Blaasontsteking bij de kat

Blaasontsteking is erg vervelend voor uw kat, maar vaak ook voor u als baasje, omdat een belangrijke uiting van een urineweginfectie onzindelijkheid is, naast de bak plassen dus! Blaasontsteking bij de kat gaat soms vanzelf over maar het kan ook kan een complexe aandoening zijn die niet gemakkelijk onder controle te krijgen is. We helpen u graag op weg met informatie over de mogelijke oorzaken, symptomen en behandelingen van problemen aan de urinewegen.

Hoe komt een kat aan blaasontsteking?

Blaasontsteking kan bij katten verschillende oorzaken hebben, met elk een eigen aanpak.

Bij de meeste katten met blaasontsteking is er sprake van idiopathische cystitis. Dat betekent letterlijk: een blaasontsteking met onbekende oorzaak. Bij veel katten met deze vorm van blaasontsteking speelt stress een rol. Stress kan het slijmvlies en de zenuwen van de blaas beïnvloeden. Soms zijn er duidelijke redenen voor stress, zoals een nieuwe kat in huis of een baby. Maar vaker zijn katten ongemerkt gestrest. Het vaakst wordt dit gezien in huishoudens met meerdere katten en bij binnenkatten. Naast stress spelen ook overgewicht, inactiviteit en weinig drinken een rol. Ook kan de kattenbak een (groot) deel van het probleem zijn. Als de kat de kattenbak niet prettig vindt (te vies, te weinig kattenbakken, verkeerde plek van de kattenbak, te kleine bak, ‘verkeerd’ kattengrit, te spannend om naar de bak te gaan), houdt ze haar urine langer op, wat net als te weinig drinken leidt tot heel geconcentreerde urine. Meestal geneest idiopathische cystitis binnen een paar dagen vanzelf, maar soms gaat de blaasontsteking niet vanzelf over en kan het een langdurig en complex probleem worden of regelmatig terugkeren.

Bij een kleiner deel van de katten met blaasproblemen wordt deze veroorzaakt door blaasgruis of -stenen. Blaasgruis vormt microscopisch kleine korreltjes die de blaaswand irriteren en kunnen samenklonteren tot blaasstenen. Over het algemeen drinken katten weinig en is de urine sterk geconcentreerd, wat de kans op blaasgruis en -stenen vergroot bij gevoelige dieren.

Bacteriën zijn zelden de oorzaak van blaasontsteking bij jonge katten. De kans op een bacteriële blaasontsteking is wat groter bij katten met een onderliggende aandoening zoals nierfalen of suikerziekte. Het is echter wel belangrijk om deze mogelijkheid te onderzoeken als de blaasontsteking niet overgaat of snel terugkomt, want een verwaarloosde urineweginfectie kan leiden tot nierbekkenontsteking!

Slechts heel af en toe is een tumor of aangeboren aandoening de oorzaak van blaasontsteking.

Symptomen van blaasontsteking bij de kat

Een blaasontsteking bij uw kat herkent u aan de volgende symptomen:

  • Veel kleine beetjes plassen.
  • Het plassen kost moeite, het duurt lang en met veel graven in de bak.
  • Het plassen doet pijn; miauwen, blazen of grommen tijdens het plassen.
  • Buiten de kattenbak plassen.
  • Bloed bij de urine.
  • Afwijkende urinegeur.
  • Zich veel wassen onder de staart.

Blaasontsteking is bij een kater gevaarlijker dan bij een poes. Ophoping van ontstekingscellen en eventueel blaasgruis kunnen bij een kater namelijk leiden tot een verstopping van de urinebuis in de penis (urethra-obstructie). Een kater die niet kan plassen wordt ook wel een plaskater genoemd. Een plaskater is altijd een spoedgeval, neem dus direct contact op met uw dierenarts als uw kater niet of alleen druppeltjes plast, ook ’s avonds of in het weekend. Het niet kunnen plassen heeft ernstige gevolgen voor blaas en nieren; de kat kan zelfs komen te overlijden. De verstopping moet dus zo snel mogelijk worden verholpen.

Diagnose en behandeling van blaasontsteking

Om een blaasontsteking bij uw kat zo goed mogelijk te kunnen behandelen, is het belangrijk om de juiste diagnose te stellen. Een lichamelijk onderzoek bij de dierenarts en een urineonderzoek geven informatie over de mogelijke oorzaken, zoals blaasgruis. Om urine op te vangen bij uw kat, zijn Katkor korrels in een schone en verder lege kattenbak ideaal. Deze nemen geen vocht op, zodat u de urine met een pipetje kunt opzuigen. Eventueel kan uw dierenarts ook urine afnemen via een blaaspunctie bij uw kat, mocht het thuis niet lukken om urine op te vangen.

Medicatie voor katten met blaasontsteking

Om de pijn en ontsteking te verminderen bij katten met blaasontsteking worden vaak pijnstillers voorgeschreven door uw dierenarts.

Ook kan uw kat baat hebben bij supplementen ter bevordering van gezond slijmvlies in de blaas, zoals Feluro. Een andere natuurlijke aanpak is Puur Urogeni. De druppels kunt u in de bek ingeven of op de pootjes druppelen om de kat deze schoon te laten likken.

Antibiotica worden niet standaard gegeven, omdat bacteriën bijna nooit blaasontsteking veroorzaken bij katten. Als uit een urinekweek komt dat er sprake is van een bacteriële urineweginfectie, zijn antibiotica uiteraard wél geïndiceerd.

Voeding voor katten met blaasontsteking

Blijkt uit het urineonderzoek dat uw kat last heeft van blaasgruis? Dan heeft deze speciale voeding nodig om dit te verhelpen, naast eventuele medicatie. Voeding voor katten met blaasgruis, zoals Sanimed Anti Struvite kat, zorgt ervoor dat de zuurgraad (pH) van de urine wordt verlaagd, waardoor blaasgruis wordt opgelost en nieuw blaasgruis wordt voorkomen. Deze voeding kan blijvend worden gegeven. Bij stoppen is namelijk de kans groot dat uw kat opnieuw last krijgt van blaasgruis. Naast effectief tegen blaasgruis, is het Sanimed Anti Struvite voer ook geschikt voor katten die gevoelig zijn voor idiopathische cystitis. De toevoeging van visolie en vitamine E heeft een ondersteunend effect op de blaaswand.

In het geval van blaasstenen kan een operatie nodig zijn om de steentjes te verwijderen.

NB: het is bij het gebruik van dieetvoeding of voedingssupplementen die de urine pH beïnvloeden zoals Sanimed Anti Struvite Kat of Vetoquinol Care Blaasgruis Gel uitermate belangrijk dat voor gebruik overlegd wordt met de dierenarts. Er zijn verschillende types blaasgruis, die elk een andere aanpak vereisen. De urine verzuren kan soms een averechts effect hebben, als het type gruis (bijvoorbeeld calciumoxalaat of uraat) juist makkelijker gevormd wordt in een zure urine!

Overige tips bij de aanpak van blaasontsteking

Bij idiopathische cystitis is het verminderen van stress bij uw kat heel belangrijk. Geruststellende feromonen zoals Feliway of het natuurlijk rustgevende supplement Zylkene kunnen hierbij helpen.

Stimuleer uw kat om meer te drinken. De urine wordt hierdoor wat minder geconcentreerd, wat de blaas goed doet. Zet waterbakjes op verschillende plaatsen neer en probeer ook een drinkfontein, veel katten hebben een voorkeur voor stromend water. Een lekker smaakje toevoegen aan het drinkwater kan helpen.

Plaats voldoende kattenbakken op rustige en beschutte plekken verspreid door het huis en houdt ze dagelijks goed schoon. Een goed richtlijn is het aantal katten plus een extra bak. Experimenteer met types kattengrit, zodat u erachter kunt komen wat voor uw kat het prettigst is. Sommige katten vinden een bak met huif fijn, andere prefereren een open bak. De bak moet altijd ruim groot genoeg zijn voor het comfortabel aan kunnen nemen van de plashouding.

Zorg voor een gezond gewicht en voer uw kat niet teveel. Teveel voeding betekent automatisch ook meer eiwitten en zouten, de bouwstenen van blaasgruis.

Als medische oorzaken uit zijn gesloten en stress een rol lijkt te spelen, is het op tijd inschakelen van een kattengedragstherapeut verstandig om frustratie bij u en uw kat(ten) én hoge kosten te helpen voorkomen.

De behandeling van een blaasontsteking bij de kat kan een hele uitdaging zijn. Bij de meeste katten lukt het gelukkig om de klachten onder controle te krijgen. Als u een vraag heeft over onze producten of over urinewegproblemen bij uw kat, neem dan contact met ons op.