Giardia bij de hond

Giardia is een darmparasiet die vrij veel voorkomt, met name bij jonge honden. Als de eitjes van de parasiet (cysten) via besmet voedsel, water of uitwerpselen worden ingenomen, kunnen honden besmet raken met Giardia. Ook door nauw contact met andere geïnfecteerde honden kunnen honden zich besmetten. Eenmaal in het lichaam van de hond, hecht de Giardia parasiet zich aan de darmwand en vermenigvuldigt zich snel, wat kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Een besmetting met Giardia leidt overigens lang niet altijd tot diarree; In een onderzoek bij gezonde honden met normale ontlasting werd Giardia bij maar liefst 15% van de honden in de ontlasting gevonden! Van de honden met diarree was ongeveer 25% positief op Giardia. Vooral bij pups komt Giardia relatief vaak voor. Het kan een behoorlijk hardnekkige infectie zijn.

Ook bij mensen kan Giardia voorkomen en problemen geven. Hoewel dit vrij zeldzaam is, is het mede daarom erg belangrijk hygiënische maatregelen te treffen als uw hond Giardia heeft.

Symptomen van Giardia bij de hond

Soms merkt u niets van een besmetting met Giardia, maar in andere gevallen wordt uw hond wel ziek van deze eencellige parasiet. De incubatietijd, de tijd tussen opname van de cysten en het ontstaan van ziekteverschijnselen, bedraagt 5 tot 16 dagen. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Diarree: de ontlasting is dunner, vaak vettig of slijmerig en ruikt meestal sterk. Soms merkt u dat uw hond vaker moet poepen of moeite heeft de ontlasting op te houden. De ontlasting kan opmerkelijk licht van kleur zijn. De diarree kan intermitterend optreden (uw hond heeft dan soms diarree en soms normale ontlasting). Uiteraard zijn er meerdere oorzaken voor diarree bij uw hond.
  • Buikpijn.
  • Slechter eten.
  • Overgeven: meestal zien we alleen diarree, maar soms kan Giardia ook overgeven veroorzaken.
  • Gewichtsverlies: als de problemen langer aanhouden, kan uw hond gewicht verliezen door de verminderde opname van voedingsstoffen door de darm en een gebrek aan eetlust.

Diagnose van Giardia bij honden

Als uw hond diarree heeft en het vermoeden bestaat dat Giardia een rol kan spelen, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose. De dierenarts zal de ontlasting van uw hond onderzoeken op de aanwezigheid cysten van Giardia of de parasiet zelf. Omdat Giardia niet bij elke ontlasting wordt uitgescheiden, wordt meestal geadviseerd een test op Giarda te doen op een mengmonster van drie dagen.

Behandeling van Giardia bij honden

De behandeling van Giardia bij honden bestaat meestal uit de combinatie van medicatie en advies over hygiënische maatregelen.

Medicatie

Meestal wordt Panacur, een ontwormingsmiddel met Fenbendazol dat ook effectief is tegen Giardia, geadviseerd. In sommige gevallen wordt voor een antibioticum gekozen.

De medicatie wordt in het algemeen drie tot vijf dagen voorgeschreven en het is belangrijk de kuur altijd af te maken, ook als de symptomen verdwijnen tijdens de behandeling.

Hygiëne

De Giardia parasiet heeft de neiging langdurig in de omgeving aanwezig te blijven. Als uw hond buiten steeds uit dezelfde plas of sloot drinkt of op het uitlaatveldje met ontlasting van besmette honden in aanraking komt (of aan het gras likt waar ontlasting gelegen heeft), is de kans dat de infectie terugkomt of niet overgaat heel groot. Het is verstandig dagelijks de achterhand en poten van uw hond schoon te maken om te voorkomen dat de cysten zich in zijn vacht nestelen of dat hij onder zijn poten cysten mee naar binnen neemt. Vooral bij terugkerende infecties is deze extra maatregel belangrijk. Ook het wassen van de mand, dekentjes en vloerkleden hoort bij de bestrijding van de Giardia parasiet.

Voeding

Als uw hond diarree heeft vanwege Giardia kan het nuttig zijn lichtverteerbare voeding zoals Sanimed Intestinal Hond te geven om de darmen te ondersteunen. Ook probiotica kunnen helpen de balans in de darmen sneller te herstellen.

Wat als Giardia niet over gaat?

Een besmetting met Giardia kan behoorlijk frustrerend zijn. Soms blijft uw hond klachten houden en positief testen. Meestal is er sprake van steeds opnieuw optredende besmetting door iets in de omgeving van de hond. Een andere uitlaatroutine (aan de lijn, een andere route, niets laten eten van straat) is essentieel. Ook kunnen er binnen het gezin andere dieren (of mensen!) zijn die de parasiet uitscheiden zonder symptomen te hebben. In gevallen van herbesmetting is een grondige schoonmaak en desinfectie van de omgeving met speciale middelen erg belangrijk, net als de preventieve behandeling van andere dieren in huis.

Bij aanhoudende diarree met de aanwezigheid van Giardia in de ontlasting, is er vaak sprake van een onderliggende aandoening waardoor de lokale afweer van de darm minder goed is. Denk bijvoorbeeld aan voedselovergevoeligheid, een vitaminetekort of een verminderde afweer. Het is raadzaam die onderliggende oorzaak te laten onderzoeken en te behandelen.
Ook ondersteunt bij honden met chronische klachten lichtverteerbare voeding het herstel van de darmcellen.

Als u vermoedt dat uw hond Giardia heeft, ga dan naar uw dierenarts voor een juiste diagnose en behandeling. Geef strikt de voorgeschreven medicatie en zorg voor een goede hygiëne om herbesmetting te voorkomen. Met de juiste zorg en behandeling kan uw hond prima herstellen van Giardia en weer genieten van een gezond en gelukkig leven.

Als u een vraag heeft over onze producten of over Giardia bij uw hond, neem dan contact met ons op.

1 item

Filters
  • Positie
  • Naam
  • Prijs
Positie
12
  • 12
  • 24
  • 36
per pagina