrepen’ (verkleuringen van de vacht van de ooghoek tot de neus door traanvocht).

Als uw kat last heeft van te droge ogen (een aandoening die door uw dierenarts vastgesteld wordt door het meten van de traanproductie), kunt u een aantal keer per dag kunsttranen zoals Duodrops of Lacriforte aan uw kat geven. Zodoende houdt u haar ogen vochtig en comfortabel.

Is de binnenkant van de oogleden van uw kat iets roder dan normaal of heeft zij snel gevoelige ogen, dan helpt een vitamine A oogzalf zoals Ophtosan de ogen van uw kat beschermen.

Wanneer naar de dierenarts bij een oogontsteking?

Als de ogen van uw kat of kitten flink ontstoken zijn, helpt het schoonmaken van de oogjes vaak onvoldoende. Wanneer u een of meerdere van volgende symptomen ziet bij uw kat is het erg belangrijk om naar de dierenarts te gaan:

  • Uw kat knijpt met één of beide ogen.
  • De ooguitvloeiing is geelgroen.
  • De pupillen zijn ongelijk van grootte.
  • Het oog ziet er anders uit dan normaal (bijvoorbeeld een andere kleur, andere reflectie, waasje, doffe of bruine plek).
  • Uw kat voelt zich ook niet lekker of trekt zich terug.

De dierenarts zal het oog met een speciale loep en door middel van een kleurstof (fluoresceïne) controleren of er sprake is van een beschadiging van het hoornvlies. Verder kunnen de traanproductie en de oogdruk indien nodig worden gemeten. Daarnaast kan de dierenarts een antibioticumhoudende zalf voorschrijven en eventueel pijnstillers, ontstekingsremmers of antibiotica.

Pharmacy4pets helpt u de ogen van uw kat verzorgen en schoonhouden. Ogen zijn immers de spiegel van de ziel en verdienen de beste bescherming! Als u een vraag heeft over onze producten of over oogontsteking bij de kat, neem dan contact met ons op.