De lever van de kat

Al het bloed uit het maagdarmstelsel, de milt en alvleesklier loopt door de lever van de kat. Dit bloed bevat verteerde voeding, afvalstoffen en lichaamsvreemde stoffen zoals medicijnen. De lever helpt bij de vertering en zuivert het bloed. Daarnaast produceert de lever veel eiwitten, waaronder de eiwitten verantwoordelijk voor de bloedstolling. Als een kat last heeft van leverproblemen kunnen deze functies verstoord zijn. Katten die niet eten kunnen al na een paar dagen leververvetting krijgen.

Pharmacy4pets heeft verschillende voedingssupplementen die de functie van de lever kunnen ondersteunen.

Symptomen van leverproblemen bij de kat

Bij leverproblemen heeft een kat vaak vage verschijnselen, die ook heel goed bij andere aandoeningen kunnen passen. Een heel specifiek teken dat er iets mis is met de lever of galwegen is geelzucht: geelverkleuring van slijmvliezen, oogwit en huid.

Symptomen van leveraandoeningen bij de kat zijn:

  • Slechte eetlust.
  • Afvallen.
  • Lusteloos.
  • Overgeven.
  • Geelzucht.
  • Koorts.
  • Diarree.
  • Veel drinken en plassen.
  • Bij kittens: onvoldoende groeien.
  • Vocht in de buikholte (ascites).
  • Verhoogde bloedingsneiging.
  • Afwijkend gedrag: extreme sloomheid, slaperigheid, blind lijken, rondjes lopen, door muren heen willen lopen, epileptiforme aanvallen.

Leverproblemen bij de kat

Bij de kat komen diverse leveraandoeningen voor. We hebben de meest voorkomende aandoeningen voor u op een rijtje gezet.

Leververvetting bij de kat

De meest voorkomende leveraandoening bij de kat is leververvetting. Leververvetting kan ontstaan als een kat, om wat voor reden dan ook, slecht eet. Katten die niet eten kunnen al na een paar dagen leververvetting krijgen. Het lichaam van de kat moet om energie te krijgen het opgeslagen lichaamsvet verbranden. Dit is de taak van de lever, maar die heeft daarvoor stoffen uit de voeding van de kat nodig. Als de kat niet eet, zijn deze voedingsstoffen er niet en stapelt het te verbranden vet in de lever. Hierdoor gaat de lever minder goed werken, waardoor de kat nóg misselijker wordt en nóg minder zin heeft om te eten.

De behandeling van leververvetting omvat het achterhalen en behandelen van de oorzaak van de slechte eetlust en het weer aan het eten krijgen van de kat. Meestal worden medicatie tegen de misselijkheid en/of eetlustopwekkende medicatie ingezet. Daarnaast moet de kat zo snel mogelijk weer gaan eten. Vaak is het nodig een voedingssonde te plaatsen of de kat te dwangvoeren. Als de kat weer gaat eten is de prognose van leververvetting, uiteraard afhankelijk van de onderliggende oorzaak, goed.

Galwegontsteking bij de kat

Bij de kat komen twee soorten galwegontstekingen, cholangitis, voor. De galwegontsteking kan veroorzaakt worden door bacteriën, ook wel neutrofiele cholangitis genoemd. Deze bacteriën komen in de gal via de darmen. Een bacteriële galwegontsteking wordt behandeld met antibiotica.

Ook kan een galwegontsteking voorkomen zonder bacteriën; een steriele galwegontsteking ofwel lymfocytaire cholangiohepatitis. Hierbij zijn de galwegen ontstoken en verwijd. Katten met deze ontsteking moeten vaak levenslang behandeld worden met onder meer ontstekingsremmers. Een steriele galwegontsteking komt vaak samen voor met een alvleesklierontsteking en een darmontsteking (IBD) en wordt dan ‘triaditis’ (drie ontstekingen) genoemd.

Levershunt

Bij een levershunt is er een bloedvat verkeerd aangelegd, waardoor het bloed niet door de lever gaat maar eromheen. Gevolg is dat bepaalde giftige stoffen, zoals ammoniak, niet in de lever worden omgezet, maar in het bloed aanwezig blijven en ernstige neurologische verschijnselen kunnen veroorzaken. Kittens met een levershunt groeien meestal erg slecht. Ook kunnen er door een levershunt blaasstenen ontstaan.

Een levershunt kan vaak operatief verholpen worden. In sommige gevallen is een speciaal eiwitarm leverdieet in combinatie met een specifiek laxeermiddel voldoende om de klachten onder controle te houden.

Tumoren van de lever

De meest voorkomende tumor van de lever bij katten is maligne lymfoom. Deze tumor reageert vaak goed op chemotherapie. Andere primaire levertumoren, dus tumoren met hun oorsprong in de lever, zijn soms operatief te verwijderen. In de lever komen ook uitzaaiingen van andere tumoren voor. De prognose is in dat geval vaak slecht.

Overige leveraandoeningen bij de kat

Droge FIP, Feline infectieuze peritonitis, een nare virusziekte, kan ook in de lever voorkomen. Ook kunnen katten met PKD, Polycystic kidney disease, naast cystes in de nieren, cystes in de lever krijgen. De lever is een reactief orgaan en de leverwaarden in het bloed stijgen ook vaak bij andere aandoeningen, zoals maagdarmklachten of een te snel werkende schildklier. Dan is er dus in feite niks mis met de lever, maar wijst het bloedonderzoek daar wel op.

Diagnose leverproblemen bij de kat

Dat er een leveraandoening speelt, wordt soms al duidelijk door het algemeen onderzoek: als de kat last heeft van geelzucht, is het duidelijk dat er sprake is van een probleem met de lever en/of galwegen. In andere gevallen blijkt meestal uit het bloedonderzoek dat er iets aan de hand is met de lever. Om te weten wat de precieze oorzaak is, is verder onderzoek nodig. Meestal wordt een echo verricht, soms met het nemen van biopten of een punctie van de gal. Daarnaast kan aanvullend bloedonderzoek (bijvoorbeeld het gehalte aan rode bloedcellen of onderzoek naar de bloedstolling) helpen een diagnose te stellen.

De behandeling van leverproblemen

Uiteraard hangt de behandeling af van de aard van de leverproblemen. Veel is bij de betreffende aandoeningen al besproken.

Voeding bij leverproblemen

Aanvullend kan de lever worden ondersteund met een speciale dieetvoeding en/of voedingssupplementen. Silybine is het belangrijkste bestanddeel van de mariadistel (Silybum marianum). Van silybine is aangetoond dat het de normale leverfunctie helpt te ondersteunen.
Sylibine vindt u in Silycure en Zentonil Advanced. Die laatste bevat bovendien een belangrijke antioxidant (SAMe), waar vaak een tekort aan is bij ziekte van de lever.

Omdat de lever zo’n belangrijk orgaan is, is het belangrijk leverproblemen bij uw kat te herkennen en passend te behandelen. Pharmacy4pets helpt u de gezonde leverfunctie van uw kat te ondersteunen. Als u een vraag heeft over onze producten of over leverproblemen bij uw kat, neem dan contact met ons op.