Oorontsteking bij de hond: symptomen, oorzaken en behandeling

Oorontsteking, ook wel bekend als otitis, is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem bij honden. Het kan erg ongemakkelijk zijn voor onze harige vrienden en als eigenaar is het belangrijk om de symptomen, oorzaken en behandeling van deze aandoening te begrijpen

Wat is een oorontsteking?

Bij een oorontsteking is een deel van het oor van uw hond ontstoken . Meestal betreft het een ontsteking van de buitenste gehoorgang. De gehoorgang van de hond is een buisje met een knik erin, bekleed met huid. Het trommelvlies scheidt de gehoorgang af van het middenoor, waar het evenwichtsorgaan gelegen is.
Bij een oorontsteking zwelt de ontstoken huid op, waardoor de gehoorgang nauwer wordt. Meestal wordt er extra oorsmeer en soms zelfs pus gevormd. Doordat de gehoorgang nauwer is, blijven oorsmeer en pus staan in de gehoorgang. Dit is een heel goede voedingsbodem voor bacteriën en gisten, waardoor de ontsteking steeds erger wordt. Uiteindelijk kan de ontsteking uitbreiden en het trommelvlies beschadigen. Als het trommelvlies kapot is, treedt er een middenoorontsteking op, waardoor ook evenwichtsstoornissen kunnen ontstaan.

Symptomen van oorontsteking bij honden

Oorontstekingen bij honden kunnen verschillende symptomen veroorzaken. Enkele veelvoorkomende tekenen van een oorontsteking zijn:

  • Krabben of schuren: als je merkt dat je hond constant aan zijn oor krabt of met zijn kop tegen meubels of het vloerkleed schuurt, kan dit wijzen op een oorontsteking. Soms is de jeuk zo hevig, dat er een vurige en vaak natte rode plek op de wang ontstaat: een hotspot.
  • Oorsmeer en vreemde geurtjes: een infectie in het oor kan leiden tot een onaangename ruikende afscheiding, zoals pus of bruinachtig oorsmeer.
  • Roodheid en zwelling: het aangetaste oor kan er rood en gezwollen uitzien. Het kan ook gevoelig zijn bij aanraking.
  • Oorpijn: honden met een oorontsteking kunnen tekenen van pijn vertonen, zoals het hoofd schudden, janken of grommen wanneer het oor wordt aangeraakt. Ook houden ze vaak hun kop scheef met het aangetaste oor naar beneden.
  • Evenwichtsproblemen: in sommige gevallen kan een ernstige oorontsteking duizeligheid of evenwichtsproblemen veroorzaken bij honden.

Oorzaken van oorontsteking bij honden

Verschillende factoren kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een oorontsteking bij honden. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:

  • Ophoping van vocht: ophoping van vocht in het oor, zoals na het zwemmen, kan de groei van bacteriën of gisten bevorderen.
  • Allergieën: honden met allergieën, zoals voedselallergieën of atopie (omgevingsallergie), hebben een verhoogd risico op terugkerende oorontsteking.
  • Vreemde voorwerpen: vreemde voorwerpen, zoals graszaadjes of insecten, kunnen vast komen te zitten in het oor van de hond en irritatie of infectie veroorzaken.
  • Anatomische kenmerken: sommige hondenrassen met hangende oren, zoals Cocker Spaniels of Basset Hounds, hebben meer kans op oorontsteking vanwege verminderde luchtcirculatie. Ook bij kortsnuitige honden met vaak zeer nauwe gehoorgangen, zoals bulldogs, komt terugkerende oorontsteking frequenter voor.
  • Oormijt: deze kleine kriebelbeestjes kunnen hevige jeuk en ontsteking van de oren veroorzaken. Oormijt is erg besmettelijk.

Onderzoek bij oorontsteking

Als uw hond tekenen van een oorontsteking vertoont, is het belangrijk naar de dierenarts te gaan. De dierenarts zal eerst het uitwendige oor bekijken. Daarna zal hij met een otoscoop de gehoorgang inspecteren. Een belangrijk doel van deze inspectie is om te zien of het trommelvlies intact is. Zeker bij ernstige of terugkerende oorontsteking zal de dierenarts een swab nemen van de gehoorgang om onder de microscoop te bekijken. Zo kan de dierenarts zien of er bacteriën en/of gisten in de gehoorgang van de hond aanwezig zijn. Aanvullende diagnostiek, zoals röntgenfoto’s of scans zijn soms nodig als het vermoeden er is dat de problemen zich dieper in het oor bevinden.

Behandeling van oorontsteking bij honden

De behandeling van een oorontsteking bij honden kan variëren, afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de infectie. De behandeling bestaat vaak uit de volgende aspecten:

Reinigen

Als de gehoorgang erg vies is, moet deze eerst gereinigd worden, voordat oorzalf of oordruppels gegeven kunnen worden. Soms is het beter als de dierenarts dit doet door de oren te spoelen. Vaak doet u dit zelf met behulp van een oorreiniger.

Oorzalf of oordruppels

Afhankelijk van de oorzaak van de oorontsteking, bevat de zalf een middel tegen bacteriën en/of gisten. Vaak bevat de zalf ook een lokaal ontstekingsremmend en jeukstillend ingrediënt, wat uw hond snel verlichting zal bieden.

Specifieke behandeling

Als oormijt de oorzaak is van de oorontsteking van uw hond, zal de dierenarts een spot-on product dat de mijten doodt adviseren. Verder is regelmatig pijnstilling nodig en bij allergieën wordt vaak jeukremmende medicatie voorgeschreven om schudden en krabben te helpen voorkomen.
Bij heel heftige oorontsteking of een middenoorontsteking is een antibioticum geïndiceerd. In uitzonderingsgevallen is een operatie nodig.

Preventie van oorontsteking bij honden:

Er zijn enkele stappen die u kunt nemen om de kans op oorontstekingen bij uw hond te verminderen. Regelmatig reinigen van de oren van uw hond met een oorreiniger voor honden met gevoelige oren zoals CleanAural Sensitive kan helpen om overtollig oorsmeer en vuil te verwijderen. Na het zwemmen kunt u een oorreiniger gebruiken die helpt bij het handhaven van een gezond milieu in de oren, zoals MalAcetic Aural.
Bij heel milde verschijnselen als lichte jeuk of roodheid, kan een oordruppel op basis van honing zoals Dermiel oordruppels gegeven worden.Het gebruik van deze middelen mag UITSLUITEND bij een intact trommelvlies. Bij klachten van een oorontsteking is het advies dan ook de dierenarts uw hond te laten nakijken.

Een oorontsteking bij honden kan ongemakkelijk en pijnlijk zijn, maar met de juiste behandeling kan uw hond snel herstellen. Als u symptomen van oorontsteking bij uw hond opmerkt, neem dan contact op met uw dierenarts voor een diagnose en behandeling. Door preventieve maatregelen te nemen en regelmatige controle van de oren van uw hond, kunt u helpen voorkomen dat uw hond last krijgt van deze vervelende aandoening.
Als u een vraag heeft over onze producten of over oorontsteking bij uw hond, neem dan contact met ons op.