De oren van de hond
Oren zijn heel belangrijk voor honden. Ze kunnen niet alleen geluiden al op grote afstand horen en zo onraad of prooien bespeuren, ze communiceren ook met hun oren. Oorontsteking komt regelmatig voor en kan naast pijnlijk ook enorm frustrerend zijn, voor zowel de hond als het baasje. Een goede verzorging van de oren van uw hond is dan ook van het grootste belang. Pharmacy4pets heeft een ruim assortiment voor het verzorgen en schoonmaken van de oren van uw hond.
Het gehoor van de hond
Honden worden blind en doof geboren. Binnen een paar weken echter, ontwikkelt het zicht en het gehoor zich. Honden hebben een veel beter gehoor dan mensen, wel zo’n vier keer beter. Ze horen een geluid niet zozeer harder, maar wel beter én verder! Honden hebben voor de hoge en de lage frequenties een veel breder bereik en kunnen daarnaast hun oren afzonderlijk van elkaar bewegen. Zo kunnen ze optimaal geluiden opvangen. Opvallend is dat honden erg goed zijn in het filteren van geluiden. Zo kunnen ze prima slapen door harde geluiden op tv heen of als u ze roept, maar springen ze direct op als ze de koelkast of de voerbak horen. Verder zijn de oren essentieel voor het evenwicht van de hond. Een veelvoorkomende oorzaak van problemen met het evenwicht, is een ontsteking in het oor.
Praten honden met hun oren?
Honden gebruiken hun oren niet alleen om mee te horen, ze communiceren er ook mee. Zo kunt u aan de stand van de oren vaak al aflezen hoe uw hond zich voelt. Staan de oren gespitst naar voren, dan is de hond alert. De oren zijn neutraal als ze wat naar opzij zijn gedraaid. Legt uw hond zijn oren plat op zijn kop, dan moet u oppassen; de situatie bevalt ‘m niet!
Aandoeningen aan de oren van honden
Er zijn verschillende aandoeningen aan de oren waar uw hond hinder van kan ondervinden. Daarnaast komt doofheid vaker voor bij bepaalde rassen, dit is met name te linken aan witte honden met blauwe ogen. Wij hebben de meest voorkomende aandoeningen aan de oren op een rijtje gezet.
Oorontstekingen
Oorontstekingen komen regelmatig voor. Het is zelfs één van de meest voorkomende redenen voor een dierenartsbezoek. Aan een ontstoken oor ligt niet zelden een allergie ten grondslag. Vaak zijn er bacteriën en/of gisten betrokken bij een oorontsteking en is een oorzalf met antibioticum en/of gistdodend middel nodig.
Oormijt
Oormijt komt veel minder vaak voor dan gedacht en wordt vooral gezien bij pups en honden die onder minder hygiënische omstandigheden gehouden worden. Oormijt is enorm besmettelijk en jeukt verschrikkelijk.
Oorpijn door een allergie
De oren zijn ook een plek waar jeuk door een allergie zich vaak uit. Als uw hond zich veel krabt en wondjes op de oren heeft, kan dit betekenen dat er sprake is van een oorontsteking, maar hij kan ook last hebben van bijvoorbeeld vlooien, atopie (allergie voor stofjes uit de omgeving zoals boompollen of huisstofmijt), een voedselallergie of jeuk om andere redenen hebben. Kale schilferige plekjes met of zonder jeuk op de oren komen nog wel eens voor bij een schimmel- of huidmijtinfectie.
Bloedoren bij honden
Een bloedoor of othematoom is een verscheuring van de bloedvaatjes tussen de twee lagen huid en het kraakbeen in de oorschelp. Het uit zich als een zachte, vaak warm aanvoelende zwelling op de oorschelp. Meestal is een bloedoor het gevolg van flink schudden, het komt dus vaak voor samen met een oorontsteking. Als een bloedoor niet behandeld wordt, kan het kraakbeen ‘verschrompelen’ en ontstaat een zogenoemd bloemkooloor.
Symptomen van ooraandoeningen bij de hond
De belangrijkste symptomen van oorproblemen bij de hond zijn:
- Krabben aan de oren.
- Schudden met de kop.
- Stinkende oren (de typische ‘hondengeur’): de oren van honden horen niet te ruiken, een geurtje is dus altijd afwijkend!
- Overmatig oorsmeer.
- Een oor plat of de kop scheef houden.
- Korstjes, schilfers, wondjes of kale plekken op de oorschelp of op de huid rond het oor.
- Niet reageren op geluiden.
- Evenwichtsstoornissen (bijvoorbeeld dronken lijken, rondjes lopen, scheve kop).
- Ongelijke pupillen of andere asymmetrie van de kop (bijvoorbeeld afhangende oogleden, zichtbaar derde ooglid, dieper liggend oog).
Het is belangrijk om bij de verdenking op een oorprobleem altijd naar de dierenarts te gaan. Die kan de oorzaak achterhalen en vooral controleren of het trommelvlies intact is. Het toedienen van oordruppels, ook oorreinigers, bij een kapot trommelvlies is gevaarlijk! Bovendien is een oorprobleem in een vroeg stadium veel eenvoudiger te behandelen dan als de gehoorgang al helemaal verdikt is doordat het probleem te lang gesudderd heeft.
Het schoonmaken van de oren van de hond
Normale gehoorgangen reinigen zichzelf. Dus het schoonmaken van het oor is in de meeste gevallen niet nodig. De oren horen een beetje vettig te zijn, dit helpt ziekteverwekkers op te vangen. Te vaak de oren reinigen of het gebruik van de verkeerde producten kan zelfs meer kwaad dan goed doen. Bepaalde honden hebben echter wat meer aanleg voor vieze oren. Bijvoorbeeld honden die veel zwemmen, honden met veel haren in de oren, honden met zware hangende oren (bijvoorbeeld Basset Hounds en Cocker Spaniels) of honden met nauwe gehoorgangen, zoals Buldoggen. Als uw hond makkelijk vieze oren heeft, gebruik dan een speciale oorreiniger om irritatie te voorkomen. Een oorreiniger voor honden met gevoelige oren zoals CleanAural Sensitive kan helpen om overtollig oorsmeer en vuil te verwijderen. Na het zwemmen kunt u een oorreiniger gebruiken die helpt bij het handhaven van een gezond milieu in de oren, zoals MalAcetic Aural.
Het reinigen van de oren van uw hond doet u als volgt:
- Wanneer de hond hangende oren heeft, til dan het oor op om toegang tot de gehoorgang te krijgen.
- Veeg los oorsmeer of vuil, indien aanwezig, weg met een wattenprop die nat gemaakt is met de oorreiniger.
- Breng de tuit van de flacon in het bovenste deel van de gehoorgang. Druk de flacon zacht in. Breng een ruime hoeveelheid oorreiniger aan in beide oren.
- Masseer hierna de buitenkant van de gehoorgang voorzichtig gedurende 30 seconden, voordat de hond zijn kop schudt.
- Laat de hond zijn kop schudden en verwijder daarna het vuil en het zichtbare oorsmeer met een wattenprop. Doe dit alleen aan de randen, ga niet met de prop de gehoorgang in.
- Herhaal bovenstaande handelingen bij erg vuile oren.
In verband met de kans op rondvliegend oorsmeer, reinigt u de oren van uw hond het beste buiten of in de keuken.
Bij heel milde verschijnselen als lichte jeuk of roodheid, kan een oordruppel op basis van honing zoals Dermiel oordruppels gegeven worden. Het gebruik van oorreinigers en oordruppels mag UITSLUITEND bij een intact trommelvlies. Bij klachten van een oorontsteking is het advies dan ook de dierenarts uw hond te laten nakijken.
Als u een vraag heeft over onze producten of over de oren van uw hond neem dan contact met ons op.