Insecten bij de hond

Naast vlooien en teken kunnen honden ook van andere kleine kriebelbeestjes veel last ondervinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mijten, luizen, muggen en zandvliegen. Gaat u op vakantie naar zuidelijke landen: muggen en zandvliegjes kunnen nare ziektes veroorzaken, een goede voorbereiding is dus belangrijk. Pharmacy4pets helpt uw hond vrij van beestjes te houden!

Mijten

Mijten zijn geen insecten, maar kleine geleedpotigen. Er zijn verschillende soorten mijten die uiteenlopende klachten kunnen veroorzaken zoals kale plekken, hevige jeuk of ‘roos’ (schilfers in de vacht). De diagnose wordt gesteld door het bekijken van een huidafkrabsel en/of schilfers onder de microscoop. De meest voorkomende mijten bij honden zullen we kort bespreken.

De Demodex mijt (puppyschurft)

Demodicose, ook wel jonge honden schurft of puppyschurft genoemd, komt vooral voor bij jonge honden, maar het kan ook bij oudere honden voorkomen. Demodex is niet besmettelijk, aangezien de mijt een ‘normale bewoner’ is op de huid van de hond. Problemen ontstaan door overgroei van de mijt door een verminderde afweer. De klachten kunnen erg variëren. De mijten veroorzaken vooral haaruitval, dit is te zien als ronde kale plekken. Vaak komt er een secundaire infectie met bacteriën bij, waardoor een diepe ontsteking van de huid kan ontstaan.

Er zijn verschillende mogelijkheden om demodicose en de eventuele secundaire infectie te behandelen. Dit kan met tabletten, spot-ons en shampoo. Veel van deze middelen zijn alleen op recept van uw dierenarts verkrijgbaar. De secundaire infectie kan bestreden worden met antibiotica en/of een speciale shampoo zoals Douxo Pyo. De keuze van de behandeling hangt af van de ernst van de klachten, leeftijd en ras van de hond, en of er een onderliggende ziekte is. Welke behandeling er ook wordt gekozen, het is van groot belang dat deze lang genoeg wordt volgehouden en het effect ervan met behulp van microscopisch onderzoek wordt gecontroleerd.

Schurft

Schurft of scabiës wordt veroorzaakt door de schurftmijt (Sarcoptes mijt). De mijt veroorzaakt ernstige jeuk en door het krabben veroorzaakte huidbeschadigingen zoals rode plekken, bultjes en korsten. Vaak is er ook sprake van een secundaire bacteriële infectie. Honden met schurft worden echt gék van de jeuk. Schurft is zeer besmettelijk, ook voor mensen. De schurftmijt wordt in Nederland vooral gevonden bij (zwerf)honden die uit het buitenland afkomstig zijn, maar kan ook worden overgebracht door vossen. Gelukkig is schurft goed te behandelen met bijvoorbeeld Stronghold (spot-on) of Frontpro (tablet). Ook wassen met een antibacteriële shampoo zoals Pyoderm wordt meestal aanbevolen. Tot de hond genezen is, dient contact met andere honden te worden vermeden. De omgeving van de hond (ligkussens e.d.) moeten goed gereinigd worden.

Vachtmijt

De meest voorkomende vachtmijt is de Cheyletiella mijt, ook wel bekend als de schilfermijt. Vachtmijt is besmettelijk voor verschillende diersoorten en kan ook bij de mens huidirritatie veroorzaken. Bij de hond veroorzaken vachtmijten schilfering (‘roos’) en een wisselende hoeveelheid jeuk (soms helemaal geen jeuk). Een besmetting met vachtmijt geeft bij de mens rode jeukende bultjes. De vachtmijt is goed te behandelen met behulp van Stronghold. Naast de besproken mijten, komen bij de hond ook oormijt, oogst- of herfstmijt en neusmijt voor.

Muggen

In Noord-Europa zijn muggen vooral hinderlijk. In zuidelijkere landen kunnen ze echter ook gevaarlijk zijn! Muggen kunnen daar namelijk hartworm overbrengen. Deze wormen kunnen in het hart en in longslagaders zitten waar ze ernstige problemen veroorzaken. Hierbij horen verschijnselen zoals vermoeidheid, hoesten, benauwdheid, koorts en hartritmestoornissen. De verschijnselen treden vaak pas maanden na de besmetting op. Als u op vakantie gaat naar landen waar hartworm voorkomt, is het belangrijk een preventieve behandeling tegen hartworm te geven tot één maand na terugkeer uit het gebied.

Zandvliegen

Zandvliegen zijn een soort kleine mugjes die in warmere landen voorkomen. Ze zijn vooral actief tijdens zonsopkomst en zonsondergang. Zandvliegjes kunnen de Leishmania parasiet overdragen en zo de vervelende chronische ziekte Leishmaniose veroorzaken. Gaat u op vakantie naar een land waar zandvliegjes voorkomen, is het belangrijk uw hond zo goed mogelijk te beschermen tegen zandvliegen. De Scalibor Protectorband is een geregistreerd, goedgekeurd middel voor gebruik tegen zandvliegen. Ook Advantix en Vectra 3D (beide spot-ons) kunnen voor dit doeleinde gebruikt worden.

Luizen

Luizen komen niet zo vaak voor bij honden. Ze veroorzaken vooral jeuk en door krabben veroorzaakte huidbeschadigingen. De bewegende luizen en de eitjes (neten) kunnen met het blote oog in de vacht worden waargenomen. Luizen zijn alleen besmettelijk voor andere honden. De meeste middelen tegen vlooien, zoals Advantage, werken ook goed tegen luizen. Daarnaast is het wassen van contactmateriaal op minimaal 60 graden (of een nacht in de vriezer) nodig om (her)besmetting te voorkomen.

Bijen, wespen en steekvliegen

Als uw hond gebeten of gestoken is door een insect kan er een bult of zwelling ontstaan. Bij een steek van een wesp of bij is het belangrijk om de angel te verwijderen indien die nog in de huid zit. Vaak helpt het de plek te koelen. Let wel op dat u een koelpack of ijs nooit rechtstreeks op de huid van uw hond houdt, maar er een handdoek tussen legt. Is uw hond in zijn bek gestoken? Overleg dan met uw dierenarts, omdat door zwelling mogelijk de ademweg geblokkeerd kan raken. Gelukkig zijn de gevolgen van een bijen- of wespensteek zelden ernstiger dan pijn en ongemak door de ontsteking.

Als u een vraag heeft over uitwendige parasieten bij uw hond of over producten van Pharmacy4Pets, neem dan contact met ons op.