Voortplanting van de hond
Een teef wordt op een leeftijd van zes tot achttien maanden voor het eerst loops en daarna gemiddeld twee keer per jaar. De meest geschikte leeftijd om puppy’s te krijgen ligt tussen de derde keer dat ze loops is en de leeftijd van zeven jaar. De dracht van de hond duurt gemiddeld 63 dagen. De meest geschikte en veilige manier om te voorkomen dat een teef drachtig wordt is castratie. Pharmacy4pets helpt u graag de voortplantingsorganen van uw hond, reu én teef, ondersteunen.
Loopsheid bij de hond
Tijdens de loopsheid bereidt het lichaam van de teef zich voor om gedekt te kunnen worden. De loopsheid begint met zwelling van de vulva en bloederige afscheiding. Bij de ene teef is dit duidelijker merkbaar dan bij de andere. Sommige teefjes zijn heel schoon en wassen het bloed steeds weg, waardoor u het misschien niet opmerkt. Om te voorkomen dat de bloederige afscheiding op de vloer of meubels terecht komt, kunt u uw hond een speciaal broekje of een luier omdoen.
Het gedrag van een loopse hond verandert: de teef is vaak meer afgeleid, onrustig en soms humeurig. De loopsheid duurt gemiddeld ongeveer drie weken en in die periode is de teef zeer interessant voor reuen. Ze is echter maar enkele dagen echt vruchtbaar.
Wanneer wordt een hond loops?
Een teefje wordt voor het eerst loops als ze in de puberteit is gekomen. Voor kleine rassen is dit meestal tussen de zes en tien maanden, grotere rassen komen tussen de tien en zestien maanden in de puberteit en sommige hele grote rassen soms nog ietsje later. Als een teefje op een leeftijd van twee jaar nog niet loops is geweest, is dat een reden om naar de dierenarts te gaan. Een teef wordt meestal twee keer per jaar loops, hoewel er rassen zijn waarbij dit maar eens per jaar gebeurt (zoals de Basenji en wolfshonden).
Wanneer is een teef vruchtbaar?
Tijdens de oestrus, de periode in de loopsheid waarin de eisprong plaatsvindt, is de teef enkele dagen vruchtbaar. De bloederige afscheiding is dan vaak wat minder en de teef is bereid om te paren: ze gaat ervoor klaar staan met de staart opzij. Wanneer dit moment precies is, is soms lastig te voorspellen. Door het bepalen van de progesteronspiegel bij de dierenarts kan het ideale moment voor de dekking bepaald worden. Teefjes kennen geen menopauze zoals de mens. Ze worden dus ook nog op hoge leeftijd loops. Wel neemt de vruchtbaarheid af met de jaren.
Het voorkomen van loopsheid en dracht
Het is mogelijk de loopsheid met medicijnen te onderdrukken. Het gebruik van deze medicijnen geeft echter een grote kans op bijwerkingen, waaronder een sterk verhoogde kans op baarmoederontsteking en melkkliertumoren. De meest effectieve en veilige manier om loopsheid en dracht bij de teef te voorkomen is castratie, ook wel sterilisatie genoemd in de volksmond. Sterilisatie heeft een aantal gezondheidsvoordelen, dus als u sowieso geen nestje wil, is het vaak het advies uw teefje te laten steriliseren. Het ideale moment is meestal na de eerste loopsheid. Voor meer informatie over de effecten van sterilisatie op de gezondheid en het gedrag van de teef en castratie van de reu verwijzen wij u graag naar dit artikel.
Als uw teef loops is en u haar niet wilt laten dekken, is het allerbelangrijkste om een ongewenste dekking te voorkomen uw teefje aan de lijn te houden. Het is moeilijk om te bepalen wat precies de vruchtbare dagen zijn, dus het beste is haar de hele loopsheid niet los te laten lopen. Het kan bovendien zijn dat ze veel minder goed luistert dan anders en zelfs wegloopt. Vermijd losloopgebieden. Reuen ruiken een loopse teef al van heel ver en zullen op haar afkomen. En ook al zijn zij normaal gesproken gehoorzaam en goed opgevoed, de werking van hormonen is zo sterk dat hun eigenaar ze vaak niet terug zal kunnen roepen. Om deze reden kan het ook handiger zijn om de uitlaattijd van uw hond wat aan te passen en op minder drukke tijden, in minder drukke gebieden te lopen. Reuen kunnen enorm onrustig worden als er een loopse teef in de buurt is. Ze staan dan soms de hele dag te piepen voor het raam.
Schijnzwangerschap bij de teef
Hormonaal gezien is elke teef na de loopsheid ‘schijnzwanger’, omdat de hormoonspiegels kort na de loopsheid nog hoog zijn en langzaam afgebouwd worden. Meestal merkt u daar als eigenaar niets van. Bij sommige teven zijn de symptomen echter veel duidelijker en lijken op die van een echte dracht. De teef kan ander gedrag gaan vertonen: speeltjes verzamelen en bezitterig of soms zelfs agressief zijn, erg aanhankelijk of juist humeurig zijn, een nest willen maken, janken, weinig energie hebben, depressief lijken en minder goed eten. De tepels zwellen op en soms gaat de teef melk produceren.
Meestal gaat een schijndracht vanzelf weer over en heeft de teef er niet al te veel last van, maar soms kan ze zich slecht voelen, duurt het erg lang en blijft ze melk geven. Dan kan met behulp van medicatie de schijndracht worden behandeld. Ook het homeopathische supplement PUUR Pseudo Pregnancy kan helpen. Als een teef steeds last heeft van schijnzwangerschap en u wilt geen nestje, kan dit een goede reden zijn om haar te laten steriliseren.
Voorhuidontsteking bij de reu
Veel eigenaren van een reu zullen het herkennen: groene druppels op de vloer en een hond die uitgebreid zijn geslachtsdeel likt. Deze groene druppels zijn druppels pus die uit de ontstoken voorhuid druppelen. Dit klinkt heel eng en vies, maar eigenlijk is een voorhuidontsteking meestal een heel onschuldige aandoening. Vooral bij niet gecastreerde reuen ‘piept’ de penis er gedurende de dag nogal eens uit. Dit kan door opwinding komen (PUUR Hypersex kan dan helpen!), maar bij sommige honden gebeurt dit ook spontaan of bij het persen op de ontlasting. Als de penis weer naar binnen gaat, neemt hij bacteriën mee. In de voorhuid is het warm en vochtig; een ideaal klimaat voor de vermeerdering van bacteriën. Hoewel onschuldig, kan de aandoening behoorlijk lastig zijn. Met Prepusol voorhuidcleaner reinigt u eenvoudig en effectief de voorhuid van uw hond.
Als u een vraag heeft over onze producten of over de voorplantingsorganen van de hond, neem dan contact met ons op.