Obstipatie bij de hond

Heel lang persen zonder dat er ontlasting komt of met alleen kleine, harde keutels als resultaat; obstipatie, ook wel verstopping genoemd, is een vervelend probleem voor alle honden. Niet kunnen poepen is pijnlijk en moet snel verholpen worden. Als uw hond een verstopping heeft, is het dan ook belangrijk de dierenarts te raadplegen.
Het is belangrijk de oorzaken en symptomen te kennen, zodat u vroegtijdig kunt ingrijpen. Obstipatie voorkomen is nóg beter. Pharmacy4pets adviseert u graag over voeding en supplementen die helpen de ontlasting van uw hond zachter te maken.

Symptomen van obstipatie bij de hond

Het belangrijkste symptoom van een verstopping is persen. Ander symptomen zijn:

  • Uitstulping van de anus, soms met zichtbaar slijmvlies.
  • Zwelling van of naast de anus.
  • Minder (vaak) ontlasting dan normaal.
  • Kleine, harde keutels.
  • Afgeplatte ontlasting.
  • Pijn bij het poepen.
  • Bij een ernstige of langdurige verstopping: braken, niet eten, algemeen ziek zijn.

De normale ontlasting van honden is stevig en gevormd, maar wel glanzend en vochtig en komt regelmatig (meestal 1 tot 3 keer per dag, dit verschilt per hond). Is de ontlasting dunner van consistentie of afwijkend van geur of kleur, dan noemen we dit diarree. Is de ontlasting droog en hard en valt deze uit elkaar, dan is dat afwijkend en kan het wijzen op obstipatie.

Voeding en obstipatie

Een verstopping wordt vaak veroorzaakt door voedingsfouten: heel goed verteerbare voeding met te weinig voedingsvezels zorgt voor een afname van het aantal darmbewegingen en biedt te weinig voeding voor de goede darmbacteriën (de darmflora of het microbioom). Obstipatie is hier een mogelijk gevolg van. Ook het eten van teveel botten kan tot een verstopping lijden: de stukjes bot hopen zich op in de darm. Obstipatie wordt relatief veel gezien bij honden die vers vlees (rauw vlees) eten: dit type voeding bevat vaak erg weinig vezels en soms teveel bot.

Het advies bij obstipatie is meestal een speciaal vezelrijk dieet. Ook kunt u losse vezels toevoegen aan het dieet van uw hond. Psylliumvezels in Iso-Gel trekken water aan, waardoor ze helpen de ontlasting zachter te maken. Ook stimuleert Iso-Gel de darmbewegingen. Probiotica zoals Pro-Kolin Advanced en Canikur Pro helpen de darmflora weer in balans te brengen.

Obstipatie kan ook het gevolg zijn van te weinig drinken. Zorg dus altijd voor voldoende vers drinkwater voor uw hond.

Wist u dat:
Kleine honden vaker wat te harde ontlasting hebben en grote honden eerder last van te natte ontlasting hebben? Dit heeft te maken met de lengte van de darm en de samenstelling van de darmflora. Door voeding te geven met een optimale vezelsamenstelling voor uw type hond (of extra vezels toe te voegen), helpt u de consistentie van zijn ontlasting optimaal te houden.

Verstopping door darmproblemen

De meeste honden houden van spelen. Sommige honden houden het daar niet bij, maar slopen graag hun speeltjes. Door het eten van dingen die niet horen, zoals (delen van) speeltjes, maar ook kastanjes, sokken en de inhoud van kussentjes, kan de darm verstopt raken.

Ook vernauwingen van de darm door andere redenen, zoals littekenvorming (na een darmoperatie of beschadiging van de darm door een scherp vreemd voorwerp), een poliep of een invaginatie (het in elkaar schuiven van stukken darm, wordt nogal eens gezien bij jonge honden met diarree of na het inslikken van lintvormige vreemde voorwerpen), kunnen voor een verstopping zorgen.

Honden met obstipatie door bovengenoemde oorzaken zijn vaak ziek: ze braken, eten niet en hebben veel buikpijn. Meestal is een operatie nodig om een dergelijke verstopping op te lossen.

Verstopping door oorzaken buiten de darm

Bij (met name ongecastreerde) oudere reuen zorgt een vergroting van de prostaat nog wel eens voor problemen met poepen. De vergrote prostaat duwt dan het laatste deel van de dikke darm dicht. Andere verschijnselen kunnen zijn: moeite met plassen, bloedverlies uit de penis en afgeplatte ontlasting. Ook tumoren of ontstekingen in het bekken kunnen de darm dichtdrukken.

Een verslapping van de bekkenbodemspieren treedt met name bij oudere reuen regelmatig op. Bij een zogeheten ‘hernia perinealis’ bolt het achterwerk van de hond op tijdens het persen. Deze aandoening is erg pijnlijk en moet met behulp van een operatie hersteld worden.

Pijn bij het poepen

Als uw hond pijn heeft bij het poepen, probeert hij zo min mogelijk te persen. Gevolg kan zijn dat de ontlasting langer in de endeldarm blijft zitten, indroogt en harder wordt. Het probleem wordt zo alleen maar groter en het poepen zal steeds pijnlijker worden. Voorbeelden van aandoeningen die pijn bij het poepen kunnen veroorzaken, zijn anale furunculose (een zeer pijnlijke aandoening die bij de Duitse Herder voorkomt en te herkennen is aan wondjes rond de anus) en anaalklierproblemen.

Obstipatie bij de hond verhelpen

Afhankelijk van de oorzaak en ernst, zijn er verschillende mogelijkheden de verstopping van uw hond op te lossen. Bij milde vormen van obstipatie kan het geven van een vezelrijk dieet of extra vezels zoals Iso-Gel voldoende zijn om de ontlasting zachter te maken. Vaak is echter een laxerend middel zoals Laxulon nodig. Als de ontlasting erg volumineus is, zal een laxeermiddel dat via de bek wordt toegediend onvoldoende en niet snel genoeg helpen. Dan is een klysma of zelfs verwijderen van de ontlasting onder narcose nodig. Daarom is het altijd het advies uw dierenarts te raadplegen als uw hond niet kan poepen!

Verder is vooral de oorzaak van de verstopping bepalend voor de behandeling van de obstipatie. Bij vergroting van de prostaat zijn specifieke medicijnen en/of (chemische) castratie aangewezen.

Anaalklierproblemen moeten verholpen worden door het leegdrukken van de anaalklieren en eventuele aanvullende medicatie als antibiotica of handelingen zoals het spoelen van de anaalklieren.

Bij verstoppingen door een vreemd voorwerp dat vastgelopen is in de darm of een hernia perinealis is meestal een operatie nodig. Bij honden die een hernia perinealis hebben (gehad) is het belangrijk dat de ontlasting zacht genoeg gehouden wordt. Toevoegen van Iso-Gel aan de voeding helpt hierbij.

Het (helpen) voorkomen van obstipatie

Door uw hond een goede evenwichtige en vezelrijke voeding te geven en altijd te zorgen voor voldoende water, helpt u de kwaliteit van de ontlasting optimaal houden.

Hou daarnaast de ontlasting goed in de gaten. Merkt u dat de ontlasting droger, harder of kleiner wordt of is deze altijd aan de droge kant, overleg dan met uw dierenarts of het misschien verstandig is de voeding aan te passen of extra vezels zoals Iso-Gel toe te voegen.

Heeft uw hond een gevoelige maag en/of darmen, ondersteun hem dan met probiotica. Ook tijdens of na een antibioticumkuur, kan de darmflora wel een ‘oppepper’ gebruiken.

Pas op met het geven van botten en als uw hond een sloper is, zorg dan voor stevige speeltjes en laat hem niet zonder toezicht spelen. Vermoed u dat uw hond toch iets gegeten heeft wat niet de bedoeling was, overleg dan met uw dierenarts of het nodig is hem te laten braken om te voorkomen dat het vreemde voorwerp een verstopping veroorzaakt. Controleer tot slot regelmatig de anus en het gebied eromheen.

Als u een vraag heeft over onze producten of over obstipatie bij uw hond, neem dan contact met ons op.