De gewrichten van de hond

Gelukkige honden willen rennen, spelen, wandelen en springen. Als ze last krijgen van hun gewrichten, kan dit – naast veel pijn – ervoor zorgen dat de kwaliteit van leven van uw hond minder is. Gelukkig kunt u zelf veel doen om de gewrichten van uw hond zo soepel mogelijk te houden. Pharmacy4pets helpt u en uw hond hierbij met verschillende voedingssupplementen en adviezen voor een actief leven.

Gewrichtsproblemen bij de hond

Gewrichten zijn de scharnieren tussen twee botdelen en zitten verspreid over het skelet, van de teentjes tot de nek. Ze zorgen voor beweeglijkheid en moeten schokken helpen opvangen. Er kunnen verschillende problemen ontstaan in de gewrichten van honden. De meest voorkomende zullen kort besproken worden.

Artrose bij de hond

Bij artrose ontstaat schade aan het kraakbeen in het gewricht. Dit gaat gepaard met ontsteking. Artrose komt vooral veel voor bij oudere honden van grote rassen, maar kan bij iedere hond optreden. Voedingssupplementen zoals Flexadin Advanced en Iso-Joint +Acute ondersteunen de gewrichten. Ook helpt een speciale dieetvoeding zoals Sanimed Osteoarthritis bij het soepel houden van de gewrichten van uw hond.

Heupdysplasie

Heupdysplasie of HD zien we veel bij honden van grote rassen. Hierbij is de aansluiting van de kop van het bovenbeen in de heupkom niet goed. Bij het ontstaan van heupdysplasie spelen veel factoren een rol, waaronder erfelijkheid. Denkt u erover een pup van een ras waarbinnen HD veel voorkomt aan te schaffen, laat u dan goed voorlichten en zorg ervoor dat beide ouders gescreend zijn op HD. Honden met HD lopen een sterk verhoogde kans op artrose op latere leeftijd.

Patellaluxatie

Bij patellaluxatie zit de knieschijf (patella) te los. Patellaluxatie komt veel voor bij de kleinste hondenrassen. Door het voortdurend verplaatsen van de knieschijf worden de kniebanden opgerekt en ontstaat artrose. In veel gevallen is een operatie de oplossing.

Hoe herkent u gewrichtsproblemen bij uw hond?

Honden met pijn aan de gewrichten uiten dit zelden door te piepen of te janken. De symptomen zijn vaak veel subtieler. Aanwijzingen voor problemen met de gewrichten bij uw hond kunnen onder andere zijn:

  • Stijfheid na activiteit of rust.
  • Moeite met opstaan of moeilijk op gang komen.
  • Kreupel lopen.
  • Afwijkende gang: bijvoorbeeld konijnenhop, regelmatig achterpootje optrekken.
  • Minder actief zijn.
  • Langzamer lopen tijdens het wandelen.
  • Uiten van pijn bij het opstaan of lopen .
  • Gedragsverandering: humeuriger, minder zin om mee te gaan, minder aangehaald willen worden.
  • Verdikte, pijnlijke gewrichten (bij aanraking).
  • Minder goed kunnen strekken en/of buigen van de gewrichten.
  • Likken en bijten aan de gewrichten, soms resulterend in een hotspot.

Denk u dat uw hond last heeft van de gewrichten? ga dan naar de dierenarts voor een goed lichamelijk onderzoek.

Gewrichtsproblemen helpen voorkomen

Er zijn veel factoren betrokken bij het ontstaan van gewrichtsproblemen. Op een aantal heeft u als baasje invloed en zodoende kunt u uw best doen de gewrichten van uw hond gezond te helpen houden.

Overgewicht voorkomen

Het spreekt voor zich dat als een hond te zwaar is, zijn gewrichten overmatig worden belast. We zien dan ook verhoudingsgewijs veel artrose bij te zware honden. Door de artrose ontstaat pijn, waardoor een hond minder geneigd is te bewegen, met als gevolg een nog grotere uitdaging hem op een gezond gewicht te houden. Voorkomen is beter dan genezen, dus houd u aan de richtlijnen op de verpakking van de voeding, geef niet teveel snacks of tafelresten, zorg dat uw hond voldoende beweging krijgt en houd in de gaten dat hij goed op gewicht blijft: de ribben moeten met de vlakke hand makkelijk te voelen zijn en de buiklijn moet opgetrokken zijn. Als uw hond te zwaar is, helpt speciale dieetvoeding zoals Sanimed Weight Reduction hem zijn ideale gewicht te bereiken. Is uw hond nog wel op goed gewicht, maar heeft hij de neiging om aan te komen of is hij met behulp van een dieetvoeding mooi afgevallen? Dan is Sanimed Weight Control een geschikte voeding hem op het juiste gewicht te helpen houden.

Beweging

In beweging blijven is nodig om gewrichten soepel te helpen houden. Overbelasting kan echter de kans op gewrichtsproblemen vergroten. Wat precies de juiste hoeveelheid en het juiste type beweging is verschilt enorm per hond en is onder andere afhankelijk van lichaamsbouw (vergelijk een Buldog met een atletisch gebouwde jachthond), temperament, raseigenschappen (bijvoorbeeld een Border Collie heeft heel andere behoeftes en eigenschappen dan een robuuste Cane Corso), gezondheidstoestand en leeftijd. Zeker bij pups moet de hoeveelheid beweging aangepast worden en moeten heftige bewegingen zoals frisbeeën en veel traplopen vermeden worden. Eén ding staat wel vast: geen of heel weinig beweging is voor geen één hond goed!

Voeding en voedingssupplementen

De basis van gezondheid ligt bij voeding. En als we het over de gewrichten hebben geldt dat helemaal! Pups hebben een heel uitgebalanceerde verhouding aan calcium en fosfor nodig voor een goede ontwikkeling van hun skelet. Het lang genoeg geven van een goede puppyvoeding is dan ook essentieel. Sanimed Puppy bevat alle bouwstoffen voor een gezonde en geleidelijke groei van uw pup. Zeer belangrijk bij pups is om een te snelle groei te voorkomen. Dit start bij de keuze van een uitgebalanceerde voeding, maar betekent ook dat u uw pup niet teveel moet voeren. De groei van uw pup kunt u bijhouden met een speciale puppygroeicurve: de Puppy Growth Chart van het WALTHAM Petcare Science Institute.

Specifieke voedingsstoffen zoals omega 3-vetzuren uit visolie en glucosamine en chondroitine helpen de gewrichten van uw hond soepel te houden. Doils Joint is een voorbeeld van een supplement met visolie. Ook Trovet Mobility en Flexadin kunnen de gewrichten van uw hond ondersteunen. Er zijn verschillende honden die baat kunnen hebben bij deze supplementen, namelijk:

  • Honden van grote rassen.
  • Honden die heel actief zijn (bijvoorbeeld agility, jacht, politiesport).
  • Honden die een trauma of een operatie hebben gehad aan de botten of gewrichten.
  • Honden met overgewicht.
  • Honden met bestaande gewrichtsaandoeningen zoals heup- of elleboogdysplasie (ook als er nog geen klachten zijn).
  • Honden waarbij gewrichtsaandoeningen in de familie zitten.
  • Honden die wat stijver worden.

Uiteraard is een bezoek aan de dierenarts bij klinische klachten zoals kreupelheid of stijfheid altijd geadviseerd. Supplementen helpen vooral de gewrichten gezond en soepel te houden, bij aanwezige problemen zijn vaak andere maatregelen nodig, zoals pijnstillers of ontstekingsremmers, fysiotherapie of zelfs een operatie.

Als u een vraag heeft over onze producten of over artrose bij uw hond, neem dan contact met ons op.